Οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρσι μετρά ήδη το ταμείο του Τουρισμού. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούλιο αποκαλύπτουν το μέγεθος των απωλειών.
Στο επτάμηνο, οι τουριστικές εισπράξεις ήταν μόλις 1,255 δισεκατομμύρια από 9,116 δισεκατομμύρια το 2019. Τον Ιούλιο, μήνας έναρξης της φετινής τουριστικής περιόδου με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων, η εικόνα είναι δραματική: οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 84,4%, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 85,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Ειδικότερα τα έσοδα τον Ιούλιο ήταν 577 εκατομμύρια ευρώ από 3,7 δισεκατομμύρια πέρσι.
Σημειώνεται πως μετά το άνοιγμα των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας και των εποχικών, αλλά και με το άνοιγμα των πτήσεων από το εξωτερικό, υπήρχε η προσδοκία από την τουριστική αγορά για μείωση της μεγάλης ζημιάς στα έσοδα κατά τους μήνες του lockdown. Τότε τα προσδοκώμενα έσοδα είχαν προσδιοριστεί γύρω στο 20% με 25% των περσινών, δηλαδή μεταξύ 4 και 5 δισ. ευρώ. Εντούτοις η ζήτηση δεν ήταν η αναμενόμενη, κάτι που συνεχίστηκε και τον Αύγουστο, οπότε αναμένεται ανάλογη βουτιά στα τουριστικά μεγέθη. Με βάση την πορεία των εσόδων μέχρι στιγμής, φορείς του χώρου εκτιμούν πως συνολικά φέτος δεν θα ξεπεράσουν τα τρία με τρεισήμισι δισεκατομμύρια, από 18,2 δισ. που ήταν οι περσινές εισπράξεις.
Για την πλειονότητα των τουριστικών προορισμών η σεζόν έχει τελειώσει. Όμως και στην Αθήνα η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θεωρούνται επίσης ολοκληρωτικά χαμένοι εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική. Υπό τις παρούσες συνθήκες, το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση της προσπάθειας για άνοδο της ζήτησης μετατίθεται για τον Μάρτιο του 2021.
Νέα μέτρα στήριξης
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος έχει αναφέρει πως θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων μετά και τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που αποφασίστηκαν στην Αττική για τον περιορισμό της διασποράς του νέου κορονοϊού. “Τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία καθορίζει τις εξελίξεις στον τουρισμό. Θα χρειαστούν νέα μέτρα, όπως 100% επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις δωδεκάμηνης λειτουργίας και υποχρεωτική εφαρμογή του -40% στα ενοίκια όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο” υπογράμμιζε σε ανάρτησή του.
Πηγή: capital.gr
Βίκυ Κουρλιμπίνη