Επί έναν μήνα οι καρκινοπαθείς του Νοσοκομείου της Ρόδου, που υποβάλλονται σε ανοσοθεραπεία, εγκλωβίστηκαν σε γραφειοκρατικές εμπλοκές, αδυνατώντας να κάνουν τις θεραπείες τους, αφού ενώ διασφαλίστηκαν τα χρήματα, δεν μπορούσε να γίνει η παραγγελία των φαρμάκων!
Κι ενώ οι παρεμβάσεις από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργο Χατζημάρκο και τον διοικητή του Νοσοκομείου κ. Γρηγόριο Ρουμάνη ήταν άμεσες προκειμένου να επισπευσθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, απαιτήθηκε ένας ολόκληρος μήνας (!) ώστε να συντονιστούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που μεσολαβούν από τη Ρόδο… μέχρι την Αθήνα, ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα και να γίνει η παραγγελία των φαρμάκων.
Χθες λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι, ενημερώθηκε το Νοσοκομείο της Ρόδου ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία και μπήκε και η τελευταία υπογραφή, έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα ταλαιπωρίας για ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο, και πλέον μπορεί να γίνει η παραγγελία των σκευασμάτων προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τις θεραπείες τους οι οποίες διεκόπησαν, προκαλώντας τους τεράστια ανασφάλεια και αναστάτωση!
«Επί ένα μήνα αγωνιούσαμε, και μετρούσαμε όχι ημέρες αλλά λεπτά για να πάρουμε την τελική έγκριση ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να παραγγείλει φάρμακα με τα 900.000 ευρώ που διασφαλίστηκαν έπειτα από παρέμβαση του περιφερειάρχη, ο οποίος ενήργησε αμέσως μόλις τον ενημέρωσα ότι διεκόπησαν οι ανοσοθεραπείες! Ξέρετε τι σημαίνει για έναν ασθενή με μεταστατικό καρκίνο να μην μπορεί να κάνει τη θεραπεία του; Πέρα από τις επιπτώσεις στην εξέλιξη της νόσου, έχει τεράστια επίπτωση και στην ψυχολογία του ασθενούς. Το τηλέφωνό μου επί έναν μήνα δεν σταματούσε να χτυπάει από ασθενείς που αγωνιούσαν για το πότε θα ξεκινήσουν πάλι τη θεραπεία τους. Επιδοθήκαμε σε αγώνα δρόμου μαζί με τον διοικητή του νοσοκομείου, την αρμόδια υπηρεσία του ιδρύματος για την τροποποίηση του προϋπολογισμού και τον περιφερειάρχη, για να μπορέσουν οι ασθενείς να έχουν και πάλι πρόσβαση στα φάρμακα! Ελπίζω να ληφθεί η σχετική μέριμνα και να είναι η τελευταία φορά που υποβάλλονται σε αυτή τη δοκιμασία οι καρκινοπαθείς, οι οποίοι εκτός από την ασθένειά τους πρέπει να πολεμήσουν και τη γραφειοκρατία για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή. Πρέπει οι αρμόδιοι να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχει ευελιξία σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι ζωές των ασθενών πρέπει να είναι πάνω από τις γραφειοκρατίες, τους αριθμούς και τις υπογραφές», δήλωσε στη «δ» η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού η οποία έκανε επίσης γνωστό ότι το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου της Ρόδου έχει μείνει πάλι με δύο γιατρούς που σηκώνουν το βάρος της εξυπηρέτησης των ασθενών, καθώς ο μέχρι πρότινος Επικουρικός Επιμελητής Β’ Μονάδος Χημειοθεραπείας-Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν Ρόδου κ. Ονούφριος Τσαβαρής, αποδέχθηκε μόνιμη θέση ιατρού σε άλλο νοσοκομείο.
«Πριν συμπληρωθεί καν ένας χρόνος από την τοποθέτηση του κ. Τσαβαρή ως επικουρικού γιατρού στο Ογκολογικό Τμήμα Ρόδου, ήρθε ο διορισμός του σε μόνιμη θέση, σε άλλο νοσοκομείο οπότε έμειναν πάλι δυο γιατροί, ο κ. Δημήτρης Ματθαίος MD, MSc, PhD Παθολόγος- Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Χημειοθεραπείας και η κ. Μαρία Παρασκευά Παθολόγος-Ογκολόγος με τους καρκινοπαθείς να αυξάνονται συνεχώς.
Να σημειωθεί ότι, όπως έγραψε η «δημοκρατική», σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου η αύξηση σε σχέση με το 2019 αγγίζει το 40%!
Όπως έκανε γνωστό, μιλώντας στη «δημοκρατική», η πρόεδρος του Συλλόγου Στήριξης Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου κ. Μαρία Κρητικού, από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, με το κλείσιμο του μηνός Αυγούστου η αύξηση για το 8μηνο του 2020 φτάνει στο 40% χωρίς να αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση του έτους.
Συνολικά στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Ρόδου για το 2019, έγιναν 2.100 χημειοθεραπείες, εξετάστηκαν 1.084 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και 1.194 ασθενείς στα έκτακτα εξωτερικά ιατρεία (σύνολο εξετασθέντων ασθενών στα ιατρεία του Τμήματος 2.278!).