• Κυριάρχησαν τα θέματα των Ρομά, των ανεμογεννητριών και τα οικονομικά
To ζήτημα των παράτυπων μεταναστών που έχουν κατακλύσει το κέντρο της πόλης και οι ανεμογεννήτριες μονοπώλησαν τη συζήτηση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση εδώ και αρκετό καιρό στην οποία συζητήθηκαν σοβαρά θέματα που απασχολούν το νησί, χωρίς να σημειωθούν τα …συνήθη έκτροπα.
“Η Ρόδος, η Σύμη και η Τήλος έχουν γίνει πόλος έλξης μεταναστών τον τελευταίο καιρό. Δεν πρόκειται να λέμε ότι είμαστε αναρμόδιοι σε θέματα που έχουν να κάνουν με εικόνα και ασφάλεια νησιού. Μεταφέραμε στο Υπουργείο ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να γίνεται επικίνδυνη. Δεν ξέρουμε κατά πόσο μπορούμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών. Εντοπίζονται κάθε τόσο ομάδες μεταναστών στα χωριά και δεν ξέρουμε πού κινούνται. Απευθυνθήκαμε στην κεντρική διοίκηση και ζητήσαμε να μάθουμε ποιο είναι το σχέδιο για τη διαχείριση του φαινομένου”, δήλωσε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης και πρότεινε να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των δημοτικών παρατάξεων, των βουλευτών και του περιφερειάρχη για το συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο όπως είπε θα έχει διάρκεια. Γι’ αυτό και απαιτείται η λήψη μέτρων. Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι εύκολη η μεταγωγή των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής της Λέρου και της Κω (τα οποία έχουν αρχίσει να γεμίζουν) με τα πλοία της γραμμής.
Ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών, Τάσος Σπανός, είπε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία στη Ρόδο κέντρου μεταναστών, έστω δια της πλαγίας. Θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το θέμα, δήλωσε ο κ. Σπανός και είπε επίσης ότι η πολιτεία οφείλει να ενσκήψει πάνω από τη Ρόδο και να επαναφέρει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, καθώς τα πράγματα δυσκολεύουν και με δεδομένο ότι το νησί της Ρόδου προσφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ από κάθε άλλο προορισμό.
Ο κ. Νίκος Γερονικόλας δήλωσε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας προσωρινός χώρος φιλοξενίας των μεταναστών μέχρι να προωθηθούν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, έτσι ώστε να μη δημιουργείται αυτή η κακή εικόνα από την παρουσία των μεταναστών στους δημόσιους χώρους.
Η αυτοψία στον καταυλισμό
Ο κ. Κολιάδης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στο Κορακόνερο. Δήλωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες και τόνισε ότι θα πρέπει το συντομότερο να δρομολογηθεί η μετεγκατάστασή τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Είναι χρόνιο το πρόβλημα του καταυλισμού των Ρομά στο Κορακόνερο. Είναι όμως μονόδρομος η λύση του. Θα πρέπει να αποχωρήσουν επιτέλους από την περιοχή και να μεταφερθούν αλλού. Επισκέφθηκα τον καταυλισμό για να δω πώς ζούνε οι άνθρωποι εκεί.
Συνάντησα οικογένειες και παιδιά και διαπίστωσα ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν ήταν ανθρώπινες. Και δεν μπορεί να είναι ανθρώπινες, όταν τα ποντίκια δαγκώνουν μικρά παιδιά. Υποσχεθήκαμε ότι θα καθαρίσουμε τον χώρο μέχρι να γίνει η μετεγκατάσταση. Πέρασαν πάνω από 25 χρόνια… δεν είναι εύκολο, πρέπει όμως να δοθεί λύση».
Οι ανεμογεννήτριες
Με αφορμή την κινητοποίηση των πολιτών που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, όταν υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, επιχείρησαν να προβούν σε αυτοψία ώστε να αποσαφηνιστεί αν είναι χαρακτηρισμένη η περιοχή ως αρχαιολογικός χώρος με στόχο να προχωρήσουν στον αποχαρακτηρισμό της σε περίπτωση που αυτό ισχύει, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα υπάρξει σθεναρή αντίδραση σε κάθε προσπάθεια τοποθέτησης ανεμογεννητριών, ειδικά σε πυρόπληκτες περιοχές.
«Είναι προκλητικό να συζητάμε για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στις καμένες περιοχές. Εξακολουθούμε να θέλουμε ενημέρωση για το τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Ειδικά όταν μιλάμε για περιοχές που επλήγησαν από τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές. Θα μας βρουν αντίθετους σε κάθε προσπάθεια που δεν είναι προς όφελος του νησιού μας», είπε ο κ. Κολιάδης και πρόσθεσε ότι οι αρχαιολόγοι που μετέβησαν στην περιοχή για αυτοψία, ζήτησαν από τη δημοτική αρχή να τους επιτρέψει τη διέλευση του οχήματός τους από τις παιδικές κατασκηνώσεις του Προφήτη Ηλία, όμως το αίτημά τους δεν έγινε αποδεκτό.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε ότι παρά τη στόχευση της χώρας να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δεν πρέπει να φτωχύνει ο φυσικός πλούτος του νησιού. Τόνισε πως όπου ήταν δάσος πρέπει να παραμείνει δάσος.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Μιχάλης Κορδίνας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, είπε πως υπάρχει θεσμικό έλλειμμα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τόσο για το θέμα των ΡΟΜΑ καθώς ο Δήμος Ρόδου, δεν μπορεί να χωροθετήσει το χώρο της μετεγκατάστασής τους. Ανέφερε επίσης ότι και για το θέμα των ανεμογεννητριών δεν ζητείται η θέση του Δήμου Ρόδου
«Για καίριες επενδύσεις -βλ. φωτοβολταϊκά- δεν μας ρωτάνε. Χωρίς το χωροταξικό του νησιού, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Η κερκόπορτα είναι να κάνουμε χωροταξικά για άλλα πράγματα χωρίς ολοκληρωμένο, γενικό χωροταξικό σχέδιο Ρόδου», τόνισε ο κ. Κορδίνας.
«Ο Δήμος πρέπει να έχει έναν κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο και λόγο για θέματα όπως η τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Το έζησα και ως αντιδήμαρχος και ως δικηγόρος και σε άλλα ζητήματα, όπως η τοποθέτηση των κεραιών. Ο Δήμος, δεν έχει λόγο και δεν είναι… τυχαίο αφού τα συμφέροντα, είναι τεράστια», δήλωσε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Στράτος Καρίκης.
Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού
Οι τόνοι ανέβηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την (πρώτη) αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος οικονομικών Κώστας Χαλκιάς δήλωσε ότι μετά την έγκριση της λήψης δανείου ύψους 9,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων άνοιξε ο δρόμος για την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού για το τρέχον οικονομικό έτος.
Πρόσθεσε ότι η εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών με το ποσό του δανείου, θα φέρει ισορροπία στα οικονομικά του δήμου. Θα χρειαστούν ωστόσο περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις.
«Ο κ. Χαλκιάς αποδέχθηκε ότι γίνεται ετεροχρονισμένα η ισοσκέλιση του προϋπολογισμού ενώ ο νόμος προβλέπει το Φεβρουάριο… Από την εισήγηση φαίνεται ότι τα ίδια έσοδα είχαν αύξηση 1.534.000 ευρώ. Θα μπορούσε συνεπώς να είχε ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός νωρίτερα, χωρίς να απαιτείται το δάνειο και χωρίς να χρειάζονται τα επικοινωνιακά τεχνάσματα γύρω από αυτό», δήλωσε ο πρώην αντιδήμαρχος οικονομικών και μέλος της παράταξης του Αντώνη Καμπουράκη, Τάσος Σπανός.
Σε έντονο ύφος απάντησε ο κ. Χαλκιάς λέγοντας ότι: «Κάνατε αναθέσεις στο μιλητό και έρχεστε να μας κάνετε μαθήματα… Θέλετε κάθε φορά να ανεβαίνουν οι τόνοι και να τα ακούτε. Σας έχω τελειώσει κύριε Σπανέ…».
Αιχμηρή ήταν και η απάντηση του δημάρχου ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Σκοπός μας ήταν να συζητήσουμε ήπια… Δεν μπορώ να καταλάβω τι προσπαθούν να αποδείξουμε σήμερα… Έγγραφα του ΥΠΕΣ κατατάσσουν το δήμο μας πρωταθλητή σε χρέη και ληξιπρόθεσμες οφειλές… ο Δήμος Ρόδου είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας σε ληξιπρόθεσμες οφειλές 8,5 εκατ. ευρώ. Ο δεύτερος κατά σειρά έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,5 εκατ. ευρώ και ο τρίτος 3.5 εκατ. ευρώ.
Εμφανίζονται καθημερινά πολλοί και διάφοροι στους οποίους δώσαμε προφορική εντολή να κάνουν εργασίες τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του ‘23 πριν τις εκλογές. Τους αφήσατε να περιμένουν πότε και αν θα πληρωθούν. Μιλάμε για ποσά κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ! Όταν το 2023 εισπράξατε 89 εκατομμύρια ευρώ, τιμολογήσατε 112 και χρεώσατε πάνω από 120 εκατ. ευρώ το δήμο, ήταν λογικό ότι το καράβι θα κινδύνευε να βουλιάξει. Αυτό που με ανησυχεί, είναι αν θα καταφέρουμε να αποφύγουμε την επιτήρηση».
Η αποκομιδή των απορριμμάτων
Τη δυσαρέσκειά του για το επίπεδο αποκομιδής των απορριμμάτων και τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, να προχωρήσει σε εκπόνηση νέας μελέτης και νέου διαγωνισμού, εξέφρασε ο κ. Αλέξανδρος Κολιάδης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:
«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την αποκομιδή των απορριμμάτων. Πληρώνουμε ακριβά και η υπηρεσία δε είναι ικανοποιητική. Η σύμβαση-πλαίσιο που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, περιλαμβάνει σημαντικά κομμάτια όμως ο ανάδοχος δε μπορεί να προσφέρει τις προβλεπόμενες υπηρεσίες λόγω έλλειψης προσωπικού ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Αν συνεχιστεί ως έχει η κατάσταση, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε τη διαδικασία μίας νέας σύμβασης. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους 2-3 μήνες και τότε θα κινηθούμε στη διαδικασία νέου διαγωνισμού».