Από το Σάλτζμπουργκ στη Ρόδο: Μία ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τίτλο «Mozart’s Costa Violin», με το βιολί του κορυφαίου συνθέτη Wolfang Amadeus Mozart, θα πραγματοποιηθεί στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την Κυριακή 24/09/23, ώρα 21.00 (προσέλευση 20.30), με διοργανωτές το Mozarteum Hellas, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, τον ΔΟΠΑΡ και το Επίτιμο Προξενείο της Αυστρίας στα Δωδεκάνησα.
Ειδικά για το κοινό και τους επισκέπτες της Ρόδου, το βιολί «Mozart’s Costa Violin» θα εκτίθεται σε ειδική αίθουσα, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την ίδια ημέρα, 24/09/23 από τις 08.00 έως τις 19.00.
Οι ανωτέρω δράσεις, έκθεση και μουσική εκδήλωση, εντάσσονται στο πλαίσιο εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 με τίτλο: «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: «Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα». Απευθύνονται στο κοινό της Ρόδου, τους επισκέπτες στο νησί, την εκπαιδευτική κοινότητα, τις μουσικές σχολές, ωδεία κλπ. Είναι μοναδική εμπειρία και έχει τεράστια σημασία για το μουσικόφιλο και όχι μόνο κοινό, να θαυμάσει το βιολί και απολαύσει το κονσέρτο με την μουσική του.
Στη μουσική εκδήλωση το «Costa Violin» θα παρουσιάσει ο Linus Klumpner, Διευθυντής των Mozart- Museums. Θα ακολουθήσει κονσέρτο με την Anja Morgensten με το “Mozart’s Costa Violin” και την Ευγενία Βοτανοπούλου στο πιάνο. Συμμετέχει επίσης η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μιχάλη Καλαεντζή.
Τόσο στην έκθεση του βιολιού σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όσο και στο κονσέρτο, η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Λίγα λόγια για την ιστορία του «Mozart’s Costa Violin»
Πήρε το όνομά του από τον διάσημο κατασκευαστή βιολιών Pietro Antonio Dalla Costa. Σύμφωνα με ένα πρωτότυπο σημείωμα στο εσωτερικό του οργάνου, το βιολί κατασκευάστηκε στο Τρεβίζο της Ιταλίας το
1764. Ως προς την κατασκευή των βιολιών, ο Dalla Costa βασίστηκε στα μοντέλα Amati και τα βιολιά του εξακολουθούν να είναι περιζήτητα μουσικά όργανα για τις συναυλίες, καθώς είναι γνωστά για τον ζεστό και δυνατό ήχο που παράγουν. Ο Μότσαρτ αγόρασε το συγκεκριμένο βιολί και το χρησιμοποιούσε για τις παραστάσεις του στη Βιέννη. Μετά από αρκετές αλλαγές ιδιοκτησίας, το βιολί αποκτήθηκε από τον Δρ. Nikola Leibinger-Kammüller το 2013 για να παρουσιαστεί αργότερα στο Διεθνές Ίδρυμα Mozarteum του Σάλτσμπουργκ ως δωρεά. Το βιολί χρησιμοποιείται σε ειδικές περιστάσεις και προσφέρει τη μοναδική και άκρως συναισθηματική εμπειρία του να ακούει κανείς τη μουσική του, ίσως σημαντικότερου συνθέτη όλων των εποχών, μέσω του προσωπικού μουσικού οργάνου του.