Συνεντεύξεις

Παύλος Γερουλάνος: «Πρέπει κάθε νησιώτης να νιώθει κυρίαρχος στον τόπο του»

Το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας καταθέτει σήμερα στη «δημοκρατική» ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας και υποψήφιος πρόεδρος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κ. Παύλος Γερουλάνος.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξή του, λίγο μετά την επίσκεψή του στη Ρόδο, αναφέρεται στις πρώτες ενέργειες που θα κάνει αν εκλεγεί πρόεδρος του Κινήματος, επισημαίνει ότι «χωρίς ενότητα, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ» και στην ερώτηση για το τι διαφορετικό πρεσβεύει η δική του υποψηφιότητα απαντά «σχέδιο, εμπειρία και εγγύηση της ενότητας. Χωρίς αυτά, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να βολοδέρνει».

• Κύριε Γερουλάνε, προσφάτως βρεθήκατε στη Ρόδο και θέλω να σας ρωτήσω ξεκινώντας τη συνέντευξή μας, τι αποκομίσατε από αυτή την επίσκεψη.
Πάντα είναι όμορφο, να επισκέπτομαι το νησί σας. Και οι Ροδίτες είναι καταπληκτικοί άνθρωποι. Πρόκειται για ένα μοναδικό νησί που έχει τα πάντα, αλλά, όπως όλες οι νησιωτικές περιοχές, αντιμετωπίζει μια σειρά προκλήσεων που διαμορφώνουν ένα καθεστώς παγιωμένων αναπτυξιακών ανισοτήτων. Και δεν πρόκειται η Ρόδος, και κάθε νησί μας, να βρει την ισορροπία που χρειάζεται, μεταξύ βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας, αν δεν υπάρξει τοπικό σχέδιο ανάπτυξης, του οποίου πραγματική εξουσία επεξεργασίας και υλοποίησης, να έχουν οι τοπικοί φορείς, αυτοδιοικητικοί, επαγγελματικοί, εκπαιδευτικοί. Πρέπει κάθε νησιώτης να νιώθει κυρίαρχος στον τόπο του. Να έχει ό,τι χρειάζεται για να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια του και να δημιουργήσει. Είναι εθνική ανάγκη.
• Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έχετε σκοπό να κάνετε, εφόσον εκλεγείτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ;
Αυτό που οραματίζομαι για το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα κόμμα ανοιχτό και δημοκρατικό. Έτοιμο να υποδεχθεί και να αξιοποιήσει όλα εκείνα τα στελέχη που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν την πορεία του, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς προκαταλήψεις. Για αυτό, το πρώτο μου τηλέφωνο θα είναι σε όλες και όλους τους αιρετούς του ΠΑΣΟΚ, πρώην και νυν, από τους χώρους της Αυτοδιοίκησης, τα Επιμελητήρια, τα Εργατικά Κέντρα, τους Συνδικαλιστικούς Φορείς, τα Πανεπιστήμια που έχουν ακόμα κρατήσει επαφή με την κοινωνία, για να μας βοηθήσουν να φέρουμε το ΠΑΣΟΚ κοντά στις κοινωνικές ομάδες που το στήριζαν παραδοσιακά: νέους, συνταξιούχους, εμπόρους, αγρότες, επαγγελματίες, δημόσιους και ιδιωτικούς υπάλληλους.
• Είπατε πως ο πρόεδρος πρέπει να είναι βουλευτής, όμως θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι το 2021 κατήλθατε ως υποψήφιος πρόεδρος για το ΠΑΣΟΚ χωρίς να είστε βουλευτής. Τι άλλαξε από τότε;
Οι μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας, θα δοθούν στη Βουλή. Η σύγκριση των ηγετών θα γίνει στη Βουλή. Έτσι δουλεύει το πολιτικό μας σύστημα. Πέρα από αυτό, όμως, αυτό το οποίο θεωρώ είναι ότι, μέσα στη Βουλή, σου δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξεις όλη τη δική σου ατζέντα και να δείξεις σε τι διαφέρει και να συγκρουστείς. Έχουμε δοκιμάσει το μοντέλο τού ο πρόεδρος να μην είναι στη Βουλή και δεν είχαμε τα αποτελέσματα που θέλαμε. Είδατε πόσο γρήγορα εξατμίστηκαν τα πρώτα κέρδη που είχαμε, από την εκλογή του νέου προέδρου. Είχαμε φτάσει στο 18%, πέσαμε πολύ γρήγορα στο 12%. Δείτε τη ζημιά που έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν θέλω να ξαναδώ, το ΠΑΣΟΚ, να περνάει τέτοια περι ψη. Η εμπειρία, μάς δείχνει έναν άλλον δρόμο.


• Πολύς λόγος γίνεται στο τελευταίο διάστημα για συνεργασίες στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Ποια είναι η δική σας πρόταση;
Η Ελλάδα χρειάζεται έναν ενιαίο προοδευτικό πόλο, που θα κερδίσει την Νέα Δημοκρατία. Γι’ αυτό, έχω δεσμευτεί να κάνω κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, στη βάση του πολιτικού σχεδίου που κατέθεσα, την Αναγέννηση. Όμως, πιστεύω βαθιά ότι, ο ενιαίος πόλος, περνάει μέσα από ένα κυρίαρχο και ανοιχτό ΠΑΣΟΚ, συνδεδεμένο με τις αξίες του και την κοινωνία. Πρώτα, λοιπόν, θα βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, ώστε να λειτουργήσει ως κινητήριος άξονας αυτής της προσπάθειας.
• Γιατί τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν εσάς για αρχηγό και όχι κάποιον συνυποψήφιό σας; Τι διαφορετικό εκπροσωπεί η δική σας υποψηφιότητα;
Σχέδιο, εμπειρία και εγγύηση της ενότητας. Χωρίς αυτά, το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να βολοδέρνει. Και η Ελλάδα μαζί του. Διότι, χωρίς σχέδιο, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Χωρίς εμπειρία, κάθε σχέδιο για τη χώρα δεν αξίζει το μελάνι που γράφτηκε. Και χωρίς ενότητα, το ΠΑΣΟΚ θα πάρει τον δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα και, κυρίως, η ευάλωτη οικονομία της, δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει να σοβαρευτούμε. Ή τώρα, θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της ή θα τη χάσουμε για χρόνια, με ό,τι αποτελέσματα έχει αυτό και για τον χώρο και για τη χώρα. Τώρα, είναι η ώρα και τώρα, είναι η ευκαιρία να δώσουμε στην ελληνική κοινωνία ελπίδα.


• Θα ήθελα κύριε Γερουλάνε, ένα σχόλιό σας για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Καταδικάσαμε τις τρομοκρατικές ενέργειες απέναντι στο Ισραήλ, όπως καταδικάζουμε και αυτήν την υπέρμετρη αντίδραση απέναντι σε αυτό το οποίο συνέβη, από τη μεριά του Ισραήλ. Το θέμα, όμως, δεν είναι μόνο να καταδικάζεις, δεν είναι μόνο να ταμπουρώνεσαι πίσω από μια θέση και να μένεις σε αυτήν. Πρέπει, η Ελλάδα να έχει ενεργή πολιτική και να παίζει ρόλο σε αυτές τις περιοχές. Κατά καιρούς, η Ελλάδα έχει παίξει εποικοδομητικό ρόλο στη Μ. Ανατολή. Πάντα, παίρναμε θέση αρχών, αλλά συνεχίζαμε να μιλάμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και να συμβάλλουμε στο να βρεθεί λύση. Αυτή η στάση δίνει στη χώρα μας αξία, διότι οι σύμμαχοί μας, μάς βλέπουν ως σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Αλλά σήμερα, έχουμε χάσει την πολιτική μας κατεύθυνση. Ο κος Μητσοτάκης έχει αποποιηθεί τον ρόλο της Ελλάδας ως «γέφυρα». Πράγμα επικίνδυνο για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων, το γεγονός ότι αφήνει τον ρόλο αυτόν να τον παίξει η Τουρκία, ενώ η ίδια η Άγκυρα λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την περιοχή. Είναι εθνικά κρίσιμο, να αποκτήσουμε και πάλι τον ρόλο του διαμεσολαβητή.
• Ποια είναι η θέση σας για την έξαρση του Μεταναστευτικού; Η αλλαγή στάσης της Γερμανίας σας ανησυχεί;
Η Ευρώπη κάνει κάποια βήματα με το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που ψηφίστηκε μέσα στο 2024 και από την ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, αλλά πρέπει να συνεχίζουμε να επιμένουμε: πρέπει να αναθεωρηθεί πλήρως η αρχή που όριζε ότι η πρώτη χώρα εισόδου είναι υπεύθυνη για την απονομή ασύλου. Θα πρέπει, για όποιον περνά τα σύνορα της Ε.Ε., η αίτηση ασύλου να γίνεται στο σύνολο των κρατών της Ε.Ε. και όχι να είναι υπεύθυνη μόνο η πρώτη χώρα. Στη συνέχεια, πρέπει να υπάρχει μόνιμο πρόγραμμα μετεγκατάστασης με δίκαια κριτήρια πληθυσμού των χωρών και οικονομικής κατάστασης. Η στάση της Γερμανίας ενεργοποιεί μία διαδικασία αποσύνθεσης της Ευρώπης, που μεταφέρεται σε άλλες χώρες, άρα το πρόβλημα θα παραμείνει στις εθνικές κοινωνίες και, κατ’ επέκταση, στις τοπικές. Αυτή η στάση της, έχει να κάνει με το ό,τι δεν έγινε αντιληπτό έγκαιρα, πόσο ευρωπαϊκό είναι το πρόβλημα.
Εμένα, αυτό που με ανησυχεί είναι ότι η Κυβέρνηση έχει αποτύχει στο να κρατήσει το πρόβλημα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε, νομοτελειακά σχεδόν, την επιμονή της Ευρώπης να οδηγεί το πρόβλημα στις χώρες εισόδου, ενώ δεν είναι ο τελικός προορισμός των μεταναστών. Επίσης, η Κυβέρνηση, δια της απραξίας της, βοηθά το θέμα αυτό να γίνει εθνικό και δη, τοπικό. Ένα σημαντικό μέτρο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού φαινομένου, είναι η μεγαλύτερη και σωστή διαφύλαξη των συνόρων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου