Ρεπορτάζ

Παίζουν με τον πόνο των άνεργων πτυχιούχων οι επιτελείς του Υπουργείου Ανάπτυξης

Ανθρακας είναι τελικά ο θησαυρός των νέων προγραμμάτων στήριξης των ανέργων πτυχιούχων στο Νότιο Αιγαίο. Μετά την κατανομή που έκανε το Υπουργείο Ανάπτυξης, τα χρήματα που τελικώς αναλογούν για τους πτυχιούχους των δύο νομών του Νοτίου Αιγαίου δεν φτάνουν ούτε καν για να καλύψουν τα λογιστικά έξοδα.

Ειδικότερα, το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, που προβλέπει μέχρι και 100% επιδότηση των δραστηριοτήτων των πτυχιούχων νέων που σήμερα είναι άνεργοι, τελικώς στην πράξη αποδεικνύεται πως είναι «φούσκα». Αυτό συμβαίνει διότι στην κατανομή που έγινε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, έχουν προβλεφθεί για το Νότιο Αιγαίο (Δωδεκάνησα και Κυκλάδες) να δοθούν μόλις 476.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το συνολικό κονδύλι για ολόκληρη την Ελλάδα, για τη δράση που αφορά στη στήριξη άνεργων πτυχιούχων, ανέρχεται σε 17 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκείνων που ασχολούνται επαγγελματικά με τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, από τους εκατοντάδες άνεργους πτυχιούχους που υπάρχουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι σίγουρο ότι θα υποβληθούν τουλάχιστον 400 αιτήσεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, η επιδότηση του κάθε ανέργου θα ανέλθει στα 1.190 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά ο άνεργος νέος θα πρέπει να κάνει έναρξη δραστηριότητας στην εφορία, να ενοικιάσει χώρο, να πάρει γραφεία, υπολογιστές και να εγγραφεί στον ΟΑΕΕ. Ο παραλογισμός και ο εμπαιγμός σε όλο του το μεγαλείο.
Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τα ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», που από την πρώτη κιόλας μέρα των εξαγγελιών της Κυβέρνησης, έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για μια νέα, κατάφορη αδικία σε βάρος των νησιών μας.
Το πρόγραμμα αυτό, όπως και μια σειρά άλλων προγραμμάτων ΕΣΠΑ θα προκηρυχθούν επισήμως σε λίγες ημέρες, οπότε και θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα εγκριθούν ή θα απορριφθούν εντός του επόμενου έτους. Ακόμα και η διαδικασία αξιολόγησης των φακέλων είναι χρονοβόρα και μακριά από κάθε έννοια σύγχρονου επιχειρείν.

Ολοήμερη αναμονή χθες
για το πρόγραμμα
ενίσχυσης ρευστότητας
Χθες, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015, επρόκειτο να γίνει μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ η προδημοσίευση του προγράμματος που αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και στη στήριξη της απασχόλησης. Παρά το πέρασμα των ωρών, η ανακοίνωση δεν έγινε μέχρι αργά το μεσημέρι.
Το πρόγραμμα θα αφορά και στις επιχειρήσεις του Νοτίου Αιγαίου και θα αναπτυχθεί σε δύο άξονες:
– Ο πρώτος άξονας αφορά επιχειρήσεις που στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Εκείνοι που τελικώς θα επιλεγούν και θα υπαχθούν στο πρόγραμμα, θα εισπράξουν ως ποσό επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ποσό 18 ευρώ και με ανώτατο όριο τις 25 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης ορίζεται στο ποσό των 9 ευρώ την ημέρα και με ανώτατο όριο τις 23 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Τα 18 ή τα 9 ευρώ την ημέρα πολλαπλασιασμένα επί τις ημέρες εργασίας, θα καταβληθούν εφάπαξ στους εγκεκριμένους επιχειρηματίες. Η υποχρέωση που θα έχουν οι επιχειρηματίες αυτής της κατηγορίας θα είναι να διατηρήσουν στην δουλειά το επιδοτούμενο προσωπικό για χρονικό διάστημα ίσο με το χρονικό διάστημα της επιδότησης. Εάν δηλαδή κάποιος επιχειρηματίας διατηρεί στη δουλειά έναν υπάλληλο για 100 ημέρες εργασίας και για τις ημέρες αυτές εισπράξει 1.800 ευρώ επιδότηση, τότε υποχρεούται να διατηρήσει σε εργασία τον υπάλληλο αυτό για άλλες 100 ημέρες, χωρίς όμως αυτές να είναι επιδοτούμενες.
– Ο δεύτερος άξονας αφορά στους νέους ή τους πρώην ανέργους που την τελευταία διετία προχώρησαν στην δημιουργία μιας νέας επιχείρησης.
Το χρηματικό ποσό που θα δοθεί ως επιχορήγηση για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία (που υπάγεται στο πρόγραμμα) ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα 10.000 ευρώ. Ο υπολογισμός θα γίνει με γνώμονα τις δαπάνες που έχουν γίνει από τον νέο επιτηδευματία. Οι δαπάνες αυτές θα αφορούν στο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητας μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής του επιτόπιου ελέγχου.
Η καταβολή της επιχορήγησης θα πραγματοποιείται εφάπαξ, σε συνέχεια της εγκριτικής απόφασης της υπηρεσίας κατόπιν θετικού επιτοπίου ελέγχου και βάσει του διοικητικού ελέγχου.
Η δέσμευση που έχει ο δικαιούχος αυτού του προγράμματος είναι η διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από από την ημερομηνία της εγκριτικής απόφασης της επιδότησης.
Γενικά, το θετικό αυτού του προγράμματος (του οποίου οι λοιπές λεπτομέρειες αναμενόντουσαν χθες) είναι ότι υπάρχει σταθερή επιδότηση για εκείνους που θα υπαχθούν στις ευνοϊκές του διατάξεις. Το μειονέκτημα είναι ότι αφορά μόνο 12.700 θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές, επιδότηση θα λάβουν οι επιχειρήσεις που δημιούργησαν 9.000 θέσεις εργασίας, όπως και συνολικά 3.700 πρώην άνεργοι που προχώρησαν σε έναρξη δραστηριότητας. Και σε αυτή την περίπτωση, θα γίνει κατανομή σε όλη την Ελλάδα και εν τέλει για το Νότιο Αιγαίο θα είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνες που θα επιδοτηθούν, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, αξίζει τον κόπο να γίνει μια προσπάθεια.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου