Στο τραπέζι του EuroWorkingGroup την Πέμπτη τα προαπαιτούμενα που θα γίνουν αντίτιμο για τα 3 δισ. ευρώ. Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα. Οι φόβοι για αξιολόγηση «διαρκείας», οι δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και το χρέος.
Δυο μέρες μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, έρχεται η πρώτη ουσιαστική δοκιμασία. Στη συνεδρίαση του EuroWorking Group η οποία έχει προσδιοριστεί για μεθαύριο Πέμπτη, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί επί τάπητος το μενού των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ των υπο-δόσεων που έχουν εγκριθεί ήδη αλλά παραμένουν κλειδωμένα, μέχρι να ανοίξει ο δρόμος για την Ελλάδα στη βάση υλοποίησης συγκεκριμένων δεσμεύσεων.
Αφού κλειδώσουν τα προαπαιτούμενα, θα αρχίσουν τα μεγάλα ζόρια για τη νέα κυβέρνηση αλλά και ο δρόμος για την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αν δεν υπάρξουν εμπόδια, οι επικεφαλής των δανειστών θα πρέπει να αναμένονται στην Αθήνα περί τα μέσα Οκτωβρίου (από την δεύτερη εβδομάδα και μετά αναφέρει πηγή με γνώση των χρονοδιαγραμμάτων) για την έναρξη ενός νέου κύκλου αξιολόγησης, με άγνωστη καταληκτική ημερομηνία.
Παρ’ ότι καμία κυβέρνηση δεν θέλει οι εκπρόσωποι των δανειστών να «ριζώνουν» στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων, πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η αξιολόγηση αυτή να τραβήξει ακόμα και έως τις αρχές του επομένου έτους, δεδομένου του όγκου δουλειάς που έχει συσσωρευτεί. Αρκετές παράμετροι του Μνημονίου, ωστόσο, και μάλιστα στις πιο δύσκολες πτυχές του, όπως το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ξετυλιχτούν έως το τέλος του έτους.
Από την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης -και πιθανόν μακράς- αξιολόγησης του νέου Μνημονίου άλλωστε, συναρτώνται οι αποφάσεις για το χρέος, οι οποίες έχουν αναγορευθεί από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μείζον ζήτημα για την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση.
Στο σημείο αυτό, οι προθέσεις των δανειστών ίσως δυσαρεστήσουν τους κυβερνώντες. Οι χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις ήρθαν να υπενθυμίσουν ότι το θέμα θα συζητηθεί μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση.
«Το Eurogroup έχει συμφωνήσει να το εξετάσει μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος, αποκλείοντας ένα κούρεμα», δήλωσε χθες ο κ. Ντομπρόβσκις.
Την ίδια ώρα, πηγή των δανειστών ανέφερε ότι σαφέστατα έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις για λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θέτοντας όμως μια χρονική παράμετρο με ιδιαίτερη σημασία. Οι αποφάσεις, μπορεί να ληφθούν σε επίπεδο Eurogroup μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση αλλά η υλοποίηση ενδέχεται να συνδεθεί με την επιτυχημένη εφαρμογή του Μνημονίου. Αν αυτές οι σκέψεις οριστικοποιηθούν, η ελληνική πλευρά μπορεί να χρειαστεί να περιμένει έως το καλοκαίρι του 2018, όταν λήγει το νέο Μνημόνιο για να δρέψει τους καρπούς της διαπραγμάτευσης για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση του χρέους αφορά την περίοδο μετά το 2022 καθώς έως τότε η αναδιάρθρωση έχει γίνει μέσω της νέας συμφωνίας για χρηματοδότηση των 86 δισ. ευρώ.
Ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει ένα τέτοιο σενάριο η κυβέρνηση θα έχει περάσει από τη… Σκύλα και τη Χάρυβδη του νέου Μνημονίου, το οποίο θα πρέπει να μπει σε τροχιά ουσιαστικής υλοποίησης από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.
Όπως έγραφε και χθες το Euro2day.gr, μέσα στις πρώτες ημέρες ζωής της νέας κυβέρνησης, θα πρέπει να ληφθεί μια σειρά από δύσκολες πολιτικά αποφάσεις:
Θα εφαρμοστεί ή όχι ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Αν όχι – όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ- ποια ισοδύναμα θα υποκαταστήσουν το μέτρο; Ποια νησιά θα χάσουν από την 1η Οκτωβρίου την έκπτωση 30% στους συντελεστές ΦΠΑ; Με τους αγρότες στους δρόμους, θα κοπεί από τον Οκτώβρη η μισή επιστροφή φόρου στο αγροτικό ντήζελ; Ποιοι θα χάσουν από τη νέα σεζόν το μισό επίδομα θέρμανσης (όπως έχει ψηφιστεί με το Μνημόνιο);
Αυτά, είναι λίγα από τα «πρώτα» του Μνημονίου. Αλλά απαιτούν άμεσες και δύσκολες αποφάσεις. Και η νέα κυβέρνηση δεν έχει περίοδο ανοχής…
Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ και euro2day.gr