Στο μεγάλο πρόβλημα εύρεσης στέγης για τους φοιτητές που έρχονται στη Ρόδο, αλλά και στο ζήτημα της εμπλοκής της υποδομής του ΠΙΚΠΑ με αποτέλεσμα την καθυστέρηση των απαραίτητων διαδικασιών, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην ‘δημοκρατική’, ο αντιπρύτανης Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ιωάννης Σεϊμένης.
Μιλώντας για τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ειδικότερα στην Ρόδο, ο κ. Σεϊμένης υπογράμμισε τα εξής:
«Το μεγάλο (και βασικό) πρόβλημα παραμένει η εύρεση φοιτητικής εστίας, για το οποίο δεν υπάρχει καμία εξέλιξη. Ελπίζουμε να καταλάβει το Υπουργείο ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, πέραν της απευθείας χρηματοδότησης. Δυστυχώς, η διαβίωση ενός φοιτητή στην Ρόδο είναι αρκετά ακριβή, ενώ είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί στέγη –και μάλιστα οικονομική. Λόγω της ακρίβειας, τόσο στην καθημερινή ζωή όσο και στα ενοίκια, δεν έχουν πρώτη επιλογή την Ρόδο. Εμάς, οι δυνατότητές μας να στηρίξουμε την στέγαση είναι περιορισμένες, καθώς η χρηματική ενίσχυση έρχεται σε συγκεκριμένο κωδικό από το Υπουργείο Παιδείας και βεβαίως, είναι για μικρό αριθμό φοιτητών».
ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ
ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΙΚΠΑ
Ένα ακόμη βασικό ζήτημα είναι η εμπλοκή της υποδομής του ΠΙΚΠΑ με αποτέλεσμα την πολύχρονη καθυστέρηση των απαραίτητων διαδικασιών ώστε να απελευθερωθεί το κτήριο για να στεγάσει τις ανάγκες του Παν/μίου Αιγαίου:
«Απαιτείται ειδική νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεράσουμε, επιτέλους, αυτό το πρόβλημα. Παραμένει μπλοκαρισμένο εδώ και πολλά χρόνια, επειδή υπάρχουν μέσα αυθαίρετες κατασκευές από ‘καταληψίες’ που δεν μας επιτρέπουν να εκδώσουμε άδεια μη-αυθαιρέτων κατασκευών που επιβαρύνουν την οικοδομική μερίδα του Παν/μίου (!!!). Πρέπει να υπάρξει μια ειδική νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ξεχωρίσει αυτές τις κατασκευές από τα υπόλοιπα –εν δυνάμει- κτήρια του Ιδρύματος, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες. Εάν δεν λυθούν όλα αυτά (μαζί με το πρόβλημα εύρεσης φοιτητικής εστίας) πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην λειτουργία του Παν/μίου. Έχουν ιδρυθεί πολλά τμήματα που έχουν χαμηλές βάσεις κι έτσι, δύσκολα οι οικογένειες θα αποφασίσουν να στείλουν τα παιδιά τους στην Ρόδο, όταν θα είναι αναγκασμένοι να επιβαρυνθούν με σημαντικά ποσά».
ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
ΤΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΑΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ
Επιπρόσθετα, επειδή όλα τα δημόσια πανεπιστήμια είναι υποχρηματοδοτούμενα, το Υπουργείο Παιδείας, προσπαθώντας να αποφύγει να ενισχύσει τον τακτικό τους προϋπολογισμό, αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για έσοδα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία θα τα διαχειρίζονται τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, συν το κέντρο δια βίου μάθησης –όλα με χρηματοδότηση όλων των συμμετεχόντων και όχι του κράτους.
«Η Σύγκλητος π.χ. συζήτησε και αποφάσισε, να έχουμε εντεταλμένους διδάσκοντες οι οποίοι θα πληρώνονται από το ίδιο το πανεπιστήμιο. Αυτός ο θεσμός εδώ και χρόνια, αφορούσε σε έκτακτους καθηγητές που πληρώνονταν από πιστώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Για φέτος, για να μπορέσουν να γίνουν τα μαθήματα, θα αναγκαστούμε να τους χρηματοδοτήσουμε, από τα έσοδά μας από άλλες δραστηριότητες. Επιπλέον, σοβαρό παραμένει το θέμα της ΔΕΗ και των εξόδων για το Παν/μιο Αιγαίου που διαθέτει μονάδες σε έξι νησιά. Είναι μεγάλος ‘πελάτης’ της ΔΕΗ και βεβαίως, έχοντας μεγάλες ανάγκες, το κονδύλι αυτό επιβαρύνει, τις δαπάνες μας» -κατέληξε ο κ. Σεϊμένης.
https://www.dimokratiki.gr/22-09-2023/dyskoli-i-anevresi-stegis-sti-rodo-apo-tous-foitites/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.