ΗΕλλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για τους «κροίσους» του Ηνωμένου Βασιλείου που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα, λόγω των προτεινόμενων φορολογικών μεταρρυθμίσεων των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ.
Το σχέδιο της νέας κεντροαριστερής κυβέρνησης να καταργήσει την προνομιακή φορολογική μεταχείριση που παραδοσιακά προσφέρει στους εύπορους ξένους θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζική έξοδο υπερ-πλουσίων, προειδοποιούν σύμβουλοι και ερευνητικοί φορείς. Το φορολογικό καθεστώς «non dom», ένας κανόνας που ισχύει εδώ και 200 χρόνια, επιτρέπει σε ξένους πολίτες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους έδρα εκεί να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος και κερδών που αποκομίζουν στο εξωτερικό έως και 15 χρόνια. Το 2023 εκτιμάται ότι 74.000 άτομα απολάμβαναν το ειδικό καθεστώς, από 68.900 το προηγούμενο έτος, ενώ μία από τις πιο γνωστές ωφελημένες του καθεστώτος υπήρξε η πάμπλουτη σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, η ινδικής καταγωγής επιχειρηματίας Ακσάτα Μέρτι.
Μετά τη νίκη των Εργατικών, εταιρείες επενδύσεων, διαχειριστές περιουσίας και οι ιδιωτικοί τραπεζίτες που παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε χιλιάδες άτομα με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε εγρήγορση υπό τον φόβο της φορολογικής αναθεώρησης, με την Ελλάδα, την Ελβετία, τη Μάλτα, το Ντουμπάι και την Καραϊβική να αναδεικνύονται σε κορυφαίους προορισμούς μετεγκατάστασης.
Στην Ελλάδα, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι πλούσιοι που μετακομίζουν φορολογικά στη χώρα μας. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι επενδύσεις από τους συνολικά 213 πάμπλουτους που έχουν μετακομίσει στην Ελλάδα αντιστοιχούν σε 106,5 εκατ. ευρώ (μίνιμουμ επένδυση). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ, προς το παρόν.
Από τους 213 οι 5 είναι δισεκατομμυριούχοι, ένας εκ των οποίων Ελληνας, ο οποίος επενδύει στον χώρο του real estate αλλά και σε μετοχές ελληνικών εταιρειών.
Μάλιστα οι παραπάνω έχουν συστήσει και family Offices, δηλαδή Εταιρείες Ειδικού Σκοπού Διαχείρισης Οικογενειακής Περιουσίας (ΕΕΣΔΟΠ) οι οποίες έχουν αποκλειστικό σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων και επενδύσεων, που κατέχουν είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσω νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων, τα φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και τα μέλη των οικογενειών τους. Οι περισσότεροι πλούσιοι που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία εγκατέλειψαν άλλες χώρες που προσφέρουν παρόμοια κίνητρα, καθώς το ελληνικό φορολογικό πλαίσιο είναι καλύτερο για αυτούς.
«Εκρηξη» πολυεκατομμυριούχων σε ΗΠΑ και Κίνα την τελευταία δεκαετία
Μέσα σε αυτούς βρίσκονται πολλοί εκατομμυριούχοι αλλά και δισεκατομμυριούχοι που εγκατέλειψαν το Λονδίνο (τόσο εξαιτίας του Brexit όσο και λόγω της λήξης του περιθωρίου που είχαν να παραμείνουν στη χώρα με ευνοϊκές συνθήκες), ενώ έχουν έρθει από Αυστραλία, ΗΠΑ, Αργεντινή, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, ακόμα και από το Μονακό. Οι νέοι φορολογικοί κάτοικοι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα πρέπει να επενδύσουν εντός τριετίας το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα κ.λπ. Μάλιστα θα πρέπει να διακρατήσουν την επένδυση για διάστημα 15 ετών.
Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των πλούσιων επενδυτών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εντός δύο ετών ή «ακόμη πιο σύντομα» εάν η κυβέρνηση των Εργατικών υλοποιήσει τα σχέδιά της, ενώ το 67% δήλωσε ότι δεν θα είχε μεταναστεύσει στη Βρετανία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της Oxford Economics.
Συνολικά 213 πάμπλουτοι έχουν μετεγκατασταθεί φορολογικά στην Ελλάδα. Οι επενδύσεις τους ενδέχεται να ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.
Τον περασμένο μήνα, οι Εργατικοί επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την κατάργηση του καθεστώτος, επεκτείνοντας τη σχετική προεκλογική δέσμευση και ενισχύοντας τις προτάσεις της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης.
Η πολυσυζητημένη αναθεώρηση θα κάνει το φορολογικό σύστημα της Βρετανίας πιο δίκαιο και θα συγκεντρώσει κεφάλαια για τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, λέει ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ. Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς είπε ότι η κατάργηση της ρύθμισης «non dom» θα μπορούσε να αποφέρει 2,6 δισ. λίρες (3,1 δισ. ευρώ) κατά τη διάρκεια της επόμενης κυβέρνησης. Η έρευνα της Oxford Economics ωστόσο, η οποία εκπονήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, εκτιμά ότι οι αλλαγές θα κοστίσουν στους φορολογουμένους 1 δισ. λίρες (1,19 δισ. ευρώ) μέχρι το 2029/30.
Σύμφωνα με την έρευνα της Oxford Economics, σχεδόν όλοι (98%) όσοι επωφελούνται από τη φοροαπαλλαγή δήλωσαν ότι θα μεταναστεύσουν από το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει εάν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
H κλιματική κρίση απειλεί κυρίως τους εύπορους
Οι 72 δικαιούχοι του καθεστώτος «non dom» που συμμετείχαν στην έρευνα σημειωτέον επένδυσαν 118 εκατ. λίρες έκαστος στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η αλλαγή δρομολογείται την ώρα που άλλες χώρες ανακινούν τα φορολογικά τους καθεστώτα για να δώσουν κίνητρα σε πλούσιους επενδυτές, ενώ η φήμη του Ηνωμένου Βασιλείου ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο κλονίζεται σταθερά μετά το Brexit.
Υπολογίζεται ότι η Βρετανία θα καταγράψει απώλεια 9.500 εκατομμυριούχων το 2024, υπερδιπλάσια από 4.200 πέρυσι. Μεταξύ των εναλλακτικών που εξετάζουν οι υπερβολικά πλούσιοι είναι οι απαλλαγές φόρου κληρονομιάς στο Μονακό, τη Μάλτα και το Γιβραλτάρ και η απουσία εισοδήματος, κεφαλαιουχικών κερδών και φόρου κληρονομιάς στο Ντουμπάι.
Οσοι πλούσιοι μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα θα καταβάλλουν για τα εισοδήματά τους, που προκύπτουν στην αλλοδαπή, κατ’ αποκοπήν φόρο 100.000 ευρώ ετησίως για 15 έτη, χωρίς καμία περαιτέρω υποχρέωση δήλωσης των εισοδημάτων αυτών.
Η κατάσταση αναμονής επηρεάζει τέλος και την κορυφαία αγορά ακινήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συναλλαγές στη super-prime οικιστική αγορά του Λονδίνου, η οποία καλύπτει κατοικίες αξίας 10 εκατ. λιρών και άνω, μειώθηκαν κατά 22% το έτος έως τον Ιούλιο σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία από το πρακτορείο ακινήτων Knight Frank.
Πηγή: kathimerini.gr