• Πιλοτική δράση για τη διαχείριση παράκτιων κινδύνων και καταστροφών στη Β.Δ. Ρόδο
Tην ανάθεση εκπόνησης μελέτης για την προστασία της ακτής Κρεμαστής αποφάσισε ο Δήμος Ρόδου, συμμετέχοντας ως εταίρος στη σύμπραξη που υλοποιεί το Υ.ΠΕ.ΕΝ., στο έργο με τίτλο «Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα – Boosting the implementation of adaptation policy accross Greece (LIFE IP – AdaptInGr – LIFE17».
Σημειώνεται ότι προ μηνός ανατέθηκαν και οι αντίστοιχες μελέτες για την ακτή Καλαβαρδών, εκτιμώμενης αξίας 96.550 χιλ. ευρώ και Σορωνής εκτιμώμενης αξίας 125.614 χιλ. ευρώ.
Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, ενισχύουν τη δύναμη της θάλασσας ως προς τη διάβρωση των ακτών, ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων, το 31% των παραλιών με άμμο θα έχει εξαφανιστεί έως το 2050, γεγονός που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην περιβαλλοντική ισορροπία, αλλά και στην εικόνα των νησιωτικών περιοχών που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Το γεγονός αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις σε περιβαλλοντικό, οικονομικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο.
«Βουλιάζει» δυτικά
η Ρόδος
Συγκεκριμένα ο δήμος Ρόδου συμμετέχει στο εγκεκριμένο έργο με την πιλοτική δράση με τίτλο «Διαχείριση παράκτιων κινδύνων και καταστροφών στη ΒΔ Ρόδο» που αφορά μακροπρόθεσμο πρόγραμμα παρεμβάσεων μέσω της εκπόνησης μελετών προστασίας των ακτών Καλαβαρδών, Κρεμαστής και Σορωνής (Μελέτες λιμενικών έργων, Τοπογραφικές μελέτες, Περιβαλλοντικές μελέτες, Γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, Γεωφυσικές έρευνες και μελέτες) στο πλαίσιο της παραπάνω πιλοτικής δράσης.
Η μελέτη που αφορά την Κρεμαστή, είναι εκτιμώμενης αξίας 29.883 χιλ. ευρώ, πλέον Φ.Π.Α. 24%, με τη διαδικασία του άρθρου 118 του Ν.4412/2016, δηλαδή κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος με κατάθεση έγγραφης προσφοράς, για την απευθείας ανάθεση εκπόνησης της μελέτης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Φάκελο Δημόσιας σύμβασης. Η συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερις μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.
H σύμβαση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα- Boosting the implementation of adaptation policy across Greece και συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο και ιδίους πόρους. Η προσφορά θα κατατεθεί έως τις 30-08-2024.
Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στη δυτική πλευρά της Ρόδου. Όπως προσφάτως αποκάλυψε η «δ», η διάβρωση έχει εξαφανίσει κτήματα που το 1936 βρίσκονταν 100-120 μέτρα από την ακτή και σήμερα έχουν καλυφθεί (περίπου 14 στρέμματα τα τελευταία 88 χρόνια) από θάλασσα! Αιτία η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή των υποθαλάσσιων δασών της Ποσειδωνίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά και το παράδοξο φυσικό φαινόμενο ότι η Ρόδος «βυθίζεται»!