Στο νομοσχέδιο που κατατίθεται την Παρασκευή, θα περιλαμβάνονται οι ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο νέο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Το τεχνικό μνημόνιο, ορίζει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν στο νέο ταμείο ο ΟΑΣΑ, ο ΟΣΥ, η ΣΤΑΣΥ, ο ΟΣΕ, το ΟΑΚΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΕΥΑΘ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΛΒΟ, η Αττικό Μετρό, ο ΑΔΜΗΕ, η ΕΑΒ, Η κτηριακή Εταιρεία του Δημοσίου αλλά και οι μετοχές της ΔΕΗ. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με τους θεσμούς συζητήθηκε η οριστικοποίηση της λίστας.
Τι σημαίνει όμως η ένταξη μίας ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο εντάσσονται περιουσιακά στοιχεία της κυβέρνησης για 99 χρόνια; Οι εταιρείες που εντάσσονται στο υπερταμείο θα μπορούν να πωληθούν σε ιδιώτες ή εξ ολοκλήρου ή ένα σημαντικό ποσοστό τους το οποίο συνήθως συνοδεύεται με το management της εταιρείας.
Η πώληση ενός μικρού τμήματος των μετοχών του ΟΤΕ ή η μεταβίβαση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο αξιοποίησης των δημοσίων εταιρειών. Είναι προφανές ότι το τίμημα από την πώληση μέρους ή του συνόλου μίας εταιρείας θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους. Η Διοίκηση του νέου Υπερταμείου θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος και ελεγκτής των οικονομικών επί των δημόσιων εταιρειών που θα αναλάβει υπό την εποπτεία του.
Κυβερνητικά στελέχη σε μία προσπάθεια να προλάβουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων για την ένταξη των εταιρειών που εργάζονται στο νέο Υπερταμείο, δήλωσαν ότι δεν είναι προς πώληση όλες οι εταιρείες του Δημοσίου. Οι δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων αφορούσαν κυρίως τα μέσα μαζικής μεταφοράς , την Αττικό Μετρό ή τον ΑΔΜΗΕ.
Η διοίκηση του νέου υπερταμείου θα έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να ελέγχει τα οικονομικών τω εταιρειών στον βαθμό που δεν θα βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο του αντίστοιχου υπουργείου. Το Υπερταμείο θα μπορεί να επιβάλλει στις ΔΕΚΟ που θα έχει υπό τον έλεγχο του, αναδιάρθρωση των οικονομικών στοιχείων, μείωση των λειτουργικών δαπανών ακόμα και μείωση του μισθολογικού κόστους προκειμένου να κάνει μία προσπάθεια εξυγίανσης των οικονομικών μεγεθών. Παράλληλα θα επιδιώξει να αλλάξει τους όρους και τις διαδικασίες με τις οποίες διοικούνται αρκετές ΔΕΚΟ μειώνοντας- για παράδειγμα – την παρέμβαση των εργαζομένων στα διοικητικά θέματα.
Δεν αποκλείεται να επιβληθούν οδυνηρές περικοπές σε λειτουργικά έξοδα και μισθολογικά κόστη σε αρκετές από τις ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο, με στόχο την οικονομική εξυγίανση των οργανισμών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν μεσοπρόθεσμα και με μαθηματική ακρίβεια ακόμα και σε απολύσεις προσωπικού προκειμένου να επιτευχθεί μείωση των δαπανών.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου δεν καλύπτονται από την μονιμότητα του δημοσίου και έχουν υπογράψει συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ ισχύει ότι και στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
thetoc.gr