Ενωτικός εμφανίστηκε στην προεκλογική του ομιλία το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Mediterranean, ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου, υπό διαμόρφωση, πολιτικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, Γιώργος Καμίνης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ευχαριστώ όλους όσοι ήρθατε να με ακούσετε. Κυρίως ευχαριστώ όλους όσοι δεν θα με ψηφίσουν. Με τον τρόπο τους υποδηλώνουν ότι ανήκουμε σε μία παράταξη, ότι από κοινού πάμε να δημιουργήσουμε μία παράταξη. Αυτή τη στιγμή μας απασχολεί η εκλογή του/της επικεφαλής. Ακολουθεί όμως το μεθαύριο, όταν θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Όσοι δεν εκλεγούν, έχουν να στηρίξουν αυτόν που θα εκλεγεί. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα το πράξω. Την επόμενη μέρα θα είμαι εδώ, και όποιος και αν εκλεγεί-εάν δεν είμαι εγώ αυτός-θα τον στηρίξω».
Τον κ. Καμίνη προλόγισε ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατηδιάκος, ενώ την ομιλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι πρώην βουλευτές Νίκος Ζωίδης και Κοσμάς Σφυρίου, ο τέως περιφερειάρχης Γιάννης Μαχαιρίδης, οι πρώην δήμαρχοι Γιώργος Γιαννόπουλος, Στάθης Κουσουρνάς, Μανώλης Σαββής, οι αντιδήμαρχοι Σάββας Διακοσταματίου και Τέρης Χατζηιωάννου, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Ρόδου Μίλτος Παγκάς, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Αλέξανδρος Μανωλάκης και κ. Δημήτρης Καρατζιάς, ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χατζηιωάννου, ο πρώην αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιγάρος και ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Τάσος Διάκος.
Ο δήμαρχος Αθηναίων αναλώθηκε σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας του στην κριτική ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας ωστόσο το γνώριμο ήπιο ύφος του. Τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς επενδύσεις προκειμένου να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και να μη φεύγουν οι νέοι στο εξωτερικό. «Στις περιοδείες μου το τελευταίο διάστημα στην Περιφέρεια, διαπίστωσα ότι οι νέοι φεύγουν διαρκώς. Μέχρι στιγμής, έχουν φύγει 450.000 νέοι άνθρωποι και συνεχίζουν να φεύγουν. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε το πιο πολύτιμο κεφάλαιο που έχουμε, μία ολόκληρη γενιά. Πρέπει να δράσουμε λοιπόν γρήγορα, δεν έχουμε καιρό. Αν θέλουμε ένα ποσοστό από αυτά τα παιδιά να επιστρέψουν, πρέπει να δράσουμε το ταχύτερο δυνατό. Πρέπει να ανοίξουν δουλειές στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις. Αυτοί οι ξένοι επενδυτές που έρχονται και είτε αγοράζουν το Ελληνικό, είτε τα φιλέτα σε όλη τη χώρα αγοράζουν κάτι σε τιμή ευκαιρίας και θα έχουν οι επενδύσεις αυτές υπεραπόδοση. Το ρίσκο που παίρνουν είναι υπολογισμένο. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο ο επενδυτής που θα έρθει για την υπεραπόδοση-άλλωστε τα φιλέτα δεν είναι ατελείωτα. Μας ενδιαφέρει ο επενδυτής ο οποίος θα πάρει το ρίσκο και θα κάνει μία κανονική, κερδοφόρα επένδυση», είπε ο κ. Καμίνης ο οποίος επεσήμανε ότι απαιτείται η απλούστευση της γραφειοκρατίας η ταχύρυθμη μεταρρύθμιση σε ό,τι έχει να κάνει με τις αδειοδοτήσεις καθώς και η μεταρρύθμιση του θεσμού της διαμεσολάβησης για να προσελκύονται οι επενδύσεις. Δήλωσε επίσης υπέρμαχος της σύμπραξης Ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να πάψουν και οι τελευταίες δυσπιστίες απέναντι στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να προχωρήσουμε στη σύμπραξη ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Έχω δει ο ίδιος μου λαμπρά παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα».
Εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Καμίνης απεκάλεσε τον κ. Τσίπρα απατεώνα, αναφέροντας ότι έκανε στροφή 180 μοιρών σε όλα όσα έλεγε προεκλογικά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Λέμε ότι είμαστε στην Κεντροαριστερά Αυτές οι έννοιες έχουν ιστορική σημασία και μία μεγάλη συμβολική φόρτιση. Τα πράγματα έχουν αρχίσει να συγχέονται πλέον. Κάποιοι μας λένε ότι είναι η Αριστερά και ότι έχουν το ηθικό πλεονέκτημα, αλλά συγκυβερνούν με τον Καμμένο και γενικά κάνουν στροφή 180 μοιρών σε όλα… Δεν θα αναφερθώ καθόλου στον Τραμπ. Όταν είσαι συνεπής σε αυτό που υποστηρίζεις, τότε καλλιεργείς την πίστη στην Πολιτική και εν προκειμένω στο δημοκρατικό πολίτευμα. Όταν αποδεικνύεις καθημερινά ότι είσαι απατεώνας ότι κορόιδεψες, ουσιαστικά υπονομεύεις το κύρος της πολιτικής και της Δημοκρατίας.
Πρέπει να δώσουμε στους νέους όραμα, να τους κάνουμε να πιστέψουν την πολιτική. Πρέπει να προσδώσουμε στην πολιτική πράξη όλη την ηθική ακεραιότητα που αρμόζει στη Δημοκρατία. Πρέπει να πείσουμε τα νέα παιδιά ότι αξίζει να μπουν στην πολιτική να παλέψουν για ένα καλύτεροι αύριο. Πρέπει να τους δώσουμε ένα συγκεκριμένο όραμα».
Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την «ασυδοσία» που επικρατεί με το Airbnb, το οποίο όπως είπε, απειλεί τα ξενοδοχεία και τις θέσεις εργασίας. «Είναι τρομακτικές οι επιπτώσεις από το Airbnb στην αγορά εργασίας. Αυτή τη στιγμή στην Αθήνα το Airbnb λειτουργεί υπόγεια, δεν ανιχνεύεται και δεν φορολογείται. Αν συνεχιστεί όλο αυτό, θα κλείσουν ξενοδοχεία, θα χάσουν άνθρωποι τη δουλειά τους. Ακόμη όμως και η κατάργηση της πλατφόρμας TaxiBeat, του να μπορείς με ένα τηλεφώνημα να έχεις στην πόρτα σου ένα ταξί καθαρό που θα σε πάει στη δουλειά σου, όλα αυτά είναι πρόοδος που δεν πρέπει να αρνούμαστε. Και η πρόοδος αφορά όλους και τον ταξιτζή που έμεινε πίσω. Αυτό τον ταξιτζή πρέπει να στηρίξουμε, να τον εκπαιδεύσουμε, ενδεχομένως να δώσουμε ένα επίδομα για νέο ταξί. Αυτό σημαίνει κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε και συνέχισε υπέρ της αξιολόγησης στο δημόσιο τομέα, αναφέροντας: «Δεν πρέπει να αφήνουμε τη ΝΔ να μιλάει για αξιολόγηση. Εμείς πρέπει πρώτοι να τα κάνουμε όλα αυτά. Ένας καλός δημόσιος τομέας θα φέρει επενδύσεις και θα παρέχει καλές υπηρεσίες στους πολίτες».
Έπειτα, ο κ. Καμίνης είπε ότι απαιτούνται τομές για την εξοικονόμηση πόρων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν θα πρέπει να λειτουργούν σχολεία με 60 και 70 παιδιά για να διατηρούνται οι θέσεις των διευθυντών. Είπε ακόμη ότι πρέπει να «σπάσουν» οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες εκλέγονται πολύ προβλημένα πρόσωπα μέσω των ΜΜΕ. «Και στο πολιτικό σύστημα υπάρχουν ανισότητες. Δεν γίνεται να έχουμε τις γιγαντιαίες εκλογικές περιφέρειες όπως τη Β’ Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και να εκλέγονται άνθρωποι γνωστοί από την τηλεόραση και τα ΜΜΕ. Πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, πρέπει να μπουν νέοι άνθρωποι στην πολιτική, να πνεύσει νέος άνεμος», ανέφερε.
Καταλήγοντας, ο κ. Καμίνης είπε ότι αυτός ο υπό σύσταση πολιτικός φορέας δεν πρέπει να επιτρέψει η επόμενη εκλογική αναμέτρηση να είναι μία μετωπική σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ: «Δεν είναι προοδευτικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει συνεχώς προσλήψεις στο δημόσιο που πάει να φέρει την απλή αναλογική για να μπορέσει να επιβιώσει πολιτικά στη συνέχεια χωρίς να υπολογίζει τι κόστος μπορεί να έχει για τη χώρα μία κατακερματισμένη βουλή. Δεν είναι κοινωνική πολιτική να μοιράζεις κοινωνικά επιδόματα, να εξαγοράζεις τον κόσμο με την ελεημοσύνη και να μη κοιτάς να δημιουργείς θέσεις εργασίας. Εμείς δεν θέλουμε την Ελλάδα της χρεωκοπίας. Θέλουμε μία νέα χώρα. Ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο μία ιστορική ευκαιρία όχι μόνο για την παράταξη μας άλλα για όλη τη χώρα. Έχουμε την ευκρασία να συγκροτήσουμε ένα δυνατό και ενωμένο πολιτικό χώρο που είναι αυτή τη στιγμή κατακερματισμένος και αφήνει ένα τρομακτικό πολιτικό κενό. Πρέπει να εμποδίσουμε μία μετωπική σύγκρουση της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, να αποτρέψουμε να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο. Μόνο εμείς μπορούμε να το κάνουμε αυτό αλλά με συγκροτημένο τρόπο».