Λίστες αναμονής για ακτινοθεραπείες που ξεπερνούν τον ενάμιση μήνα, μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, πεπαλαιωμένα ιατρικά μηχανήματα που βγαίνουν συχνά εκτός λειτουργίας. Την εικόνα αυτή παρουσιάζουν τα ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία άλλη μία φορά κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για διάλυση του ΕΣΥ. Η ομοσπονδία αναφέρεται στην έλλειψη επαρκούς αριθμού μηχανημάτων ακτινοθεραπείας και γραμμικών επιταχυντών αλλά και στην παλαιότητά τους, που έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν συχνά εκτός λειτουργίας και να «οδηγούν» τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Νοσοκομείο Μεταξά 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Το νοσοκομείο δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο, ενώ το νέο μηχάνημα ακτινοθεραπείας, δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου, δεν παραδίδεται, καθώς δεν εκπληρώνεται ο όρος της δωρεάς, που ορίζει ότι πρέπει να είναι έτοιμος ο χώρος υποδοχής και επαρκώς στελεχωμένος με προσωπικό. Η αναμονή για ακτινοθεραπεία φθάνει τον 1,5 μήνα. Στο Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» υπάρχουν 490 κενές οργανικές θέσεις προσωπικού. Δεν λειτουργεί πλήρως το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, δεν λειτουργούν τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα πρωί και απόγευμα με αποτέλεσμα η αναμονή να φθάνει έως τον Φλεβάρη του 2017.
Στο Θεαγένειο, ένα παλαιό ακτινοθεραπευτικό μηχάνημα (κοβάλτιο) έχει τεθεί εκτός λειτουργίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και το κόστος επισκευής (αντικατάσταση της «πηγής») ανέρχεται στα 200.000 ευρώ. Οι γραμμικοί επιταχυντές του Θεαγενείου είναι παλαιού τύπου, το μηχάνημα βραχυθεραπείας, απαραίτητο στη θεραπεία του καρκίνου της μήτρας, είναι χαλασμένο, δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος, στο τμήμα υπερήχων που καλύπτεται από έναν μόνο γιατρό τα ραντεβού κλείνονται έπειτα από δύο χρόνια και το πρόσφατα αποκτημένο Pet-scan λειτούργησε με δωρεές ραδιοφαρμάκου επί τέσσερις μήνες και σταμάτησε. Η αναμονή για ακτινοθεραπεία είναι 1,5 μήνας.
Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς η αναμονή για ακτινοθεραπείες είναι τρεις μήνες και για διαγνωστικές εξετάσεις μαγνητικού και αξονικού τομογράφου ένας μήνας. Καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού όλων των κλάδων, ενώ σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν λειτουργεί η μονάδα μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών, αν και τα μηχανήματα είναι εγκατεστημένα στο νοσοκομείο ακόμα με τις ζελατίνες. Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» διαθέτει ένα μηχάνημα ακτινοθεραπείας παλαιού τύπου (κοβάλτιο), το οποίο είναι χαλασμένο εδώ και ένα μήνα. Κάθε μέρα εξυπηρετούσε 15 ασθενείς. Το νοσοκομείο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, παρήγγειλε λειψά ανταλλακτικά λόγω κόστους και είναι αμφίβολο εάν θα λειτουργήσει το μηχάνημα όταν αυτά παραληφθούν. Τέλος, οι γραμμικοί επιταχυντές των πανεπιστημιακών νοσοκομείων Λάρισας και Αλεξανδρούπολης τίθενται συχνά εκτός λειτουργίας και οι ασθενείς απευθύνονται ή στο Θεαγένειο, ή στην Αττική, ή στον ιδιωτικό τομέα όπου αναγκάζονται να πληρώσουν ποσά άνω των 5.000 ευρώ.
Καθημερινή