Ειδήσεις

Σημαντική πολιτική νίκη των Περιφερειών η υιοθέτηση από το ΕΛΚ των θέσεων και των προτάσεών τους, για την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση

Αναγνωρίζεται ως ιδιαιτέρως κρίσιμος  και αναγκαίος ο ρόλος των Περιφερειών στην διαχείριση του προβλήματος

Σημαντική πολιτική νίκη των περιφερειών και κυρίως εκείνων που κλήθηκαν να σηκώσουν και να διαχειριστούν το βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος το κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων στο συνέδριο  της ομάδας  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα: «Ο ρόλος των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση», που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας για τα συμπεράσματα του συνεδρίου, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Χατζημάρκος, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο, τόνισε ότι, αφ’ ενός υιοθετήθηκαν όλα τα σημεία και οι παράμετροι της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης όπως τα έχουν αναδείξει μέχρι σήμερα οι Περιφέρειες και η χώρα συνολικά, αφ’ ετέρου αναδείχθηκε ο κρίσιμος ρόλος των Περιφερειών και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης, στην διαχείριση της.

«Ήταν μια συνάντηση ιδιαιτέρως σημαντική για την Ελλάδα, ακόμη πιο σημαντική για τις Περιφέρειες της χώρας, ως προς τα συμπεράσματά της και την κοινή δήλωσημ η οποία περιλαμβάνει όλα τα σημεία τα οποία, ως Περιφέρεια και ως χώρα, έχουμε  θέσει, με κυριότερη εξ αυτών ότι τα βάρη πρέπει να επιμεριστούν με ένα δίκαιο τρόπο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, σεβόμενες την αρχή της αλληλεγγύης και την εταιρική σχέση μεταξύ τους, χωρίς μονομερείς ενέργειες , όπως το κλείσιμο των εσωτερικών συνόρων» ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος και πρόσθεσε:  «Ο ρόλος των Περιφερειών και συνολικά της Αυτοδιοίκησης αναγνωρίζεται ως κρίσιμος, χρήσιμος και απολύτως απαραίτητος στην διαχείριση της κρίσης. Αναγνωρίζεται επίσης το πάγιο αίτημα των Περιφερειών να αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στα ευρωπαϊκά ταμεία που χρηματοδοτούν δράσεις διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος» σημειώνοντας ωστόσο ότι «το αίτημα για απευθείας χρηματοδότηση των Περιφερειών δεν έχει να κάνει τόσο με τα χρήματα, όσο με την αναγνώρισή τους ως συνδιαμορφωτών των ευρωπαϊκών και εθνικών πολιτικών αντιμετώπισης του προβλήματος, με συμμετοχή τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίηση των πολιτικών αυτών».

 

«Όλα τα παραπάνω συνυπογράφονται πλέον και από το ΕΛΚ και αυτό συνιστά μια πολύ μεγάλη πολιτική νίκη των Περιφερειών. Θέλω να πιστεύω ότι η συνέχεια της συνάντησης στην Θεσσαλονίκη θα είναι πιο αισιόδοξη, όσον αφορά τον δικό μας ρόλο αλλά και για τα θέματα τα οποία θα προωθηθούν πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό συμμετεχόντων σε αυτή και θα υποστηριχθούν από κοινοτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι έχουν πλέον αντιληφτεί  την αναγκαιότητα των προτάσεών μας, των λύσεων που προτείνουμε, αλλά και την ορθότητα των παρεμβάσεών μας», κατέληξε ο κ. Χατζημάρκος.

Στο συνέδριο  της ομάδας  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα: «Ο ρόλος των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση», διεξήχθη την περασμένη  Παρασκευή, , στο Μέγαρο Μουσικής, Θεσσαλονίκης, παρόντος του Προέδρου της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών κ. Michael Schneider, του Επιτρόπου  Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την συμμετοχή 80 μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, δημάρχων από χώρες μέλη της ΕΕ, και επικεφαλής διεθνών οργανισμών.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου αποτυπώθηκαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:

 

 

«Τα μέλη της επιτροπής περιφερειών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος:

 

        1) Τονίζουμε ότι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένουν μία λειτουργική πολιτική για το μεταναστευτικό. Ο στόχος είναι απτά αποτελέσματα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και ειδικά αυξημένη συμμετοχή των τοπικών αρχών στον σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής αυτής. Η Ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό πρέπει να βασίζεται σε σαφή διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων που έχουν άμεση ανάγκη βοηθείας και οικονομικών μεταναστών.

 

         2) Σε σχέση με την μεταναστευτική πολιτική, ταυτόχρονα με τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας είναι ουσιώδες να αναγνωριστεί η αρχή της αμοιβαιότητας, όπου αυτή πρέπει να εγγυάται τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των μεταναστών και της τοπικής κοινωνίας που τους δέχεται . Αυτή η αρχή εξασφαλίζει τον ελεύθερο και δημοκρατικό χαρακτήρα της κοινωνίας που οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν κατακτήσει.

 

 

        3) Αναγνωρίζουμε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή όσο αφορά την παροχή βοηθείας σε μετανάστες που έχουν ανάγκη αυτής και έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας που δραπετεύουν από πόλεμο και πείνα. Με περιορισμένα μέσα καταφέρνουν και εξασφαλίζουν ένα εύρος φροντίδας από Ιατρικής έως και Νομικής . Πρέπει λοιπόν να διατεθούν ικανά χρηματικά ποσά στις τοπικές και περιφερειακές αρχές οι οποίες  πρέπει επίσης να συντονίζουν και να κατευθύνουν τις σχετικές ΜΚΟ.

 

     4) Οι τοπικές αρχές ,που επιθυμούν να επενδύσουν σε μια Ολοκληρωμένη Κοινή Ευρωπαϊκή Λύση για την μεταναστευτική κρίση, πρέπει να είναι και οι φορείς υλοποίησης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασύλου  και Μετανάστευσης, οι οποίες θα πρέπει να συνεργάζονται με τις εθνικές υπηρεσίες σε αυτούς τους τομείς. Είναι αναγκαίο να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης προς τις περιφέρειες αυτών των προγραμμάτων.

 

      5) Επιμένουμε σε μια πολιτική Μηδενικής Ανοχής απέναντι σε δουλεμπόρους , διακινητές ανθρώπων και τρομοκράτες  και επιζητούμε την υιοθέτησή μιας πιο δυναμικής στρατηγικής αντιμετώπισης τους από τις Ευρωπαϊκές Αρχές.  Ως προς αυτό, προωθούμε  μια πολυεπίπεδη  αντιμετώπιση που να ενεργοποιεί τοπικές αρχές στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης 2015-16.

 

    6) Υποστηρίζουμε ενέργειες προς μια αποδοτικότερη και  περιεκτικότερη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, που να οδηγεί σε περισσότερη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαίων. Επιθυμούμε την απλοποίηση των διαδικασιών, και την συντομότερη παραμονή των μεταναστών σε κέντρα πρώτης υποδοχής. Επιμένουμε όμως ότι η μόνιμη λύση στην κρίση, βρίσκεται στη ρίζα της, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στην προστασία των χωρών της ζώνης Σένγκεν και των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε .Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και επεμβάσεις στις υποδομές των χωρών προέλευσης των μεταναστών, χωρίς να παραμεριστεί το έργο της φύλαξης των περιοχών εισόδου στη Ε.Ε / Σένγκεν.

 

    7) Εμφατικά δηλώνουμε ότι η εφικτή λύση πρέπει να έχει στην βάση της την αρχή της υποχρέωσης κοινής υποδοχής των μεταναστών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό θα δείξει την συνοχή της Ε.Ε αλλά και θα ενδυναμώσει τις τοπικές αρχές στην αντιμετώπιση της κρίσης, με   περαιτέρω ενέργειες στο μέλλον.

 

  8) Πιστεύουμε ότι μόνο αυτοί που προσπαθούν να ξεφύγουν από πόλεμο , φυσικές καταστροφές ή διωγμούς πρέπει να ορίζονται ως πρόσφυγες και για αυτούς να ξεκινούν οι διαδικασίες απορρόφησης και ένταξης. Τονίζουμε πως όποιοι δεν δικαιούνται Διεθνή Προστασία πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους. Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάρτιση κοινής λίστας Ασφαλών Χωρών

 

  9) Σε όλους τους τόνους διακηρύττουμε ότι οι τέσσερις  ευρωπαϊκές ελευθερίες  (ελεύθερη διακίνηση Αγαθών, Υπηρεσιών, Κεφαλαίου και Ανθρώπων ),πρέπει να διατηρηθούν χωρίς εξαιρέσεις και με ίσους όρους από όλα τα κράτη μέλη, ως ακρογωνιαίοι λίθοι του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος . Είμαστε κάθετα ενάντιοι σε κλεισίματα συνόρων εντός Ε.Ε . Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε την νέα Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή ,οι οποίες θα αντιμετωπίζουν απειλές των κοινών μας συνόρων.

 

    10) Υποστηρίζουμε τρίτες χώρες στο να αποτρέπουν αναχωρήσεις εκτοπισμένων ανθρώπων προς την Ε.Ε .Η προστασία προσφύγων εντός των χωρών καταγωγής τους πρέπει να είναι προτεραιότητα. Αυτό θα είναι μια βιώσιμη και ανθρώπινη στρατηγική για την  Ε.Ε, και για αυτό είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε περισσότερα μέσα, για την ανθρώπινη διαβίωση των προσφύγων όσο το δυνατό κοντύτερα στους τόπους καταγωγής τους.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου