Ειδήσεις

Μεϊμαράκης: Επισπεύδει τη συζήτηση για την ηγεσία της ΝΔ

Ζήτημα χρόνου είναι, όπως όλα δείχνουν, η έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ήττα της Κυριακής. Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, που χθες βρέθηκε στα γραφεία της Συγγρού και είχε κύκλο επαφών με συνεργάτες και βουλευτές του κόμματος, παρέπεμψε για τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις, ωστόσο είναι σαφές ότι αυτές δεν μπορούν να αργήσουν. Αλλωστε, λόγω της απουσίας διαδικασιών εσωκομματικού διαλόγου και ενδοσκόπησης μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και τα όσα ακολούθησαν την παραίτηση του κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει περιθώρια καθυστερήσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση μοιάζει να κινείται ήδη και ο κ. Μεϊμαράκης, που προγραμματίζει τη σύγκληση της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος ακόμη και εντός της εβδομάδας, με τελικό στόχο την επιτάχυνση του Συνεδρίου. Ο κ. Μεϊμαράκης δέχεται εισηγήσεις να ανοίξει τις καταστατικές διαδικασίες, να οδηγήσει σε Συνέδριο με ζητούμενο ακόμη και την αλλαγή του τρόπου εκλογής και, σε κάθε περίπτωση, να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, έχοντας ως εφαλτήριο τον προεκλογικό αγώνα των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και τη βούληση της καραμανλικής πτέρυγας να τον στηρίξει. Ωστόσο και το «καραμανλικό» στρατόπεδο εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης, ένα από τα στελέχη που τοποθετούνταν στην κούρσα διαδοχής, βρέθηκε εκτός Βουλής, λόγω εκλογικού νόμου, αν και η Ν.Δ. αύξησε τον αριθμό ψήφων στη Ροδόπη. Το ίδιο συνέβη με τον κ. Αλ. Κοντό που έμεινε εκτός, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε και τις τρεις έδρες στην Ξάνθη.

Την ίδια στιγμή, κορυφαία στελέχη παραμένουν επί του παρόντος αμέτοχα. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη επέμενε σε συνομιλητές της ότι δεν μπορεί να υπάρξει αμφισβήτηση του κ. Μεϊμαράκη, ενώ τις κινήσεις του σταθμίζει και ο κ. Νίκος Δένδιας.

Στον αντίποδα, οι κ. Μάκης Βορίδης και Αδωνις Γεωργιάδης έκαναν άμεσα αισθητή την παρουσία τους, επαναβεβαίωνοντας ότι λειτουργούν ως «δεξιά πλατφόρμα» ή «συνιστώσα», κατά τον Ευ. Μεϊμαράκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. Ασκώντας, κατά βάση, κριτική στη στροφή προς τον «μεσαίο χώρο» που πραγματοποίησε ο κ. Μεϊμαράκης, οι δύο βουλευτές, πλαισιωμένοι και με άλλους κοινοβουλευτικούς, όπως η Αννα Ασημακοπούλου, κάνουν λόγο για σειρά στρατηγικών και τακτικών αστοχιών που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα τη «νομιμοποίηση» του κ. Αλ. Τσίπρα. Οι δύο άνδρες, μαζί με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν εξ αυτών που επέμειναν, ήδη από το καλοκαίρι, στην ανάγκη ταχείας επίλυσης της εσωκομματικής εκκρεμότητας ως προς την ηγεσία. Ο κ. Μητσοτάκης δεν ταυτίζεται προφανώς με τη «δεξιά πλατφόρμα», ωστόσο μένει να φανεί εάν θα αναβιώσει η σύμπραξη των τριών που ήταν ορατή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών. Η κριτική των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη ερμηνεύεται και ως προσπάθεια πολιτικής δικαίωσης του κ. Αντ. Σαμαρά, παραμένει ωστόσο αμφίβολο εάν στόχος των πρωτοβουλιών τους θα ήταν μία πρόσκληση επιστροφής προς τον πρώην πρωθυπουργό. Αντιθέτως, άλλα κοινοβουλευτικά στελέχη προκρίνουν την επανενεργοποίηση του κ. Σαμαρά σε πρώτο ρόλο στη Ν.Δ, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο εμφανώς δεν επιθυμεί ο κ. Κ. Καραμανλής.

Στη Ν.Δ. έχει ξεκινήσει και η αναζήτηση του «αντι-Τσίπρα», ενός στελέχους δηλαδή της νεότερης γενιάς, όπως, λ.χ., η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη και ο κ. Β. Κικίλιας, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον νυν πρωθυπουργό και να επιχειρήσει να αποκαταστήσει την επικοινωνία της Ν.Δ. με νέους και γυναίκες. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και οι δύο περιφερειάρχες Κώστας Μπακογιάννης και Απόστολος Τζιτζικώστας, που όμως έχουν το μειονέκτημα του ασυμβίβαστου εκλογής στη Βουλή έως το 2019.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου