Της Νίκης Ζορμπά
Ο σκοπός του ταξιδιού επετεύχθη, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στους δημοσιογράφους που κάλυψαν τις πρωθυπουργικές δραστηριότητες στις ΗΠΑ, εξηγώντας αναλυτικά όσα μπόρεσε (βάσει του… διπλωματικού πρωτοκόλλου) για όσα συμφωνήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Λευκού Οίκου και του IMF.
Η κυβερνητική πλευρά επιμένει πως η ελληνική αποστολή έχει λόγους να επιστρέφει από τις ΗΠΑ εξαιρετικά πιο ικανοποιημένη και εν πολλοίς πιο ήσυχη από ό,τι έφυγε.
Παρά τα επικοινωνιακά φάλτσα (δεν ήχησε καθόλου εύηχα η ανακοίνωση της εμπορικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των F-16 από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς έβαλε τη φορεσιά του επιχειρηματία, αφήνοντας στην άκρη το προεδρικό κοστούμι), ο κ. Τσίπρας επιστρέφει –λένε– με τις αποσκευές γεμάτες.
Δούναι και λαβείν
Στην πραγματικότητα, τα κέρδη και οι (τυχόν) ζημίες από την (αναμφισβήτητη) σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα “ξεδιπλωθούν” εν ευθέτω χρόνο. Ως γνωστόν, κατά την καραμανλική (του εθνάρχη) ρήση: Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται.
Στο “παζάρι” Ελλάδας-ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο, η φράση αυτή βρίσκει πλήρη απήχηση. Και “διατρέχει” το σύνολο των θεμάτων της ατζέντας: Από το ΔΝΤ και την οικονομία μέχρι τα εθνικά και τους εξοπλισμούς.
Εάν κάτι μπορεί να διατυπωθεί με βεβαιότητα, πάντως, είναι ότι η παρούσα συγκυρία είναι εξόχως ευνοϊκή για τα ελληνικά συμφέροντα, δεδομένης της διαρκώς κλιμακούμενης αμερικανοτουρκικής κόντρας.
Παίζει ακόμη το ποσό για τα F-16
Η αναβάθμιση των F-16 ήταν μια εμπορική συμφωνία με ΗΠΑ που “ψηνόταν” εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το επίδικό της είναι το ύψος της “συμβολής” της ελληνικής πλευράς και τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Το “ταβάνι” της Ελλάδας, λέει η κυβέρνηση (εν τω μέσω των συζητήσεων), είναι το ποσό των 1,1 δισ. δολαρίων, αλλά το “παζάρι” είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, περιέγραψε από μόνος του το “παρασκήνιο” της σχετικής συμφωνίας λέγοντας ότι έλαβε “μια διαβεβαίωση πολύ σημαντική ότι θα έχουμε την καλύτερη δυνατή, ίσως μια από τις συμφωνίες που η Ελλάδα δεν έχει ξαναπετύχει σε επίπεδο κόστους”. “Διότι”, όπως υπογράμμισε, “στην ουσία πάνω από το μισό του κόστους δεν θα καταβληθεί από την ελληνική πλευρά”. “Αυτή είναι η συζήτηση, δεν έχουμε καταλήξει”.
Η αναβάθμιση των F-16 αντί της αγοράς νέων εξοπλιστικών (π.χ., F-35) είναι (και) ελληνική επιλογή, γιατί νέες αγορές θα συνεπάγονταν μείωση του στόλου (τα μη αναβαθμισμένα θα έβγαιναν σε αχρηστία έπειτα από λίγο καιρό
Το τελευταίο που επιδιώκει τόσο η ελληνική όσο και η αμερικανική πλευρά είναι η… “σουδοποίηση” της επίσκεψης Τσίπρα. Η αναβάθμισή της, πέραν των όποιων διαρροών, είναι κεντρικό αμερικανικό ζητούμενο και η “ενδυνάμωσή” της δεν αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση, αφ’ ης στιγμής λαμβάνει “χειροπιαστά αποτελέσματα” για διαφύλαξη των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.
Εξού και ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μ. Πενς, εμφανίστηκε με τους χάρτες των τουρκικών παραβιάσεων ανά χείρας, θέτοντας δημόσια τε και ιδιωτικά την τουρκική προκλητικότητα.
Και παρότι –προφανώς– οι αμερικανικές Αρχές ενημερώνονται σταθερά διά της εν Αθήναις αμερικανικής πρεσβείας για αυτά τα στοιχεία, ο Μ. Πενς φέρεται να τα εξέτασε με ιδιαίτερη προσοχή, εν είδει… σήματος στήριξης προς την Ελλάδα.
Αμερικανικό ενδιαφέρον για το Ελληνικό
Η ατάκα του κ. Τσίπρα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος τον ρώτησε για την επένδυση του Ελληνικού, εκφράζοντάς του την προ ετών περιπέτειά του όταν αποφάσισε ως επιχειρηματίας ο ίδιος τότε να επενδύσει (η οποία στέφθηκε από αποτυχία λόγω των γνωστών χρόνιων εμπλοκών ένεκα γραφειοκρατίας με την επένδυση), σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι τόσο “αθώα”.
Και τούτο, γιατί υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ψυχαγωγίας για να επενδύσουν στο project αυτό.
Σε αναμονή είναι τα αποτελέσματα για τη σύσταση της ελληνοαμερικανικής ομάδας (με τους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών Ελλάδας-ΗΠΑ) για την προώθηση επενδύσεων στη χώρα. Η συζήτηση βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο και αναμένεται να τεθούν οι βάσεις άμα τη επιστροφή του Δημήτρη Παπαδημητρίου από την Ουάσινγκτον, όπου παραμένει έως την Κυριακή, για δική του ατζέντα συναντήσεων με επενδυτές και funds.
Το deal (;) για ΔΝΤ
Μείζον θέμα για την ελληνική κυβέρνηση, πάντως –το οποίο θα φανεί σχετικώς άμεσα εάν μπαίνει στο καλάθι των κερδών–, είναι η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη γ’ αξιολόγηση και στη διευθέτηση του χρέους.
Η ξαφνική… μεταστροφή του Αλέξη Τσίπρα για τον ρόλο του IMF στο ελληνικό πρόγραμμα, που συνδυάζεται με πληροφορίες περί ισχυρών δεσμεύσεων που απέσπασε από τον Aμερικανό πρόεδρο περί στήριξης της Ελλάδας για χρέος και έξοδο από το πρόγραμμα, προσιδιάζει σε… deal μάλλον κερδοφόρο για την κυβέρνηση.
Και τούτο, γιατί, ενώ υπήρχε η ανησυχία πως το Ταμείο θα καθυστερούσε την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης με νέες απαιτήσεις, μετά τις συναντήσεις Τσίπρα σε Ουάσινγκτον με Τραμπ και Λαγκάρντ, τέτοια ανησυχία πλέον δεν υπάρχει.
Από εκεί, μάλιστα, που το κλίμα σε ό,τι αφορά την παραμονή του Ταμείου ήταν “καλύτερα να φύγει”, βάσει των όσων είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τώρα άλλαξε σε… “είναι καλύτερο για τη χώρα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ”, διότι θα εχουμε καλύτερες αποφάσεις για το χρέος.
Τα μηνύματα, άλλωστε, είχαν σταλεί από την αμερικανική κυβέρνηση στο Ταμείο πριν να αφιχθεί καν ο Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ, διά του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Μνούντσιν, τα οποία δεν ήταν και τόσο ευχάριστα για το ΔΝΤ.