Συνεντεύξεις

Μανώλης Μαρκόπουλος: Συνδικαλισμός και lobbying… δεν πάνε μαζί. Χρειάζεται συμμαχίες με την υπόλοιπη κοινωνία και όχι επίδειξη δύναμης!

Χωρίς περιστροφές και χωρίς να «μασάει» τα λόγια του ο Μανώλης Μαρκόπουλος, τ. πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, απαντάει για όλους και για όλα, μέσα από τη συνέντευξή μας στην «δ». Για τη φετινή τουριστική σεζόν που ολοκληρώνεται στα μέσα Νοεμβρίου στη ναυαρχίδα του τουρισμού, για τις αφίξεις και τις εισπράξεις -που όπως τονίζει – ήταν χωρίς κερδοφορία, για την κυβερνητική πολιτική απέναντι στον τουριστικό κλάδο που αντιμετωπίζεται με τον χειρότερο τρόπο και μόνο με φοροεισπρακτικά μέτρα.
Ο Μανώλης Μαρκόπουλος στα χρόνια της θητείας του βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις και δυσκολίες και ομολογουμένως ανταποκρίθηκε επάξια με ουσιαστικό άνοιγμα ενός συνδικαλιστικού οργάνου στην κοινωνία. Αυτό αναφέρει και στο ερώτημα, σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση και τη διαχείρισή της. «Αντί να προκαλέσουμε ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εντέλει φύγαμε και με τον λογαριασμό! Διαφωνώ με την προσέγγισή μας, δεν μπορεί βασικά μας επιχειρήματα να είναι η αδυναμία εύρεσης στέγης εκπαιδευτικών και στρατιωτικών και η αποκομιδή των απορριμμάτων. Γίνεσαι γραφικός όταν χρησιμοποιήσεις ως επιχείρημα στον κοινωνικό διάλογο για την ανάγκη ρύθμισης μιας παράλληλης οικονομικής δραστηριότητας τα δεινά άλλων κοινωνικών εταίρων» αναφέρει σκωπτικά. Ειλικρινής είναι και στην απάντησή του για το Τέλος Ανθεκτικότητας υποστηρίζοντας ότι λάθη που επαναλαμβάνονται μας οδηγούν σε «ξενοδοχεία πλέον με λίγο προσωπικό και τις περισσότερες φορές ανειδίκευτο».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
• Κύριε Μαρκόπουλε, ξεκινώντας να σας ρωτήσω για τις εντυπώσεις σας από τη φετινή σεζόν. Κάλυψε τις προσδοκίες η τουριστική κίνηση στην περιοχή μας; Πετύχαμε τις αναμενόμενες επιδόσεις;
Κατ’ αρχάς να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους τους ανθρώπους του Τουρισμού, ώστε να τερματίσουν με επιτυχία αυτή τη δύσκολη και απαιτητική σαιζόν μιας και είμαστε πλέον στην τελική ευθεία. Ειδικότερα, εύχομαι κουράγιο σε αυτούς που μοχθούν στην πρώτη γραμμή, σε αυτούς που μπορεί να μην έχουν πάει φέτος στη θάλασσα έστω και μία φορά, σε αυτούς που όλες οι μέρες τους εδώ και μήνες μπορεί να είναι εργάσιμες και η Κυριακή τους να είναι πιο δύσκολη από τις υπόλοιπες μέρες!
Ίσως να μην το ξέρετε κα Παμπρή, αλλά πολλοί συμπολίτες μας εργάζονται σε τέτοιους ρυθμούς, είτε ιδιοκτήτες, είτε υπάλληλοι, κατ’ ανάγκη ή κατ’ επιλογή. Όσον αφορά την ερώτησή σας, να σημειωθεί πως είχαμε Τουρισμό, είχαμε αυξημένες αφίξεις και εισπράξεις. Παρ ’όλα αυτά κερδοφορία δεν φαίνεται να είχαμε. Από την μία μεριά πλευρά, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν υψηλούς μισθούς σε σχέση με άλλους κλάδους, οι οποίοι όμως εξανεμίζονται από το υψηλό κόστος διαβίωσης, ενώ από την άλλη πλευρά, οι επιχειρήσεις πήγαν εξαιρετικά σε έσοδα, και ταυτόχρονα αδυνατούν να καλύψουν υποχρεώσεις (ενέργεια, ΦΠΑ, φόρος, εργατικό κόστος)…
Και για να μην παρεξηγηθώ αναφέρομαι στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων που είναι οι μικρομεσαίες. Οι πολύ μεγάλες μπορεί να έχουν άλλα δεδομένα, τα οποία δεν τα γνωρίζω και δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για αυτές. Eίμαστε ΟΛΟΙ όμηροι του μεταφορικού κόστους, λόγω του γνωστού μονοπωλίου στη ναυτιλιακή μας σύνδεση με το κέντρο, δέσμιοι από το «καρτέλ» της ενέργειας και τέλος, είμαστε καταδικασμένοι «επιχειρηματικά» ενός κράτους που στο σύνολό του απαιτεί να εισπράττει πολλά, να προσφέρει λίγα και αρνείται να νοικοκυρευτεί….


• Στην ΔΕΘ οι εξαγγελίες δια στόματος πρωθυπουργού ενόχλησαν τον κλάδο σας, υποστηρίζοντας πως ο τουριστικός τομέας παρά τη συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία, αντιμετωπίστηκε με παράλογα και μονομερή εισπρακτικά μέτρα. Προφανώς θεωρείστε εύκολος στόχος προς φορολόγηση;
Πράγματι, οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά είχαν αρνητικό πρόσημο όχι μόνο για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά για τον Τουρισμό γενικά. Ο τουριστικός κλάδος και από αυτή την κυβέρνηση αντιμετωπίζεται με προχειρότητα. Αντιμετωπίζεται ως ένας τομέας για εύκολη φορολόγηση, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις. Ο κλάδος που συντηρεί παραμεθόριες περιοχές και δίνει απασχόληση σε τόσο κόσμο, άμεσα και έμμεσα, αντιμετωπίζεται με τον χειρότερο τρόπο.

• H αύξηση στο Τέλος Ανθεκτικότητας -πέραν από το γεγονός ότι δεν μένει στον τόπο- θεωρείται ότι θα βαρύνει το τουριστικό μας προϊόν καθώς ανταγωνιστικοί προορισμοί δεν επιβάλουν αντίστοιχες χρεώσεις;
Κάθε τέτοιος φόρος εννοείται ότι μειώνει την ανταγωνιστικότητά μας. Στερεί χρήματα από την κοινωνία στην οποία παράγεται η υπηρεσία… Αρκετά καταλύματα κάθε είδους έχουν

οδηγηθεί, λόγω κόστους και υψηλής φορολόγησης (ΦΠΑ, εισφορές, κτλ.), σε πολύ υψηλές τιμές γι’ αυτό που προσφέρουν. Σε κάποιες δε ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν ξενοδοχεία, που έχουν διπλό και τριπλό αριθμό δωματίων από το προβλεπόμενο βάσει έκτασης και λειτουργικών προδιαγραφών της κατηγορίας τους! Ας μιλήσουμε επιτέλους με ειλικρίνεια! Βλέπουμε ξενοδοχεία πλέον με λίγο προσωπικό και τις περισσότερες φορές ανειδίκευτο.
Τα δύο πρώτα, η υπερδόμηση και η έλλειψη προσωπικού, είναι κυρίως αποτέλεσμα δικής μας ευθύνης, όμως το τρίτο, η έλλειψη τουριστικής εκπαίδευσης και η μη σύνδεση εκπαιδευτικού συστήματος με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας, είναι αποκλειστικά ευθύνη της Πολιτείας… Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με έναν τόσο υψηλό φόρο διανυκτέρευσης μόνο ανταγωνιστικούς δεν μας καθιστούν.
• Ένα από τα μείζονα αιτήματα που ζητά ο κλάδος σας είναι η ρύθμιση της βραχυχρόνιας (Airbnb) μίσθωσης. Διάβασα την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΞΡ που μιλά για κοινωνικά προβλήματα στέγης, υπέρμετρες επιβαρύνσεις υποδομών που επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητας ζωής των κατοίκων κ.λπ. λόγω Airbnb. Μήπως τελικά ασχολείστε με ένα ζήτημα που δεν σας αφορά;
Κατά την άποψή μου ως κλάδος ορθώς ασχολούμαστε, αλλά τον τελευταίο καιρό με λάθος επιχειρηματολογία… Γι’ αυτό το λόγο στην πρόσφατη ΔΕΘ αντί να προκαλέσουμε ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εντέλει φύγαμε και με τον λογαριασμό… Δεν συμφωνώ με την προσέγγισή μας για να στοιχειοθετήσουμε την ανάγκη ρύθμισης του χάους, που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη βραχυχρόνια μίσθωση χωρίς καθόλου προδιαγραφές και κανόνες. Δεν μπορεί βασικά μας επιχειρήματα να είναι η αδυναμία εύρεσης στέγης εκπαιδευτικών και στρατιωτικών και η αποκομιδή των απορριμμάτων. Γίνεσαι γραφικός όταν χρησιμοποιήσεις ως επιχείρημα στον κοινωνικό διάλογο για την ανάγκη ρύθμισης μιας παράλληλης οικονομικής δραστηριότητας τα δεινά άλλων κοινωνικών εταίρων….
• Ποια η συνταγή για να έρθουν αποτελέσματα μέσω των εκπροσώπων του κλάδου;
Ο συνδικαλισμός για να έχει στην εποχή μας αποτέλεσμα, κα Παμπρή απαιτεί ειλικρίνεια. Συνδικαλισμός και lobbying …. δεν πάνε μαζί! Χρειάζεται συμμαχίες με την υπόλοιπη κοινωνία και όχι επίδειξη δύναμης! Καλοπροαίρετη, αλλά συνάμα σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, και όχι ανταλλάγματα με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.

• Τι θεωρείτε αναγκαίο να αλλάξει στο τουριστικό προϊόν που λέγεται Ρόδος και πώς ακούσατε αυτές τις ανακοινώσεις του Δήμου Ρόδου περί rebranding του προορισμού;
Για να αλλάξουμε επίπεδο χρειαζόμαστε δύο πράγματα: δημόσιες υποδομές και τουριστική εκπαίδευση. Όμως και τα δύο κοστίζουν, θέλουν χρόνο, απαιτούν σοβαρότητα και σχέδιο. Ακόμα χρειάζονται πολιτικούς που θα είναι διατεθειμένοι να σχεδιάσουν, να δουλέψουν, να θυσιάσουν πόρους και να μην είναι εις θέση να εισπράξουν άμεσα το πολιτικό όφελος … Κατά συνέπεια λοιπόν δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος… Ας σταματήσω, όμως, εδώ. Αρκετοί δεν θα μου μιλάνε από αύριο, ας μην τους κάνω περισσότερους…
• Κύριε Μαρκόπουλε, οδηγήσατε την Ένωση Ξενοδόχων μέσα από πρωτόγνωρες δυσκολίες και προκλήσεις, δυσκολίες που όμοιες δεν είχε ξαναδεί ο Ροδιακός Τουρισμός, στις οποίες όμως όχι μόνο ανταποκριθήκατε επάξια, αλλά και κόντρα στη ροή των εξελίξεων η Ένωση υπό την ηγεσία σας προχώρησε σε καινοτομίες, ανοίχτηκε στην κοινωνία, πρωτοτύπησε, αποτέλεσε παράδειγμα. Ποιο ήταν το μυστικό της επιτυχίας;
Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχουν μυστικά στην κοινωνία μας…

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου