Ρεπορτάζ

Σε «υψηλούς τόνους» διεξήχθη πάλι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

 

 Της Πέγκυς Ντόκου

Υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν για ακόμη μια φορά στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, προχθές το βράδυ με σημείο αιχμής τα θέματα της κατασκευής του νέου κέντρου διανομής της ΔΕΗ στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου «Διαγόρας» Ρόδου και της ενεργοποίησης της προγραμματικής σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη -με αφορμή και την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Πολιτισμού κ. Άν. Γκερέκου.
«Να γίνει η συζήτηση αλλά να γίνει σωστά» τόνισε ο δήμαρχος Ρόδου κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, απαντώντας στους επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ.κ. Γιώργο Υψηλάντη και Χατζή Χατζηευθυμίου, που ζήτησαν να συζητηθούν εκτός ημερήσιας διάταξης.
Ύστερα από πολύωρη συζήτηση, αποφασίστηκε να έρθουν τα θέματα αυτά σε ειδική συνεδρίαση του σώματος που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς, ενώ στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία των κατοίκων της περιοχής του Αγίου Νικολάου και εργαζομένων στην ΥΠΑ.
Ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος πάντως επέμεινε στην κατασκευή του υποσταθμού, λέγοντας πως είναι μονόδρομος για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στο νησί. Κατά της κατασκευής τάχθηκαν οι επικεφαλής των υπολοίπων δημοτικών παρατάξεων, οι οποίοι ζήτησαν να επικαιροποιηθεί η απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, χωρίς όμως να προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.
O κ. Χατζηδιάκος επεσήμανε ότι ο Δήμος θα απαιτήσει από τη ΔΕΗ αντισταθμιστικά οφέλη για την πόλη της Ρόδου, που θα έχουν, όπως είπε, διάρκεια και θα καλύπτουν τις ανάγκες της, διαμηνύοντας ότι η δημοτική αρχή δεν θα αρκεστεί σε ανταποδοτικά που θα είναι «χάντρες σε ιθαγενείς».
ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Στράτος Καρίκης, στην τοποθέτησή του για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ρόδου, επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Κατ’ αρχήν, πρέπει να γνωρίζουμε εάν πρόκειται για ξεπούλημα ή όχι. Είμαι υπέρ της επιχειρηματικότητας, αλλά όχι υπέρ του ξεπουλήματος. Ωστόσο, έχει σημασία και η θέση που θα κληθεί να πάρει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου. Δίνουμε ένα έτοιμο αεροδρόμιο. Πρέπει να το πουλήσουμε… ακριβά, αλλά και να διασφαλίσουμε τους πολίτες. Πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα πιέσουμε τον ιδιώτη. Προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε αρωγοί».
Για την επίσκεψη της Άντζελας Γκερέκου, ο κ. Καρίκης είπε: «Δεν διαφωνώ για τη θερμή υποδοχή, αλλά όλα αυτά τα οκτώ χρόνια, με έχουν κουράσει οι επισκέψεις των υπουργών. Έρχονται ανέτοιμοι για επισκέψεις ανούσιες χωρίς αποτέλεσμα. Θα ήθελα στην επόμενη επίσκεψη κυβερνητικού εκπροσώπου να γίνει συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να θέσουμε θέματα. Θα περιμένω να δω και το αποτέλεσμα της επίσκεψης. Κι αυτά τα ζητήματα, δεν τα θέτω αντιπολιτευτικά: θέλω στο επόμενο διάστημα να δώσουμε απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα. Νοικοκύρης αυτού του νησιού είναι ο Δήμος. Πρέπει να πιέσετε να λυθεί το θέμα με το Κορακόνερο. Δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις. Δε θα το συζητήσω παραπάνω. Πρέπει να πιέσουμε για να δοθούν λύσεις».
Ειδικά για την θωράκιση του νησιού ενόψει χειμώνα, ο κ. Καρίκης είπε ότι «μπορεί να γίνονται ενέργειες από την Πολιτική Προστασία, αλλά οι πολίτες ανησυχούν κι εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι» ενώ συνεχάρη τους νέους ειδικούς συμβούλους, αν και δεν παρέλειψε να εκφράσει τις αμφιβολίες του σχετικά με την διαδικασία επιλογής: « Θέλω να συγχαρώ τους νέους ειδικούς συμβούλους. Πιστεύω ότι μάλλον προτιμήθηκαν επειδή συμμετείχαν σε κάποια εκλογική διαδικασία. Τους εκτιμώ, αλλά διατυπώνω παράπονα πολλών συμπολιτών για τα ονόματα…» είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους συνεργάτες του κ. Χατζηδιάκου κ.κ. Νίκο Χαραλάμπη για τον θαλάσσιο τουρισμό, Γιώργο Στεργίου για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και Χρήστο Γαμβρούδη για το περιβάλλον και την διαχείριση των απορριμμάτων.
Ο κ. Καρίκης ζήτησε ακόμη, να γίνουν ξεχωριστές συνεδριάσεις για ζητήματα του νησιού, όπως η κρουαζιέρα και οι ΡΟΜΑ.
Ο ΧΑΤΖΗΣ
ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Χατζής Χατζηευθυμίου μίλησε και για τα τρία θέματα (ΔΕΗ, αεροδρόμιο και προγραμματική σύμβαση Μ. Πόλης) και πρότεινε να συζητηθούν στα εκτός ημερήσιας και να παρθεί απόφαση. «Να μην ληφθεί καμία απόφαση γι’ αυτά τα θέματα και να γίνει μια ειδική συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα όπου θα ληφθούν αποφάσεις», είπε, υπενθυμίζοντας στο σώμα ότι κατά την διάρκεια της θητείας του είχε συσταθεί Πολιτικό Συμβούλιο Ρόδου καθώς και Συμβούλιο Ανάπτυξης όπου συμμετείχαν όλοι οι τοπικοί φορείς και οι αποφάσεις, έρχονταν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, με τεκμηριωμένες προτάσεις. Παράλληλα, ο κ. Χατζηευθυμίου ζήτησε ενημέρωση για τα εξής θέματα: 1. Την θέση του δημοτικού συμβουλίου για το έργο της γέφυρας Κρεμαστής, 2. Αν υιοθετεί το δημοτικό συμβούλιο την πρόταση των μαθητών «Ροδίων Παιδεία» για την σχετική μελέτη του έργου, 3. Το ιατρείο Αρνιθας λειτουργεί χωρίς οικοδομική άδεια και δεν μπορεί να ηλεκτροδοτηθεί.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ
Ο έτερος επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Υψηλάντης, αφού συμφώνησε με τους κ.κ. Καρίκη και Χατζηευθυμίου, ξεκαθάρισε στην τοποθέτησή του ότι «Το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να μπορεί να διεκπεραιώνει γραφειοκρατικά ώστε να εκπληρώσει τον ουσιαστικό ρόλο και την χάραξη πολιτικών και στρατηγικών επιλογών του. Ειδικά για το “ξεπούλημα” του αεροδρομίου δεν γνωρίζουμε πολλά: Ποια είναι η ταυτότητα των επενδυτών, γιατί θέλουν να το αγοράσουν και ποια θα πρέπει να είναι η στάση του ροδιακού λαού και του δημοτικού συμβουλίου. Έχουν κατατεθεί ήδη προσφορές και θεωρώ ότι είναι κατεπείγον θέμα. Εμείς είμαστε αντίθετοι στην εκποίηση, θεωρούμε ότι πρέπει να μείνει στον κρατικό έλεγχο και η διαχείρισή του να περάσει στα χέρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μαζί με παραγωγικούς φορείς του τόπου, μπορεί να το διαχειριστεί καλύτερα. Σας καλώ να θέσετε σε προ ημερησίας διάταξης το θέμα, να ψηφίσουμε και να επαναβεβαιώσουμε την ισχύ της προηγούμενης απόφασης 159 του δημοτικού συμβουλίου».
Ο κ. Υψηλάντης, μίλησε ακόμη για το θέμα της επάρκειας ενέργειας και του εργοστασίου της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο, για το οποίο είπε: «Είμαστε υπέρ της κατασκευής του. Πρέπει να γίνει -έχει να κάνει με την επάρκεια της ενέργειας, αλλά να μην συγχέουμε την επάρκεια του νησιού με το Κέντρο Διανομής. Ας μην προσπαθούμε να συνδέσουμε αυτά τα δυο. Το θέμα της υγείας δεν έχει λυθεί. Δεν έχει κριθεί επιστημονικά και κανένας δεν βάζει την υπογραφή του γι’ αυτό. Στο ΣτΕ εκδικάστηκε η εγκυρότητα της ανάκλησης των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Το ΣτΕ δεν το εξέτασε επί της ουσίας, διότι δεν υπήρξε αντίλογος, ούτε αντίδικος. Απομένει και το θέμα της οικοδομικής άδειας. Εμένα με ενδιαφέρει ποια είναι η θέση μας σαν δημοτικό συμβούλιο προασπιζόμενοι την υγεία των πολιτών» είπε, ζητώντας να ληφθεί άμεσα απόφαση ενόψει και της επίσκεψης του προέδρου της ΔΕΗ στη Ρόδο, στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη.
Ο κ. Τάκης Πότσος έκανε αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και είπε ότι η επιλογή για το Κέντρο Διανομής έγινε με βάση τα οικονομικά κριτήρια της ΔΕΔΗΗΕ και τα συμφέροντα της μαρίνας, που επίκειται να γίνει, ζητώντας να συζητηθεί το ενεργειακό στο δημοτικό συμβούλιο και όχι μόνο για το εργοστάσιο στη Νότια Ρόδο.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ
Στην δευτερολογία του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του αεροδρομίου Ρόδου, τονίζοντας ότι «αυτό αφορά την κυβερνητική πολιτική» ενώ άφησε υπονοούμενα για όσους αρθρογραφούν τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας πως αυτό γίνεται στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου για τις βουλευτικές εκλογές. Έκανε μάλιστα γνωστό πως θα πραγματοποιηθεί εντός των ημερών σύσκεψη στο Δήμο Ρόδου, παρουσία όλων των παραγωγικών τάξεων και φορέων, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση, να αναλάβουν οι τοπικοί φορείς την εκμετάλλευση χώρων του αεροδρομίου, όπως το πάρκινγκ, ξεκαθαρίζοντας όμως πως ο Δήμος Ρόδου, λόγω της οικονομικής κατάστασης, δεν μπορεί να μπει μπροστάρης στην όλη διαδικασία.
Για τους ΡΟΜΑ, ξεκαθάρισε: « Είμαι αποφασισμένος να ζητήσω από τον εισαγγελέα την εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης. Βασική προϋπόθεση είναι να τακτοποιηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι τσιγγάνοι που είναι συμπολίτες μας. Δεν θα δεχτώ τον τσιγγάνο από την Πολωνία, ή από την Αλβανία. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε και την προσπάθεια να μάθουν γράμματα τα τσιγγανόπουλα».
Παράλληλα έκανε σχετική ενημέρωση για τον καθαρισμό ρεμάτων, όπου η σύμβαση έχει υπογραφεί και οι υπηρεσίες προετοιμάζονται, ενώ για τους ειδικούς συμβούλους είπε ότι «μπήκαν με συγκεκριμένη αρμοδιότητα».
Για την Γέφυρα της Κρεμαστής είπε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια.
Καταλήγοντας, ο δήμαρχος είπε ότι τα θέματα είναι πολύ σοβαρά και δεν μπορούν να έρθουν στα εκτός ημερήσιας διάταξης. «Πρέπει να γίνει σωστή ενημέρωση από ειδικούς και να ληφθούν αποφάσεις».
Ο κ. Χατζηδιάκος, ανακοίνωσε ακόμη, ότι η άφιξη τουριστών τρίτης ηλικίας από την Αυστρία θα ξεκινήσει νωρίτερα, την επόμενη χρονιά, ενώ στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η δημοτική αρχή για την ανάκαμψη του μαθητικού τουρισμού απέστειλε 500 επιστολές σε λύκεια της χώρας μας.
Για το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Έμπωνα και της λειτουργίας του ασθενοφόρου στην περιοχή, ο δήμαρχος Ρόδου είπε ότι και χθες το απόγευμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και πως καταβάλλονται προσπάθειες μέσω της ΔΥΠΕ για την πρόσληψη ενός γιατρού.
Σημειώνεται πως εντός των ημερών ο δήμαρχος θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, για να συζητηθεί η κατάρτιση του οικονομικού προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του δήμου για το 2015.
Από τη συνεδρίαση, αποχώρησε η κ. Ευαγγελία Παναή, η οποία σε δήλωσή της εξηγεί τους λόγους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου