Ειδήσεις

Airbnb: Καλοκαιρινή ανάκαμψη πάνω από τα επίπεδα 2019 – Η Ελλάδα ανάμεσα στις κορυφαίες χώρες της ΕΕ

Διψήφια ποσοστά αύξηση της ζήτησης και των διανυκτερεύσεων για τη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η Αθήνα συνεχίζει την ανοδική της πορεία μέχρι το τέλος του έτους.

«Ξεπούλησαν» φέτος το καλοκαίρι βίλες, σπίτια και διαμερίσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα που ενοικιάζονται σε τουρίστες με τη μέθοδο του airBnB, με τη χώρα μας να καταγράφει σημαντική αύξηση ακόμα και σε σχέση με το 2019.

Στη μηναία ανασκόπηση για τον Αύγουστο και για την αγορά της Ευρώπης της εταιρείας παροχής στοιχείων και δεδομένων για τη βραχυχρόνια μίσθωση AirDNA, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις σε επιδόσεις, όχι μόνο σε σύγκριση με το 2021, αλλά και το 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ.

Σε επίπεδο Ευρώπης, το καλοκαίρι του 2022 σημείωσε πλήρη ανάκαμψη από την πανδημία, με 3,5% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις καταλυμάτων, τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σε σχέση με τη χρονιά προ πανδημίας. Η ζήτηση ξεπέρασε ακόμη και τα επίπεδα του 2019 τον Αύγουστο, τον ισχυρότερο μήνα για την Ευρώπη, με τα έσοδα αυτό το καλοκαίρι να αυξάνονται κατά 22% έναντι του 2019.

Και οι 20 κορυφαίες χώρες σημείωσαν ετήσια αύξηση στη ζήτηση αυτό το καλοκαίρι, με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη να σημειώνεται στη Νορβηγία (+71,2%), την Ουγγαρία (+65,8%) και την Ελλάδα (+61,8%). Η Ελλάδα ξεπέρασε ακόμη και τα επίπεδα πριν από την πανδημία με ποσοστό +24,1%, οριακά πίσω από τη Γερμανία (+24,8%), ενώ ακολούθησε η Γαλλία (+21,9%). Στο σύνολο των 20 κορυφαίων χωρών, μόλις 9 κατάφεραν να καταγράψουν αύξηση σε σχέση με το ’19.

Από τα στοιχεία της AirDNA, που προκύπτουν από τις δύο μεγάλες πλατφόρμες ενοικίασης καταλυμάτων, Airbnb και Vrbo, η διαθέσιμη προσφορά στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 20% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ενώ εξακολουθεί να είναι 2% κάτω από τα στοιχεία του 2019. Αυτό αντιστοιχεί σε 133.575 εγγεγραμμένα καταλύματα στις εν λόγω πλατφόρμες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Transparent, εταιρεία συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα καταλύματα που είναι καταχωρημένα στις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, VRBO, & Trip Advisor στην ελληνική επικράτεια, είναι 187.695.

Συνεχίζεται η ισχυρή ζήτηση μέχρι το τέλος του χρόνου
Η αναφορά της AirDNA δείχνει ότι κατά μέσο όρο, οι επισκέπτες έκαναν κράτηση για διαμονή τον Αύγουστο σε κάποιο κατάλυμα, 72,9 ημέρες νωρίτερα. Το νούμερο αυτό είναι 6,3% χαμηλότερο από ό,τι το 2019, αλλά αντιπροσωπεύει αύξηση 11,3% από έτος σε έτος. Εκτιμάται, ότι η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην ενισχυμένη βεβαιότητα σχετικά με τους ταξιδιωτικούς κανόνες, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Η ισχυρή ζήτηση φαίνεται ότι συνεχίζεται, καθώς αποτυπώνεται στις κρατήσεις για το φθινόπωρο και το χειμώνα. Από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη απολαμβάνει 6,6% περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019 και αύξηση 36,6% σε ετήσια βάση.

Δυναμική πορεία της Αθήνας
Τα στοιχεία δείχνουν ότι κατά τους τελευταίους μήνες του 2022, η νότια Ευρώπη καταγράφει ισχυρά κέρδη σε σχέση με πέρυσι, με έξι από τους 10 κορυφαίους προορισμούς που σημειώνουν μεγάλη αύξηση της ζήτησης να βρίσκονται στην Ιταλία, σε δημοφιλείς προορισμούς για διακοπές στην πόλη.

Την ισχυρότερη αύξηση ζήτησης κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους έχει το Μόναχο της Γερμανίας, με 164% περισσότερες νύχτες να έχουν κλειστεί ήδη, σε σχέση με πέρυσι, που η αγορά δέχτηκε πλήγμα μετά την ακύρωση του Oktoberfest για δεύτερη χρονιά. Οι πορτογαλικοί προορισμοί του Πόρτο και της Λισαβόνας, αλλά και η Αθήνα, ήταν ήταν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, και αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2022, η Αθήνα καταγράφει 125% περισσότερες διανυκτερεύσεις, που έχουν ήδη κλειστεί, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Πηγή  News247.g

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου