Ειδήσεις

Γιατί οι ξένοι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα

Οι ξένοι επενδυτές φαίνεται πως… “ξυπνούν”, έστω και δειλά, την αγορά του real estate, καθώς υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι είναι τα αιτήματα από ξένους που θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στη χώρα μας. Παρότι δεν υπάρχουν ακόμη ακριβή στοιχεία για το πόσα από αυτά τα αιτήματα ευοδώνονται, υπάρχουν στοιχεία για τις αγορές που έγιναν στον συγκεκριμένο τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος “χρυσή βίζα” που παρέχει άδειες παραμονής σε όσους επενδυτές από χώρες εκτός ΕΕ αγοράσουν ακίνητα από 250.000 και πάνω.

Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης του 1.1 δισ. ευρώ, που δείχνει να δίνει μια πραγματική ανάσα σε έναν τομέα που έχει υποφέρει πολύ από την αρχή της κρίσης. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τις απώλειες 1 τρισ. που έχουν σημειώσει οι αξίες των ακινήτων από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τους παράγοντες της κτηματαγοράς.

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών σε ακίνητα στην Ελλάδα φαίνεται πως είναι έντονο και πολλές φορές εκπλήσσει. Για του λόγου το αληθές, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η περίπτωση Κινέζου επενδυτή -που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα- ο οποίος “σάρωσε” εκατό διαμερίσματα στην περιοχή των Εξαρχείων προχωρώντας στην αξιοποίησή τους μέσα από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων ενοικιάσεων, ενώ στη συνέχεια τα πούλησε ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο σε ξένο επενδυτή.

Οι πληροφορίες από την εφημερίδα Καθημερινή υποστηρίζουν πως ο ίδιος επενδυτής ετοιμάζει νέα αγορά ώστε να αποκτήσει περισσότερα από 100 διαμερίσματα αυτή τη φορά, στην ίδια περιοχή.

Ο λόγος της προτίμησης για επενδύσεις στα Εξάρχεια δεν είναι άλλος από τις χαμηλές τιμές των ακινήτων αλλά και από τη διάθεση πολλών ιδιοκτητών, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα όσα λέει στην εφημερίδα ο Δημήτρης Μελαχροινός, συνιδρυτής της ιστοσελίδας Spitogatos, υπάρχει ζήτηση ακινήτων από ανθρώπους του εξωτερικού και δη εκτός της Ευρώπης. Όπως προκύπτει, η μεγαλύτερη αύξηση έρχεται από την Κίνα, κατά 203%, από την Τουρκία, κατά 90% και τα ΗΑΕ κατά 50%. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει και από τη Γερμανία, κατά 68% η αύξηση.

Το 70% των αδειών παραμονής που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος “Χρυσή Βίζα” είναι στην περιοχή της Αττικής, με το 26,52% να αφορά ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και το 20,8% στην περιοχή της Παλλήνης.

Επενδύουν πολλά περισσότερα από τα 250.000 ευρώ

Σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλείται στοιχεία από το Enterprise το πρόγραμμα που παρέχει άδειες παραμονής έχει φέρει στη χώρα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικότερα, φέτος έχουν λάβει άδειες παραμονής 464 νέοι επενδυτές, ενώ αναφορικά με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών, η Κίνα έρχεται πρώτη, δεύτερη η Ρωσία, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Τουρκία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η μέση δαπάνη ανά επενδυτή διαμορφώνεται μεταξύ 550.000-600.000 ευρώ, υπερβαίνοντας κατά πολύ το ελάχιστο όριο των 250.000 ευρώ.

Οι περιοχές που αγαπούν οι ξένοι να «χτυπούν»

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που καταδεικνύει την αύξηση του ενδιαφέροντος των ξένων για τα ελληνικά ακίνητα αποτυπώνεται στα στοιχεία επισκεψιμότητας των ιστοσελίδων αγγελιών που διαχειρίζεται το δίκτυο Spitogatos, όπως τα παρουσίασε στο συνέδριο Prodexpo ο διευθύνων σύμβουλος του τελευταίου, Δημήτρης Μελαχροινός.

Οι επισκέπτες των ιστοσελίδων αγγελιών του δικτύου από την Κίνα αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 203,6%, από την Τουρκία κατά 99,2%, από τη Γερμανία κατά 69,7% και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατά 50,6%.

Η κίνηση από υποψήφιους αγοραστές εξωτερικού στις ιστοσελίδες του δικτύου ήταν υπερδιπλάσια (125,6%) στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οσο για το πού ψάχνουν περισσότερο οι ξένοι που θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη αύξηση «αιτημάτων ενδιαφέροντος για αγγελίες πώλησης κατοικίας από το εξωτερικό» παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η Θεσσαλονίκη (281,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016), ενώ ακολουθούν τα Νότια Προάστια της Αθήνας (252,5%), η υπόλοιπη Μακεδονία – Θράκη (163,8%), αλλά και το κέντρο της Αθήνας (157,7%). Μεγάλη αύξηση του ενδιαφέροντος για αγγελίες πώλησης κατοικιών (133,3%) καταγράφεται και στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου (70,9%).

Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα

Κάποια κινητικότητα στην αγορά ακινήτων φαίνεται πως υπάρχει και στην Βόρεια Ελλάδα, όπου στο πρόσφατο παρελθόν οι περιπτώσεις ενδιαφέροντος ήταν περιορισμένες και προέρχονταν κυρίως από την αγορά της Ρωσίας.  Η εικόνα φαίνεται ωστόσο να αλλάζει με απόβαση Σκοπιανών, Σέρβων, Ρώσων, γενικότερα Βαλκάνιων.

Μάλιστα όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Εθνους έχει πέσει σκούπα στα φθηνά τουριστικά ακίνητα του Θερμαϊκού, της Χαλκιδικής και γενικότερα της ευρύτερης περιοχής. Η πορεία της εξέλιξης δείχνει ενδιαφέρον αρχικά σε μικρά ακίνητα, υπόγεια, γκαρσονιέρες κλπ. Oταν επήλθε κορεσμός στην περιοχή το επενδυτικό ενδιαφέρον μετακινήθηκε σε άλλη. Και όταν πάλι στεγνωσε και εκείνη η αγορά στράφηκε σε μικρά καταστήματα και γραφεία που έμεναν αδιάθετα και ρήμαζαν.

Ψάχνουν, αγοράζουν και ανακαινίζουν με συνεργεία που φέρνουν από τις χώρες τους τα φθηνά ακίνητα τα οποία μάλιστα κάποιοι τα υπενοικιάζουν σε συμπατριώτες τους χωρίς αποδείξεις και τιμολόγια. Η τιμή ενός μικρού διαμερίσματος στη Χαλκιδική φτάνει τα 500 ευρώ.

Τα ακριβότερα ακίνητα προτιμούν Ρώσοι και  Βούλγαροι οι οποίοι τα χτυπούν σε υψηλότερες τιμές και έχουν απαιτήσεις, όπως να είναι βίλες πρώτες στο…. κύμα.

Η περίπτωση των Τούρκων

Κύμα Τούρκων επενδυτών έγινε ορατό αμέσως μετά το τουρκικό δημοψήφισμα δίνοντας ώθηση το κλίμα ανασφάλειας στη γείτονα.

Στο στόχαστρο των γειτόνων έχει μπει βεντάλια περιοχών της Β. Ελλάδας όπως οι παραλίες της Μαρώνειας και του Φαναρίου. Ενδιαφέρονται για αγορές ακινήτων αξίας από 50.000 έως 150.000 ευρώ. Δεν ψάχνουν για φθηνές τιμές αλλά για συνετές αγορές, σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Εθνους, τονίζοντας ότι οι διερευνητκές επαφές έχουν ξεκινήσει με στόχο παραθεριστικά ακίνητα.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου