Τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει με τολμηρά βήματα στην επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς με τη ΠΓΔΜ καταδεικνύουν τα αποτελέσματα εκτενούς μελέτης που πραγματοποίησαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το ΕΛΙΑΜΕΠ (Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης). Στο βασικό ονοματολογικό ζήτημα που απασχόλησε, μεταξύ άλλων, την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη και τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, το 57% των ερωτηθέντων φαίνεται να απορρίπτει κάθε αναφορά στον όρο «Μακεδονία» σε πιθανή διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Ποσοστό 28% συμφωνεί σε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει και τον όρο «Μακεδονία», ενώ μόλις το 10% δέχεται να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με τη συνταγματική ονομασία της (Δημοκρατία της Μακεδονίας).
Από τα στοιχεία τα οποία περιέγραψε ο κ. Ι. Αρμακόλας, επικεφαλής του Προγράμματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης του ΕΛΙΑΜΕΠ, προκύπτει ότι οι απαντήσεις των πολιτών δόθηκαν μάλλον ενστικτωδώς και χωρίς πραγματική γνώση των γεγονότων γύρω από το ζήτημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες απέτυχαν να ονομάσουν κάποιον πολιτικό που είχε είτε θετική (68% δεν γνώριζε) είτε αρνητική επίδραση (55,5% δεν γνώριζε) στην προσπάθεια για επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς. Εξίσου ενδεικτικό μέγεθος των εγγενών αντιθέσεων που υφίστανται στην ελληνική κοινή γνώμη είναι ότι το 77% των πολιτών απαντάει πως είναι πολύ και αρκετά σημαντικό το ονοματολογικό να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατόν, ενώ ένα 71,5% εκτιμά ότι η καθυστέρηση στην επίλυση της διαφοράς κάνει κακό στην Ελλάδα.
Η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ επιβεβαιώνει, σε σημαντικό βαθμό, τη διάχυτη απαισιοδοξία που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση στο ερώτημα για την αίσθηση που έχουν οι πολίτες για τη διεθνή θέση της χώρας. Το 72% εκτιμά ότι η διεθνής θέση της χώρας είναι χειρότερη απ’ ό,τι ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Επίσης το 52,5% εκτιμά ότι η θέση αυτή θα μεταβληθεί επί τα χείρω σε ένα χρόνο από σήμερα. Αποτυπώνεται, επίσης, ένα γενικά αντιδυτικό αίσθημα. Σε θετικές γνώμες έρχεται πρώτη η Ρωσία (50,5%) και ακολουθούν η Σερβία (41,5%), οι ΗΠΑ (24%) και η Ε.Ε. (μόλις 22,5%). Σε αρνητικές γνώμες πρώτη είναι η Τουρκία (69,5%) και ακολουθούν η ΠΓΔΜ (61,5%), η Γερμανία (56%) και η Ε.Ε. (51,5%). Το 69,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξωτερική απειλή. Εξ αυτών, το 76,5% ονομάζει την Τουρκία, το 11% τη Γερμανία και μόλις το 2,5% την ΠΓΔΜ.
Η χθεσινή παρουσίαση ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή από τον κ. Ντέιβιντ Φίλιπς, Αμερικανό καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια (και διευθυντή του Προγράμματος Peace-building and Rights, Institute for the Study of Human Rights). Ο κ. Φίλιπς αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα θετική συμβολή των ανεπίσημων επαφών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες σε επίπεδο μη κρατικών θεσμών και οργανισμών, ακόμη και προσώπων (διπλωματία track-II). Αντιθέτως, ο κ. Φίλιπς εκτίμησε ότι συχνά γίνονται πολιτικές δηλώσεις που δεν έχουν απολύτως καμία στόχευση, ούτε καν αφορμή και επιδεινώνουν το κλίμα δίχως κανένα προφανές όφελος.
Καθημερινή