Ειδήσεις

Τι συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ζελένσκι: Εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 και ανοικοδόμηση Μαριούπολης

Η Αθήνα από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είχε εκφράσει ξεκάθαρα τη θέση της ότι στέκεται στο πλευρό της, δηλώνοντας ότι δεν θα δεχθεί αναθεωρητισμούς στην ευρωπαϊκή γειτονιά. Έστειλε όπλα στην Ουκρανία και καταδίκασε τη ρωσική εισβολή, κάνοντας μνεία στον δικό της απειλητικό γείτονα.

Τώρα επαναβεβαίωσε ενώπιον του προέδρου της Ουκρανίας τη στάση της, υποσχόμενη ότι θα την στηρίξει αμυντικά, οικονομικά αλλά και διπλωματικά, ώστε η ευρωατλαντική της ολοκλήρωση να είναι μία ημέρα γεγονός. Τράβηξε έτσι για μία ακόμη φορά μία διαχωριστική γραμμή από τη Μόσχα, καταδικάζοντας τον επεκτατισμό δια των όπλων.

Το επτασφράγιστο μυστικό
Η έλευση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώθηκε επίσημα αργά το απόγευμα, λίγη ώρα μετά την προσγείωση του Ουκρανού Προέδρου στη χώρα μας, για λόγους ασφαλείας.

Έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ιδιαίτερη θέρμη, ενώ στις κοινές δηλώσεις που έγιναν πριν από την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε στήριξη στον λαό του Κιέβου, μέχρι το τέλος και μέχρι την νίκη. “Ελπίζω η επόμενη επίσημη συνάντησή μας να γίνει κάτω από διαφορετικές συνθήκες, όταν ο πόλεμος θα έχει τελειώσει”, είπε ο πρωθυπουργός, με τον Ζελένσκι να “υπόσχεται” νίκη.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας, η οποία επιθυμεί την ένταξή της στην Ε.Ε αλλά και στο ΝΑΤΟ, αλλά και για τα σιτηρά, μετά την κατάρρευση της συμφωνίας, η οποία απειλεί να προκαλέσει επισιτιστική κρίση και υπεβολική άνοδο των τιμών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η στήριξη από την Ελλάδα θα συνεχιστεί, οικονομικά και αμυντικά, ενώ μετά τα αεροσκάφη που εξασφάλισε από την Δανία, η Αθήνα θα εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς πιλότους, ώστε να πετούν με ασφάλεια τα μαχητικά νέας γενιάς. Η Μαριούπολη δεν έμεινε εκτός των υποσχέσεων της Ελλάδας, καθώς έχει ρητά τοποθετηθεί ότι θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση της ιστορικής αυτής πόλης με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν έλειψαν οι αιχμές περί ανιστόρητων αναθεωρητισμών.

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλλει δια των όπλων η Ρωσία. Πρόκειται για μία θέση η οποία ταυτίζεται εξάλλου διαχρονικά με τα ελληνικά συμφέρντα, γιατί και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κύπρο, με αφορμή και τα πρόσφατα γεγονότα στην πράσινη γραμμή με την επίθεση των κατοχικων δυνάμεων σε βάρος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Σε κοινή γραμμή
Ελλάδα και Ουκρανία συνυπέγραψαν κοινή δήλωση ενώ αργά το βράδυ οι 11 ηγέτες που παραβρέθηκαν στο δείπνο συνυπέγραψαν την Διακήρυξη των Αθηνών, καταδικάζοντας την ρωσικη εισβολή και εκφράζοντας την στήριξη τους στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Συμφωνήθηκε ότι η εισβολή στην Ουκρανία κάνει πιο επίκαιρη παρά ποτέ την συζήτηση για την ευρωπαική πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως και του του Κιέβου αλλά και της Μολδαβίας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου