Δεκτή έγινε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, η αίτηση ετερόρρυθμης εταιρείας που λειτουργούσε παιδότοπο στη Ρόδο και ομόρρυθμου μέλους της, για την κήρυξη της σε κατάσταση πτώχευσης.
Σκοπός της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση καφετέριας και παιδότοπου, για τις ανάγκες του οποίου ενεργούντο κατά σύνηθες και κύριο επάγγελμα εμπορικές πράξεις (πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών με σκοπό το κέρδος).
Το δικαστήριο έκρινε ότι τόσο η εταιρεία, όσο και το ομόρρυθμο μέλος της που ευθύνεται ευθέως, απεριορίστως και εις ολόκληρον με τα νομικό πρόσωπο για τα χρέη της τελευταίας, καθυστερούν να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμα και απαιτητά χρέη τους.
Σύμφωνα με την απόφαση η εταιρεία οφείλει στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 31.528.88 ευρώ, στο ΙΚΑ το ποσό των 155.940,72 ευρώ και στο Δήμο Ρόδου το ποσό των 14.897.82 ευρώ.
Επιπλέον η εταιρεία οφείλει μισθώματα που αφορούν το χρονικό διάστημα Δεκέμβριο του έτους 2012 μέχρι Νοέμβριο του έτους 2013.
Επίσης πέραν των οφειλών της εταιρείας υφίστανται προσωπικές οφειλές της αιτούσας προς τον Ασφαλιστικό Οργανισμό Ανεξάρτητων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε) ύψους 22.996,06 ευρώ.
Κρίθηκε ότι η μη πληρωμή αυτών των χρεών δεν οφείλεται σε πρόσκαιρη ταμειακή δυσχέρεια ή έστω σε παροδική διαταραχή του ρυθμού των πληρωμών των αιτούντων αλλά αντίθετα στο γεγονός ότι αυτή έχει περιέλθει από την 11η Ιανουαρίου του έτους 2014 σε μόνιμη και γενική αδυναμία να αντιμετωπίσει τα ληξιπρόθεσμα και απαιτητά της χρέη.
Ενδεικτικό της δεινής οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία για το οικονομικό έτος 2014 και συγκεκριμένα για τη διαχειριστική περίοδο από 01-01-2013 μέχρι 31-12-2013 εμφανίζει πολύ μικρό κύκλο εργασιών, ενώ προέκυψε ότι η περιουσία των αιτούντων, ως σύνολο υπαρχόντων και μελλοντικών άμεσα ρευστοποιήσιμων περιουσιακών αξιών, επαρκεί για την κάλυψη των εξόδων της πτωχευτικής διαδικασίας.
Το ίδιο δικαστήριο απέρριψε όμοια αίτηση άλλου ετερόρρυθμου μέλους της. Οι δύο συνέταιροι της εταιρείας, όπως τονίζεται στην αίτηση, που απορρίφθηκε. παρείχαν την προσωπική τους εργασία, ενώ τη λογιστική και φορολογική παρακολούθησή της, ανέλαβε αποκλειστικά συγγενής ενός εκ των δύο, κατ’ επάγγελμα λογιστής, ο οποίος σε ημερήσια βάση, αφού αφαιρούνταν τα ποσά που αντιστοιχούσαν σε δαπάνες τροφοδοσίας (προμηθευτών) παρελάμβανε από το Ταμείο τις εισπράξεις της εκμετάλλευσης προκειμένου να τα διαθέτει προς αποπληρωμή των φορολογικών και λογιστικών εταιρικών υποχρεώσεων καθώς και της μισθοδοσίας του προσωπικού.
Λόγω της διατηρούμενης από το έτος 2010 και μέχρι και σήμερα οικονομικής κρίσης τα εταιρικά έσοδα μειώθηκαν δραματικά. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε ως αντίδραση η δραστική περικοπή των εξόδων (μείωση προσωπικού) με αντίστοιχη υπερένταση των προσωπικών υπηρεσιών του ομορρύθμου μέλους, εντούτοις το υψηλό και ανελαστικό λειτουργικό κόστος κατέστησε δυσχερέστατη κάθε προσπάθεια επανάκαμψης.
Παρ’ όλα αυτά καταβάλλονταν κάποια ποσά προς κάλυψη προμηθευτών και φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων, επιλεκτικά, παραμελώντας την τακτοποίηση άλλων υποχρεώσεων (όπως των μισθωμάτων).
Μετά τις 15 Δεκεμβρίου 2013 ο λογιστής, όπως υποστηρίχθηκε, αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και αποκάλυψε ότι οι οφειλές της εταιρείας προς τη φορολογική αρχή (Δ.Ο.Υ. Ρόδου), Ασφαλιστικά Ταμεία (Ι.Κ.Α. – Ο.Α.Ε.Ε) ήταν υψηλότατες, λόγω παρακράτησης και μη καταβολής εκ μέρους του σημαντικών ποσών που αντιστοιχούσαν σε τρέχουσες ή ρυθμισμένες οφειλές και εν γένει των δόλιων ενεργειών του.
Την πρώτη αίτηση χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Χάρης Βασιλειάδης και τη δεύτερη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χριστοδούλου.