«Αν η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας διευρύνει την τουριστική σεζόν, τότε θα μπορούσε να παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας», επισημαίνει ο εκτελεστικός πρόεδρος της Minoan Group Plc, Christopher Egleton.
Όπως επισημαίνει, «στον όμιλο Minoan, με την επένδυση για το resort στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο της Κρήτης, φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε παράδειγμα» για το είδος των επενδυτικών σχεδίων που χρειάζεται να αναπτυχθούν στην Ελλάδα και που θα μπορούν να συντελέσουν στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η χώρα στο πεδίο του τουρισμού και συνεπώς στην ανάκαμψη του συνόλου της οικονομίας.
Μετά από σχεδόν 20 χρόνια καθυστερήσεων, θα γίνει προσπάθεια το τουριστικό συγκρότημα να είναι έτοιμο το 2016, ωστόσο, οι συζητήσεις με τους τουρ οπερέιτορ γίνονται, για σιγουριά, για το 2017. Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την επένδυση αναμένεται προς το τέλος του έτους.
«Αν η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας διευρύνει την τουριστική σεζόν δίνοντας έμφαση στις πολιτιστικές ατραξιόν, στην τεράστια ακτογραμμή της, στα νησιά και τις παραλίες της, και αναβαθμίσει τα πλεονεκτήματα που διαθέτει στον τουρισμό, τότε θα μπορούσε να παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην συσσωρευτική ανάκαμψη της χώρας» είναι η απάντηση του κ. Egleton στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ότι οι επενδυτές «βλέπουν μόνο θετικές προοπτικές στην Ελλάδα».
Με αφορμή τις προβλέψεις του υπουργού Οικονομικών ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η Ελλάδα θα κινηθεί σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια της κρίσης, ο κ. Egleton σχολιάζει ότι ο τουρισμός, ο οποίος είναι «παράγοντας-κλειδί της οικονομικής ανάκαμψης», πάει καλά στην τουριστική κίνηση και τη ζήτηση (εκτιμήσεις για 21 εκατ. τουρίστες φέτος), όμως όχι και στις τουριστικές δαπάνες, οι οποίες καταγράφουν μικρή μόνο αύξηση της τάξεως του 1,9% σε σχέση με πέρυσι (από 650 ευρώ το 2013, φέτος αυξήθηκαν στα 700 ευρώ), ενώ το 2000 ο μέσος όρος κατά κεφαλήν δαπάνης ήταν στα 813 ευρώ.
Ο κ. Egleton, επικαλούμενος εκτιμήσεις της εταιρίας διεθνών συμβούλων μάνατζμεντ PwC, επισημαίνει ότι οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και των υποδομών μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα της χώρας, και, για να επιτευχθεί αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερα εξειδικευμένα resort προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες που είναι σε θέση να πληρώσουν περισσότερα για τις διακοπές τους.
Όπως τονίζει, ξένα κεφάλαια χρηματοδοτούν ήδη το ήμισυ των ξενοδοχείων και resort που αναμένεται να αναπτυχθούν στη χώρα, ενώ, όπως επισημαίνει, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να ξοδεύει περί τα 3,3 δισ. ευρώ ετησίως προκειμένου να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους της στον τουρισμό. Γι’ αυτό, καταλήγει ο κ. Egleton, η ώρα για τις ξένες δημόσιες είτε ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, είναι η κατάλληλη.
To resort στο Λασίθι θα περιλαμβάνει ένα σύνολο πεντάστερων και εξάστερων ξενοδοχειακών μονάδων και θα προσφέρει μεγάλο εύρος εγκαταστάσεων αναψυχής, μεταξύ των οποίων και ένα γήπεδο γκολφ, καθώς και ποιοτική φιλοξενία, φιλοδοξώντας να προσελκύσει στη χώρα και στις εγκαταστάσεις του τουρίστες υψηλής οικονομικής επιφάνειας.
Η επένδυση έχει θέσει ως μακροπρόθεσμο στόχο τη δημιουργία εσόδων. Το πρότζεκτ, σύμφωνα με τον όμιλο, θα δημιουργήσει 1.200 βιώσιμες θέσεις εργασίας και άλλες 500 κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής του.
tornosnews.gr