Η πανδημία άλλαξε για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουμε, υποστηρίζει μιλώντας στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb Μπράιαν Τσέσκι.
Κι αυτό επειδή η παγκόσμια υγειονομική κρίση και τα μέτρα που πήραν οι κυβερνήσεις για να την αντιμετωπίσουν έχουν ουσιαστικά καταργήσει τις διαχωριστικές γραμμές που διέκριναν το ταξίδι αναψυχής με το επαγγελματικό ταξίδι.
Και επιπλέον, παρατηρείται μια αύξηση στη διάρκεια των διακοπών με την οικογένεια και τους φίλους, καθώς είναι φανερή η ανάγκη του κόσμου για περισσότερη «ανθρώπινη επαφή».
«Θεωρώ ότι ζούμε σήμερα μια πραγματική επανάσταση σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε», είπε ο Τσέσκι. «Παλαιότερα ζούσαμε σε έναν τόπο, που ήταν το σπίτι μας, μετακινούμασταν σε έναν άλλο τόπο, που ήταν η εργασία μας, και ταξιδεύαμε σε έναν τρίτο τόπο για αναψυχή. Τώρα όλα τα μέρη αυτά συγκλίνουν», πρόσθεσε ο αμερικανός μάνατζερ. Και εξήγησε ότι «θα πρέπει πλέον να δεχθούμε ότι οι εργοδότες δεν πρόκειται να αναγκάσουν όλους τους εργαζομένους να επιστρέψουν στο γραφείο για να εργαστούν πέντε ημέρες την εβδομάδα». Θα πρέπει «να δεχθούμε ότι όλα άλλαξαν για πάντα».
Οι εργαζόμενοι-νομάδες
Η πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών Airbnb, που ιδρύθηκε το 2007, επλήγη καίρια από την πανδημία, χάνοντας περίπου το 80% του τζίρου της μέσα σε λίγους μήνες.
Αλλά, το εφετινό καλοκαίρι ανέκαμψε δυναμικά καθώς «άλλαξαν άρδην οι καταναλωτικές συνήθειες των ανθρώπων». Το Zoom και άλλες τεχνολογίες που επιτρέπουν την εξ αποστάσεως εργασίας δημιούργησαν μια νέα κατηγορία εργαζομένων, εκείνων που μετακινούνται μακριά από την πόλη ή τη χώρα όπου βρίσκεται η κατοικία τους και το γραφείο τους για να εργαστούν από μακριά.
Η συνήθεια αυτή ήρθε για να μείνει κατά τον Μπράιαν Τσέσκι. Επιπλέον, πολλοί εργαζόμενοι επιλέγουν να μετακινηθούν μακριά και να εργαστούν εξ αποστάσεως όχι για λίγες ημέρες ή για μία εβδομάδα, αλλά για «ένα μήνα ή για ολόκληρο το καλοκαίρι», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχουν και κάποιοι που αποφασίζουν να γίνουν κυριολεκτικά νομάδες, να πάψουν να έχουν, δηλαδή, μόνιμο τόπο κατοικίας», τόνισε ο Τσέσκι.
Διαπροσωπικές σχέσεις
Μια δεύτερη μεγάλη αλλαγή που έφερε η πανδημία, είναι η ανάγκη για στενότερες διαπροσωπικές σχέσεις. Για «ανθρώπινη επαφή». Και την επαφή αυτή την αναζητεί ο κόσμος ταξιδεύοντας για περισσότερο χρονικό διάστημα με φίλους και συγγενείς. Διότι όταν δουλεύει κανείς μόνος στο σπίτι έχει περισσότερη ανάγκη να συναναστραφεί με κόσμο, με προσφιλή του άτομα.
Στις ΗΠΑ οι εταιρείες που κάνουν κρατήσεις στο Airbnb για τριήμερα ανάπαυλας αυξήθηκαν κατά 70% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.
Η εταιρεία βραχυχρόνιων μισθώσεων διαπίστωσε επίσης ότι αυξήθηκαν αισθητά την χρονιά που διανύουμε οι κρατήσεις σε μεγαλύτερα καταλύματα, ικανά να στεγάσουν οικογένειες. Διότι είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που ταξιδεύουν οικογενειακώς.
Νέοι και φθηνότεροι προορισμοί
Συνέπεια όλων αυτών των αλλαγών είναι ο κόσμος να αναζητεί νέους και φθηνότερους προορισμούς και να εστιάζει την προσοχή του σε λιγότερο τουριστικές περιοχές.
«Ο κόσμος δεν θα ξαναγίνει αυτός που ήταν και το ταξίδι δεν θα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο παλαιός κόσμος θα εξαφανιστεί τελείως. Απλώς θα αλλάξει διότι ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Έτσι κι εμείς δεν έχουμε παρά να προχωρήσουμε μπροστά», φιλοσόφησε ο Μπράιαν Τσέσκι.
Εφέτος το Airbnb ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο αφίξεις πελατών στα καταλύματα που φιλοξενεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του. Και πρόσθεσε ότι πλέον τα καταλύματα που είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα του ξεπερνούν σε αριθμό τα δωμάτια που διαθέτουν οι έξι μεγαλύτερες αλυσίδες ξενοδοχείων αθροιστικά.
Η δημοφιλής πλατφόρμα έχει κατηγορηθεί ωστόσο, μεταδίδει το BBC, ότι προκάλεσε μεγάλες αυξήσεις των ενοικίων των κατοικιών σε πολλές αγορές ακινήτων σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς οι ιδιοκτήτες στρεφόμενοι στη βραχυχρόνια μίσθωση απέσυραν τα σπίτια τους από την παραδοσιακή αγορά.
Προ πανδημίας είχαν διοργανωθεί μεγάλες κινητοποιήσεις από κατοίκους σε πόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως το Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ ή η Βαρκελώνη στην Ισπανία, όπου εξαιτίας του Airbnb είχαν πάρει φωτιά οι τιμές των ενοικίων για μόνιμη στέγαση.
Έτσι, πολλές κυβερνήσεις – και η Ευρωπαϊκή Ένωση – υιοθέτησαν αυστηρότερους κανόνες που διέπουν τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όσο για την Airbnb, υιοθέτησε και η ίδια εσωτερικούς κανόνες για την προστασία των καταναλωτών.
Πηγή ΟΤ