Πρόταση για την θεσμοθέτηση δομής «Κοινωνικού Λογιστηρίου» κατέθεσε σήμερα ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Νίκος Ιακ. Γερονικόλας προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ιωάννη Βρούτση. Στόχος της νέας δομής, όπως προτείνει ο κ. Γερονικόλας θα είναι η διευκόλυνση των αναξιοπαθούντων, των οικονομικά κατεστραμμένων πρώην ελεύθερων επαγγελματιών και των μακροχρόνια ανέργων στο να αποκτήσουν μια εύκολη και κυρίως διακριτική προσέγγιση στα πάσης φύσεως κοινωνικά επιδόματα. Η πρόταση προβλέπει τη φιλοξενία της νέας αυτής δομής εντός των Εργατικών Κέντρων, οι διοικήσεις των οποίων έχουν σαφή εικόνα της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται εκατοντάδες συμπολίτες μας. Αναλυτικά η πρόταση του κ. Νίκου Γερονικόλα, προς τον κ. Ιωάννη Βρούτση έχει ως ακολούθως:
Πρόταση θεσμοθέτησης δομής Κοινωνικού Λογιστηρίου
Κύριε υπουργέ Εργασίας Ιωάννη Βρούτση,
Με την πρόταση αυτή θέλω να επισημάνω την ανάγκη ίδρυσης μιας νέας δομής που θα διευκολύνει τους αναξιοπαθείς, τους οικονομικά κατεστραμμένους πρώην ελεύθερους επαγγελματίες και τους μακροχρόνια ανέργους στο να αποκτήσουν μια εύκολη και κυρίως διακριτική προσέγγιση στα πάσης φύσεως κοινωνικά επιδόματα. Η ανάγκη αυτή είναι τόσο ουσιαστική, όσο και άμεση, καθώς ο Covid19 έχει οδηγήσει σε ακραία προβλήματα όλους εκείνους που ανήκουν στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
Ως περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, αλλά και ως επί σειρά ετών στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, έκρινα σκόπιμο να προχωρήσω σε μια μικρή έρευνα αναφορικά με το θέμα αυτό. Ερωτήσεις έγιναν προς σωματεία συνδικαλισμού, προς το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, προς στελέχη δομών πρόνοιας, τραπεζών,ακόμα και Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών. Η απάντηση από όλους ήταν η ίδια:
Ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναξιοπαθούντων αποφεύγει να εκτεθεί στο πλήθος των δημοσίων λειτουργών που ασχολούνται με τα κοινωνικά επιδόματα. Ειδικά στις μικρές κοινωνίες, όπως είναι αυτή της Ρόδου, το αίσθημα της υπερηφάνειας δεν τους επιτρέπει να εκθέτουν το οικονομικό τους πρόβλημα σε μια πλειάδα υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που ενώ δικαιούνται βοηθήματα, δεν τα λαμβάνουν.
Οι επικεφαλείς των συνδικαλιστικών σωματείων και οι διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώσουν και να δείξουν επακριβώς το μέγεθος του συγκεκριμένου ζητήματος.
Πρόταση για θεσμοθέτηση
Κοινωνικού Λογιστηρίου
Η κρατική μέριμνα για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών θωρακίζεται με το Άρθρο 21 του Συντάγματος.
Υπό το πρίσμα αυτό, προτείνω να εξεταστεί η δυνατότητα θεσμοθέτησης ενός Κοινωνικού Λογιστηρίου. Αρμοδιότητές του θα μπορούν να είναι:
Α) Η φροντίδα για την καταγραφή των ανθρώπων αυτών και τη συγκέντρωση όλων των απαιτούμενων δικαιολογητικών που θα βεβαιώνουν την οικονομική τους αδυναμία
Β) Τη διασύνδεσή τους με όλες τις κοινωνικές δομές (Κοινωνική Πρόνοια, Κοινωνικό Παντοπωλείο κλπ) και όλα τα επιδόματα, χωρίς να απαιτείται κάθε φορά η υποβολή των δικαιολογητικών, διότι αυτά θα υπάρχουν διαθέσιμα στο αρχείο του Κοινωνικού Λογιστηρίου.
Γ) Έκδοση φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού, ώστε να έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε επιδόματα που χορηγούνται μόνο με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό.
Πλέον, για να είναι ενεργός ένας τραπεζικός λογαριασμός απαιτείται ο δικαιούχος να έχει πρόσφατη φορολογική ενημερότητα ή φορολογική δήλωση. Η «Ενημερότητα Ειδικού Σκοπού», δεν θα είναι γενικής χρήσης, συνεπώς η θεσμοθέτησή της δεν αντιβαίνει στον φορολογικό κώδικα.
Προφανώς, το Κοινωνικό Λογιστήριο, δεν θα έχει σχέση με τα οργανωμένα λογιστικά και φοροτεχνικά γραφεία, που τα τελευταία χρόνια έχουν επωμιστεί τεράστιο όγκο δουλειάς.
Απεναντίας, το γραφείο Κοινωνικού Λογιστηρίου θα μπορεί να στεγάζεται στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα, που ως θεσμοί βρίσκονται πολύ κοντά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να βοηθήσουμε. Μάλιστα, οι πρώτες συζητήσεις που έγιναν για την πρόταση «Θεσμοθέτηση Κοινωνικού Λογιστηρίου» έχουν βρει απολύτως θετική ανταπόκριση τόσο από τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων, όσο και από στελέχη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου.
Η στελέχωση ενός Κοινωνικού Λογιστηρίου δεν απαιτεί μεγάλο αριθμό ατόμων, καθώς θα συνυπάρχει με τη λειτουργία των Εργατικών Κέντρων. Η μετάταξη δύο υπαλλήλων από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα μπορεί να δώσει τη λύση.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή και είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω συζήτηση του θέματος.
Με εκτίμηση
Νικόλαος Ιάκ. Γερονικόλας