Των Ευανθίας Τασσοπούλου και Στεφανίας Κασίμη
Τρομάζουν οι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας. Πρόκειται για την έκθεση του ECDC στην οποία αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, κάνοντας λόγο για “άσχημες προβλέψεις τις επόμενες δέκα ημέρες στην Ελλάδα”. Η συγκεκριμένη έκθεση που δημοσιεύει το enikos.gr, έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου και παρουσιάζει την προβολή της πανδημίας σε διάστημα 30 ημερών (με βάση τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις 8 Σεπτεμβρίου και υποθέτοντας ότι θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της περιόδου προβολής, καθώς λαμβάνεται υπόψη η απόδοσή τους μέχρι εκείνη την ημερομηνία). Μέσω μαθηματικής μοντελοποίησης, καταγράφεται ένα βασικό σενάριο, ωστόσο υπάρχει – λόγω έλλειψης ή πιθανότητας μεταβολής των στοιχείων – μεγάλο περιθώριο στατιστικού λάθους.
Ο πρώτος πίνακας έχει να κάνει με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ημερησίως, ο δεύτερος με τον ημερήσιο αριθμό νοσηλευόμενων, ο τρίτος με τις ημερήσιες νοσηλείες σε ΜΕΘ, ο τέταρτος με τους θανάτους ανά ημέρα, ο πέμπτος με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και ο έκτος με τις νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ.
Όπως βλέπετε στον πίνακα η αύξηση της καμπύλης είναι εξαιρετικά μεγάλη:
“Η έκθεση του ECDC, δείχνει ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλος ο ρυθμός των κρουσμάτων μέσα στον Οκτώβριο, όπως επίσης των θανάτων, αλλά και των εισαγωγών σε νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η έκθεση αυτή είναι για όλες τις χώρες της Ευρώπης. Από την Ελλάδα δεν έχουν όλα τα στοιχεία, δεν ξέρω αν θα την ανασκευάσουν μόλις ο ΕΟΔΥ τους δώσει όλα τα στοιχεία. Υπάρχει περιθώριο λάθους εφόσον δεν έχουν τα στοιχεία για τη χώρα μας” ανέφερε μιλώντας στο enikos.gr η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Το βασικό σενάριο του ECDC προβλέπει περίπου 1.000 κρούσματα ημερησίως τη 19η Οκτωβρίου, και περίπου 25-30 θανάτους. Ωστόσο, οι πίνακες που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία σύμφωνα με την κ. Λινού είναι εκείνοι (Νο3, Νο6) που αφορούν στον ημερήσιο αριθμό νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και τον αριθμό των νέων εισαγωγών σε ΜΕΘ. Η εκτίμηση του ECDC για τους ασθενείς με κορονοϊό που θα χρειάζονται κρεβάτι εντατικής στις 19 Οκτωβρίου είναι εφιαλτική, καθώς οι αριθμοί που αποτυπώνονται στους πίνακες είναι μεγαλύτεροι (στο βασικό σενάριο περίπου 1.000 περιστατικά) από τις κλίνες που αυτή τη στιγμή διαθέτει η χώρα.
“Με τον τρόπο που εξελίσσεται η πανδημία αν δεν ληφθούν πιο γενικευμένα μέτρα και δεν εννοώ lockdown, αλλά αυστηροποίηση και διεύρυνση των ισχυόντων μέτρων, τότε θα ισχύσει αυτή η έκθεση” προειδοποίησε η κ. Λινού.
“Αν σήμερα ή αύριο δεν γίνει κάτι για τα λεωφορεία και αν δεν γίνει καθολική η εξ αποστάσεως εργασία ή δεν αυξηθεί το ποσοστό της υποχρεωτικής τηλεργασίας από 40% στο μέγιστο δυνατό ανά επιχείρηση, τότε δεν θα μπορέσει να γίνει ανάσχεση της πανδημίας. Πρέπει να υπάρξει αμνηστία στους μετανάστες χωρίς χαρτιά, έτσι ώστε αν μπαίνουν στο νοσοκομείο να μην τους ψάχνουν, αν έφεραν τα σωστά χαρτιά. Είναι αποτρεπτικό, όπως και με τους ανθρώπους του μεροκάματου, που είναι στο ΙΚΑ, όπως κηπουροί ή οικοδόμοι που ξέρουν ότι αν δεν πάνε στη δουλειά θα χάσουν το μεροκάματο και έτσι όταν έχουν ήπια συμπτώματα, πηγαίνουν κανονικά στην εργασία τους, πρέπει να ληφθεί άμεσα μέριμνα” τόνισε.
Ερωτηθείσα αν πρέπει να περιμένουμε 10 ημέρες, όπως λένε οι περισσότεροι, για να δούμε την απόδοση των μέτρων, είπε ότι “αν περιμένουμε τόσο θα έχουμε την εξέλιξη της πανδημίας, τόση όση προβλέπει το ECDC”.
Δείτε εδώ την έκθεση
Πηγή: enikos.gr