Ειδήσεις

Εμμονή και ακρότητες του κουαρτέτου για την πρώτη κατοικία

Ακρότητες του «κουαρτέτου» των θεσμών που αξιώνει την κατάργηση και του τελευταίου καταφυγίου για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους τραπεζικούς πλειστηριασμούς.

Ο λόγος για την υπό έκδοση υπουργική απόφαση του τροποποιημένου νόμου Κατσέλη, που θα εξαιρεί την πρώτη στέγη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από τη ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας, εφόσον πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμένα κριτήρια (ύψος αντικειμενικής αξίας, οικογενειακού εισοδήματος και συνολικών οφειλών).
Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με τις ακραίες προτάσεις τους ως προς τις προϋποθέσεις για να μη βγαίνουν στο σφυρί… οι κατοικίες όσων υπάγονται στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Πηγές χαρακτηρίζουν κρίσιμες και σκληρές τις σημερινές διαπραγματεύσεις, καθώς η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση είναι ένα από τα κύρια προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ενώ η έκβασή της θα καθορίσει εν πολλοίς και τη στάση του «κουαρτέτου», ενδεχομένως και σε άλλα θέματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές απαιτούν από την ηγεσία του υπ. Οικονομίας να μπουν στην εν λόγω απόφαση ως κριτήρια για την προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ανώτατη αντικειμενική αξία τα 120.000 ευρώ και οικογενειακό εισόδημα στα όρια της φτώχειας, γύρω στις 12.000 ευρώ.

Προκλητικοί
Πηγές αναφέρουν ότι οι θεσμοί το προηγούμενο διάστημα είχαν ξεκινήσει από πιο προκλητικές προτάσεις, όπως το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας να μην ξεπερνά τις 60.000 ευρώ.

Στον αντίποδα ο κ. Σταθάκης έχει γνωστοποιήσει την πρόταση της ελληνικής πλευράς που είναι να εξαιρείται από τους πλειστηριασμούς η κύρια κατοικία των νοικοκυριών που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη, εφόσον η αντικειμενική αξία
είναι μέχρι 300.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα έως 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών μέχρι 200.000 ευρώ.

Στις συζητήσεις βέβαια θα τεθεί και η άλλη απαίτηση των δανειστών για την πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε distress funds. Η ηγεσία του υπουργείου ασκεί βέτο… ζητώντας την απαγόρευση τέτοιας πράξης για στεγαστικά δάνεια αλλά και για δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει έναν διπλό μηχανισμό προστασίας της κύριας κατοικίας των συνεπών και οικονομικά αδύναμων δανειοληπτών. Αναγνωρίζει πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν οριζόντιες διατάξεις, καθώς αυτές λειτουργούν αποτρεπτικά στη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων.

Ο πρώτος μηχανισμός αφορά τον νόμο Κατσέλη, όπου εκεί τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα καταφεύγουν προκειμένου να ρυθμίζουν με δικαστικές αποφάσεις τις οφειλές τους. Αρκεί να αποδεικνύουν ότι είναι σε δυσμενή θέση, αλλά και ότι είναι διαθέσιμα να αξιοποιήσουν την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία τους, πλην της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Υπενθυμίζεται πως για να κλείσει η συμφωνία του καλοκαιριού, η έκδοση της απόφασης είχε μείνει σε εκκρεμότητα και προσωρινά ο κ. Σταθάκης διατήρησε το κριτήριο του νόμου σύμφωνα με τον οποίο εξαιρούνται από τους πλειστηριασμούς οι κύριες κατοικίες με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ για άγαμο και 450.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.

Ο δεύτερος μηχανισμός είναι η δημιουργία της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, την οποία ο κ. Σταθάκης είχε αποκαλύψει με συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» της 27ης Σεπτεμβρίου. Αυτός ο δημόσιος φορέας αναμένεται να θεσπιστεί στο τέλος του Νοεμβρίου. Σε αυτόν θα περάσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις κ.λπ.) των δανειοληπτών. Τα νοικοκυριά που θέλουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και συναντούν εμπόδια από τις τράπεζες θα μπορούν να προσφεύγουν στην υπηρεσία και να ζητούν την αξιολόγηση της δανειοδοτικής τους ικανότητας. Με τον «βαθμό» στο χέρι θα πηγαίνουν στις τράπεζες και θα μπορούν να πετύχουν ευνοϊκότερη ρύθμιση και έτσι να γίνουν εκ νέου συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι τράπεζες, με τη σειρά τους, έχοντας στη διάθεσή τους τους θεσμούς του «συνεργάσιμου δανειολήπτη» και του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών αλλά και, σύμφωνα με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης που καθορίζει η ΕΛΣΤΑΤ, θα προτείνουν λύση για τη διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων των νοικοκυριών.
Με πιο απλά λόγια, όσοι θα ρυθμίζουν τις οφειλές τους είτε με τον νόμο Κατσέλη είτε με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου θα γλιτώνουν τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας τους.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου