Ρεπορτάζ

Μ. Κόκκινος: Φαινόμενο της εποχής η «νεομετανάστευση»

Το γεγονός ότι οι Έλληνες μεταναστεύουν με αυξητικές τάσεις, επισήμανε με δηλώσεις του στην «δ» ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος.
«Υπάρχει ανάγκη και ζήτηση από χώρες, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό κυρίως για γιατρούς. Επειδή το 80% του εισοδήματός του ο Έλληνας θα το δώσει στην εκπαίδευση των παιδιών του, εάν αυτό το υπολογίσουμε σε χρήμα και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, πάνω από 450.000 έχουν φύγει από την Ελλάδα την τελευταία πενταετία (αυτό που λέμε ‘νεομετανάστευση’ και αφορά Έλληνες υψηλού επιστημονικού επιπέδου όπως γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες ειδικοί στις νέες τεχνολογίες) αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια στόχευση για τα καλύτερα ελληνικά μυαλά».
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κόκκινος οι δικηγόροι φεύγουν από την Ελλάδα μετά το τέλος των σπουδών τους στο Πανεπιστήμιο, ενώ οι γιατροί ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τις ειδικότητές τους, είτε ψάχνουν είτε καλούνται να δουλέψουν στο εξωτερικό.
Μεγάλος όμως αριθμός μετανάστευσης παρατηρείται και από Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι βλέπουν ότι έχουν την δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους και να πάνε στο εξωτερικό, όπου οι συνθήκες για το επιχειρείν είναι πολύ καλύτερες.
«Αυτή τη στιγμή και η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια μεγάλη κρίση. Η κρίση δεν έχει πλήξει μόνον την Ελλάδα. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ. Προσπαθούμε με μια πρωτοβουλία να συγκεντρώσουμε όλο αυτόν τον κόσμο μέσα από δίκτυα που υπάρχουν για να μπορέσουμε να κρατήσουμε επαφή μαζί τους. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, η Ευρώπη έχει πληγεί ολόκληρη από την κρίση -η οποία δεν είναι μόνον θέμα ελληνικό. Συνάντησα στην Γερμανία ένα από αυτά τα δίκτυα, στην Φραγκφούρτη συγκεκριμένα, που στηρίζουν τους Έλληνες, οι οποίοι μεταναστεύουν» δήλωσε ο κ. Κόκκινος.
Ο κ. Κόκκινος επισήμανε ακόμη: «Η Ευρώπη έχει διαλέξει έναν λάθος δρόμο, έφυγε από τις αξίες της και χρειάζεται λίγο περισσότερο Ελλάδα. Πρέπει να δούμε την Ελλάδα όχι μόνο σαν τόπο αλλά και σαν τρόπο ζωής. Αν δείτε π.χ. την Νάπολη, έχει φτωχές γειτονιές που δεν τιμούν καθόλου την ευρωπαϊκή εικόνα. Στην Ελλάδα π.χ. δεν βλέπεις τόσους άστεγους και φτωχούς όσο σε δρόμους της Γερμανίας», εκτιμώντας ότι η κατάσταση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θεωρούνται αναπτυγμένες, δεν είναι η καλύτερη που υπάρχει και βεβαίως, δεν εκπροσωπούν τα ευρωπαϊκά ιδεώδη.
Η ‘νεομετανάστευση’ ωστόσο, δεν γνωρίζει… ηλικίες. Δεν είναι μόνον οι νέοι απόφοιτοι που επιλέγουν να μεταναστεύσουν. Υπάρχουν και ηλικίες από 35 και πάνω που εξακολουθούν να είναι παραγωγικές, αφορούν επαγγελματίες που είτε έχουν μείνει άνεργοι, είτε δεν μπορούν πλέον να βρουν δουλειές στην Ελλάδα.
Όπως λέει ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού: «Παράδειγμα είναι η Αυστραλία. Όσοι είχαν αυστραλιανό διαβατήριο, αυτή την στιγμή επιστρέφουν εκεί. Επίσης υπάρχουν πολύ ισχυρές ελληνικές κοινότητες όπως π.χ. στο Βερολίνο, όπου αναλαμβάνουν τον νέο μετανάστη -ανεξαρτήτως ηλικίας- από το χέρι και τους βοηθούν σε κάθε τους βήμα. Ωστόσο, υπάρχουν και νέοι που έχουν επιλέξει να πάνε στο εξωτερικό για δουλειά αλλά με το σκεπτικό ότι κάποτε θα επιστρέψουν στην πατρίδα.
Εδώ εμείς ως χώρα θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να δεχτούμε τους Έλληνες που θα γυρίσουν πίσω κάποια στιγμή. Κι εμείς θα πρέπει να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας ώστε να μας δώσουν κι εκείνοι την τεχνογνωσία το Know How».
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο η Ελλάδα οφείλει να βοηθήσει τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσουν, εάν κάποτε θελήσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά προέχει να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να μην ανέβει κι άλλο το ποσοστό της ‘νεομετανάστευσης’.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, την τετραετία 2010-2013 μετανάστευσαν από την Ελλάδα 454.177 άτομα. Από αυτούς, οι 223.885 ήταν Ελληνες και οι υπόλοιποι 230.232, άτομα που δεν είχαν την ελληνική υπηκοότητα και μάλλον είχαν έλθει προ ετών ως μετανάστες στην Ελλάδα.
Αυτή την περίοδο, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, νομικοί, θετικών επιστημών κ.ά. στην πλειονότητα νέοι, βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε έχοντας εδραιωθεί επαγγελματικά είτε αναζητώντας μία καλή θέση εργασίας. Το 73% από αυτούς έχει μεταπτυχιακό τίτλο, το 51,2% διδακτορικό, το 41% έχει σπουδάσει σε πολύ καλό πανεπιστήμιο. Ακόμη άλλοι περίπου 30.000 Ελληνες σπουδάζουν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Τέλος, οι νεοεισαχθέντες φοιτητές από τα Δωδεκάνησα, δήλωσαν στην συντριπτική τους πλειονότητα ότι μετά τα τέλος των σπουδών τους, θα ακολουθήσουν μεταπτυχιακά σε ξένη χώρα όπου και θα αναζητήσουν δουλειά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Yiannis    24.09.2016 00:43

    Και αν δεν φορολογηθούμε πώς θα πληρωθεί ο Κόκκινος; Εκ γενετής διευθυντής. βγάζει και συμπεράσματα….

  • Anagnostis    22.09.2016 10:35

    για τη φορολογηση που διωχνει δουλειες και δημιουργει ανεργια με αποτελεσμα τη ξενητεια κουβεντα

Σχολιασμός άρθρου