Όλοι οι ελεγκτές θα μπορούν να καταστρέφουν επιτόπου τα παράνομα προϊόντα. Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης. Έρχεται και άλλο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Εφοδιασμένος με ανεξίτηλα σπρέι, ώστε να καταστρέφει τα προϊόντα του παρεμπορίου επί τόπου, θα είναι στο αμέσως επόμενο διάστημα, όλος ο ελεγκτικός μηχανισμός που εμπλέκεται στην καταπολέμηση του φαινομένου. Η σχετική δυνατότητα, θα δοθεί μέσω του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 82) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο με ειδική διάταξη, διευρύνει τον αριθμό των ελεγκτικών υπηρεσιών που μπορούν να καταστρέφουν προϊόντα παρεμπορίου.
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο, δικαίωμα καταστροφής προϊόντων παρεμπορίου, έχουν το ΣΔΟΕ, η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία και το Λιμενικό. Με το νέο πλαίσιο, τη δυνατότητα αυτή αποκτούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης, τα ελεγκτικά κλιμάκια των περιφερειών καθώς, και κάθε άλλη ελεγκτική υπηρεσία.
Στόχος του υπουργείου, είναι η δυναμική αντιμετώπιση του φαινομένου ώστε πέραν της διεύρυνσης του “κατασταλτικού” μηχανισμού να δημιουργηθούν και οι συνθήκες αποτροπής της δραστηριότητας των παρεμπόρων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με το νέο πλαίσιο.
Όπως αναφέρεται αρμοδίως, πλέον οι ελεγκτές του υπουργείου ή των περιφερειών, θα μπορούν να δρουν άμεσα και αυτόνομα, χωρίς να αναμένουν την προσέλευση των αστυνομικών αρχών. Μάλιστα συχνά παρατηρείται το φαινόμενο να καλείται από τους ελεγκτές η αστυνομία και λόγω μη διαθεσιμότητας προσωπικού, να μην προσέρχεται ώστε να καταστρέψει τα παράνομα προϊόντα.
Τα θέματα συντονισμού που υφίστανται σήμερα, πάντως, θα διευθετηθούν σύντομα με άλλη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου, καθώς ένα από τα στοιχήματα της πολιτικής του ηγεσίας, είναι, αν όχι η εξαφάνιση, αλλά ο μεγαλύτερος δυνατός περιορισμός του φαινομένου, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, έχει ετήσιο τζίρο που ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ με σοβαρότατες επιπτώσεις στις νόμιμες επιχειρήσεις, αλλά και στα δημόσια έσοδα.
Βάσει του ισχύοντος πλαισίου, ως προϊόντα παρεμπορίου, χαρακτηρίζονται τα κάθε είδους εμπορεύματα, τα οποία διακινούνται στην αγορά με οποιονδήποτε τρόπο και τα οποία είτε είναι πειρατικά, είτε συνιστούν παράνομη παραποίηση ή απομίμηση προϊόντων, είτε κυκλοφορούν κατά παράβαση της κείμενης φορολογικής νομοθεσίας, είτε αυτός που τα διαθέτει δεν κατέχει την απαιτούμενη άδεια ή τα νόμιμα παραστατικά.
Τα προϊόντα αυτά, πρέπει να κατάσχονται και καταστρέφονται. Η καταστροφή των εμπορευμάτων γίνεται άμεσα και επί τόπου με κάθε πρόσφορο μέσο, περιλαμβανομένης της ρίψης εντός απορριμματοφόρου ή με την καταστροφή της εμπορικής αξίας του προϊόντος με ανεξίτηλο χρωματισμό (σπρέι).
Κατ’ εξαίρεση και εφόσον η επιτόπια καταστροφή δεν είναι τεχνικά δυνατή, τα παράνομα προϊόντα συσκευάζονται σε σάκους, μεταφέρονται σε αποθηκευτικούς χώρους και καταστρέφονται αμελλητί. Τα παράγωγα προϊόντα της καταστροφής μπορούν να διατίθενται για ανακύκλωση.
Σημειώνεται ότι αν κατά τη διαδικασία της κατάσχεσης το μόνο που λείπει είναι η κατοχή της άδειας ή των νομίμων παραστατικών και γίνει επίκληση ύπαρξης αυτών και εάν αυτό δεν μπορεί να πιστοποιηθεί υπηρεσιακά κατά το χρόνο του ελέγχου, παρέχεται στον ενδιαφερόμενο τριήμερη προθεσμία προσκόμισης των νομίμων εγγράφων στην αρμόδια για την κατάσχεση Αρχή.
Στις περιπτώσεις αυτές, τα κατασχεθέντα προϊόντα τίθενται σε μεσεγγύηση του κατόχου και καταστρέφονται μετά την άπρακτη παρέλευση της τριήμερης προθεσμίας.