Με δύο βασικές προσθήκες, την επέκταση της άδειας μητρότητας σε 9 μήνες για τις μητέρες στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση κατά 40% των ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις που μετατρέπουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε πλήρους, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα, το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Παράλληλα βέβαια, θα περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις, όπως τη 10ετή παραγραφή των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον δεν έχουν βεβαιωθεί και αναζητηθεί αρμοδίως, την αύξηση των δόσεων από 12 σε 24, στην περίπτωση της πάγιας ρύθμισης, την κατάργηση της εισφοράς 1% που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, χωρίς αυτή να είναι ανταποδοτική, καθώς και τη δυνατότητα εξαγοράς έως και 5 πλασματικών ετών στο σύνολο των ενόπλων δυνάμεων και των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας.
Ηδη, στο υπουργείο Εργασίας καταρτίζονται οι σχετικές διατάξεις προκειμένου να ενσωματωθούν στο ήδη γνωστό σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Αυγούστου, αυτές που αφορούν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται η αύξηση της επιδοτούμενης άδειας μητρότητας κατά 3 μήνες, στις μητέρες που εργάζονται ως μισθωτές, στον ιδιωτικό τομέα. Με τον τρόπο αυτό, επιδιώκεται η εξίσωση του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα, στο θέμα του χρόνου άδειας μητρότητας, ώστε όλες οι μητέρες να δικαιούνται άδεια 9 μηνών. Βάσει του σχεδιασμού, το μέτρο αυτό θα είναι προαιρετικό και θα μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα με καταβολή του αντίστοιχου επιδόματος από τη ΔΥΠΑ. Βασική προϋπόθεση για αυτή την περίπτωση θα είναι η μητέρα να επιστρέψει στην εργασία της. Επίσης, βάσει του σχεδιασμού, θα υπάρχει η διάταξη που θα δίνει σε επιχειρήσεις απαλλαγή της τάξης του 40% στις ασφαλιστικές εισφορές εφόσον μετατρέψουν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης υφιστάμενες συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Στόχος είναι να στηριχθεί η πλήρης απασχόληση, αλλά και η «νομιμοποίηση» εργαζομένων οι οποίοι ενώ δηλώνονται ως 4ωροι, στην πράξη απασχολούνται 8ωρο, χωρίς την επιπλέον ασφάλιση και πιθανώς, μισθό.
Στο ίδιο σχέδιο νόμου, όπως έχει παρουσιαστεί, θα περιλαμβάνονται και τα εξής:
1. Δεκαετής παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών στον ΕΦΚΑ. Από την 1/1/2027 το διάστημα παραγραφής θα μειωθεί στα 5 έτη προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τα όσα ισχύουν για τις βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές.
2. Αύξηση σε 24 από 12 των μηνιαίων δόσεων της πάγιας ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών στον ΕΦΚΑ. Η διάταξη προωθείται επίσης, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με την πρακτική της φορολογικής διοίκησης.
3. Παύση υφ’ όρον της ποινικής δίωξης οφειλετών με ρυθμισμένες ασφαλιστικές οφειλές, όσο εξυπηρετούν τη ρύθμιση.
4. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% των ασφαλισμένων του τ. Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ).
5. Επέκταση σε όσους ενστόλους εξαιρούνταν της «μάχιμης πενταετίας», με καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.
6. Επιβολή πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις, οι οποίες δεν έχουν εκδοθεί εδώ και 6 χρόνια.
7. Μείωση ποσοστού αναπηρίας (από 67% σε 50%) για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων ως προϋπόθεση λήψης αναπηρικών παροχών και εφαρμογή ενιαίων όρων για την έναρξη καταβολής αναπηρικής σύνταξης.
8. Παύση αναζήτησης από τον ΟΠΕΚΑ εκκρεμών οφειλών από επιδόματα προνοίας που έλαβαν πολίτες καλόπιστα, χωρίς να τα δικαιούνται.
Πηγή kathimerini.gr