Να μειώσει την ποινή κάθειρξης 29 ετών και ενός μηνός (εκτιτέα τα 25) και την χρηματική ποινή 80.500 ευρώ που του επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Ρόδου θα επιχειρήσει σε δεύτερο βαθμό, την 6η Νοεμβρίου 2017, ο υπήκοος Τουρκίας I. A. του F. 37 ετών.
Στις 22 Σεπτεμβρίου 2014, στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων, εισήλθε από παραθαλάσσια περιοχή πλησίον της πόλης Αλικαρνασσού (Bodrum) της Τουρκίας στην ελληνική επικράτεια με κατεύθυνση τη νήσο Ψέριμο.
Μετέφερε μαζί του με πολυεστερικό σκάφος χρώματος λευκού με κόκκινη ρίγα, μήκους επτά μέτρων, με εξωλέμβιο κινητήρα χρώματος μαύρου, αγνώστων λοιπών στοιχείων, 11 Σύρους μετανάστες, εκ των οποίων οι οκτώ ήταν άνδρες και οι τρεις γυναίκες.
Μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία, πλησίον των ακτών της νήσου Ψερίμου σκάφος του Λιμενικού Σώματος, αύξησε την ταχύτητα του σκάφους, του οποίου ήταν κυβερνήτης και κινήθηκε προς τα παράλια της Τουρκίας.
Ακολούθως, κατά τη διάρκεια της καταδίωξής του από το σκάφος του Λιμενικού Σώματος και αφού είχε προηγηθεί η χρήση ηχητικών φωτεινών σημάτων, χειρισμοί παρεμπόδισης της πορείας του με αρνητικά αποτελέσματα και ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή σημεία, με σκοπό την ακινητοποίησή του, ο κατηγορούμενος προσέγγισε το ανωτέρω σκάφος του Λιμενικού και προσέκρουσε σε αυτό δύο φορές με σκοπό τον εμβολισμό και τη βύθισή του.
Εξαιτίας της επανειλημμένης πρόσκρουσης στο σκάφος του Λιμενικού θα μπορούσε να προκληθεί εισροή υδάτων και συνακόλουθη βύθιση σε ένα από τα δύο ανωτέρω αναφερόμενα σκάφη ή και σε αμφότερα και τοιουτοτρόπως θα μπορούσε να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο και ειδικότερα να βρεθούν στη θάλασσα οι μετανάστες και το πλήρωμα του σκάφους του Λιμενικού με συνακόλουθη συνέπεια τον κίνδυνο για τη ζωή τους και τη σωματική τους ακεραιότητα.
Απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι ήταν και ο ίδιος μετανάστης και ότι είχε σκοπό να έλθει στην Ελλάδα για να εργαστεί στην Κω ως οξυγονοκολλητής.
Δέχτηκε, όταν έφτασε κοντά στην ακτή τηλεφώνημα από τον «δουλέμπορο» προκειμένου να επιστρέψει το σκάφος στην Τουρκία και όπως κατέθεσε καταδιώχθηκε και δεν εμβόλισε το σκάφος του Λιμενικού. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν είχε γνώσεις ναυσιπλοΐας και ότι ο «δουλέμπορος» τού έδειξε πως να οδηγήσει το σκάφος από τα τουρκικά παράλια στην Κω.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρίσταται ο δικηγόρος κ. Γ. Μπαλαλής.