Η Ιωάννα Μητροπούλου, Senior Designer του γραφείου Ennismore, είναι μία από τους προσκεκλημένους ομιλητές του 3ου Συνεδρίου Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο στις 20-21 Οκτωβρίου.
Με εκτενή εργασιακή εμπειρία στο σχεδιασμό χώρων φιλοξενίας, η Ιωάννα είναι μέλος της δημιουργικής ομάδας του πρωτοποριακού γραφείου Ennismore, το οποίο με έδρα το Λονδίνο αναπτύσσει ξενοδοχειακά brands σε όλο τον κόσμο, τα οποία επιβλέπει καθολικά αναλαμβάνοντας το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία τους.
Αν και ξεκίνησε τις σπουδές της στην αρχιτεκτονική, αφού απέκτησε το πρώτο πτυχίο της από πανεπιστήμιο του Plymouth, επέλεξε να μη συνεχίσει την κατάρτιση της σε αυτόν τον τομέα και αντ’ αυτού προτίμησε το interior design. Έτσι συνέχισε την εκπαίδευση της στην ιδιωτική σχολή KLC School of Design και παράλληλα έκανε πρακτική στο λονδρέζικο γραφείο Michelis Boyd Architects. Αφού τελείωσε τη σχολή, ξεκίνησε να εργάζεται στο γραφείο του γνωστού Άγγλου interior designer David Collins, όπου και έμεινε 2.5 χρόνια, εμπλεκόμενη σε έργα εσωτερικού σχεδιασμού καταστημάτων για διάσημα brands όπως Jimmy Choo και Alexander McQueen, αλλά και στο ξενοδοχείο Mandarin Oriental στη Doha.
Συνεχίζοντας στο γραφείο GA Design, το οποίο ειδικεύεται στα ξενοδοχεία, είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει εμπειρία από έργα σε πολύ διαφορετικές τοποθεσίες ανά τον κόσμο, όπως το St. Regis Shanghai και την ανακαίνιση του One & Only στον Μαυρίκιο, αλλά και να συνεργαστεί με πολλά διαφορετικά brands, επιβεβαιώνοντας τελικά και το ενδιαφέρον της για την εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα. Ενώ επέστρεψε για σύντομο χρονικό διάστημα στο David Collins Studio, εργαζόμενη πάνω στην ανακαίνιση των Food Halls του πολυκαταστήματος Harrods, την προσέγγισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ennismore, όπου και πλέον εργάζεται ως Senior designer.
H Ennismore, διακρίνεται για την ιδιότυπη διάρθρωση της, καθώς συνδυάζει τρεις διαφορετικούς τομείς, το σχεδιασμό, την διαχείριση ακινήτων και τη λειτουργία του ξενοδοχείου, με αποτέλεσμα να ελέγχει πλήρως κάθε έργο από τη σύλληψη μέχρι την καθημερινή λειτουργία του. Όπως μου εξηγεί η Ιωάννα, αυτός ο τύπος εταιρείας που βασίζεται σε μια διεπιστημονική δομή, όπου διαφορετικές ειδικότητες συνομιλούν και συνεργάζονται για τον από κοινού καθορισμό του τελικού αποτελέσματος, έχει πολλαπλά οφέλη.
“Αφενός, περιορίζει τον αριθμό ατόμων που έχουν διαφορετικά συμφέροντα οπότε και απόψεις και κάνει τη λήψη αποφάσεων πολύ πιο γρήγορη. Ναι μεν ο καθένας έχει διαφορετική οπτική ανάλογα με την κατάρτιση τους, όλοι όμως έχουμε ένα standard το οποίο θέλουμε να πετύχουμε και όλοι δρούμε για αυτό. Και αφετέρου, και το πιο σημαντικό, δίνει τη δυνατότητα του πλήρους ελέγχου, καθώς σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν λίγα περιθώρια λάθους και έτσι μπορούμε να ξέρουμε πως κάθε επισκέπτης θα ζήσει 100% το σέρβις που επιθυμούμε. Ξέρουμε τι εμπειρία θέλουμε να παρέχουμε και όλοι δουλεύουμε συλλογικά βάση αυτού, και αυτό είναι κάτι που κάνει τη διαφορά.” Αυτό το μοντέλο άλλωστε ανήκει σε μια ευρύτερη τάση στον τομέα της φιλοξενίας, καθώς το όραμα του κάθε brand διασφαλίζεται απόλυτα, όταν όλα μπορεί να τα επιμελείται η ίδια ομάδα.
Το πιο γνωστό brand που γέννησε το γραφείο είναι το The Hoxton, το οποίο με αφετηρία το Shoreditch στο Λονδίνο, επεκτάθηκε σε Παρίσι, Άμστερνταμ, Νέα Υόρκη αλλά και στο πιο απαιτητικό Holborn του Λονδίνου, ενώ ήδη γίνονται σχέδια για νέα ξενοδοχεία σε Ευρώπη και Αμερική. Οι όμορφοι και χαλαροί εσωτερικοί χώροι τους, με τα ανοιχτά living spaces και τα mix & match έπιπλα, δημιουργούν ένα καθολικά επιμελημένο χώρo.
H Ιωάννα μου εξηγεί πως ενώ υπάρχει μια συνοχή στο σχεδιασμό του κάθε ξενοδοχείου, κάποιες κοινές αρχές, αυτές επηρεάζονται και εμπλουτίζονται από την πόλη στην οποία βρίσκεται το ξενοδοχείο, καθώς η ομάδα αναζητά πάντοτε αναφορές που θα καθορίσουν τη διαμόρφωση των χώρων.
“Για παράδειγμα, όλα τα Τhe Hoxton διαθέτουν έπιπλα αντίκες, τα οποία τα πήραμε από τοπικές αγορές του Παρισιού ή της Νέας Υόρκης, textiles από τοπικούς δημιουργούς, κτλ. Σε κάθε γειτονιά που πάει το Τhe Hoxton, ενσωματωνεται πλήρως σε αυτήν, γιατί δεν είναι ένας χώρος μόνο για ταξιδιώτες, αλλά και για την τοπικη κοινότητα. Γινεται αυτόματα κομμάτι της γειτονίας στην οποία βρίσκεται, «instant local». Στόχος είναι να είναι το ξενοδοχείο διαθέσιμο σε ένα ευρύτερο κοινό και τα όρια των χρήσεων δεν είναι αυστηρώς καθορισμένα σε κάθε χώρο. Οι κοινόχρηστοι χώροι είναι σχεδιασμένοι για να συμβαδίζουν με το μοντέρνο τρόπο ζωής – open planning, curated mix & match επιπλα και χαλαρή ατμόσφαιρα που προσφέρονται για συναντήσεις, καφέ, φαγητό, σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας από πελάτες του ξενοδοχείου αλλά και locals.
Το άλλο μεγάλο ξενοδοχειακό πρότζεκτ του γραφείου το The Gleneagles Hotel στη Σκωτία, θα επεκταθεί σύντομα καθώς βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή στο Εδιμβούργο, και στο μέλλον στο Mayfair του Λονδίνου, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και το Noco, το οποίο είναι η προσέγγιση της Ennismore στο budget hotel.
Λόγω της εξειδίκευσης της στο σχεδιασμό χώρων φιλοξενίας, τη ρωτώ αν παρατηρεί κάποια διαφοροποίηση στα σχεδιαστικά ζητούμενα συγκριτικά με το σύγχρονο τρόπο ταξιδιού, που είναι πιο συχνός, πιο εξωστρεφής και αναζητά ξεχωριστές και μοναδικές εμπειρίες.
“Σίγουρα έχει αλλάξει το τι αντιλαμβανόμαστε ως πολυτέλεια – luxury -, υπάρχουν και άλλοι τρόποι πέραν των τετριμμένων. Πλέον δηλαδή πολυτέλεια δεν είναι μόνο οι μεγαλοπρεπείς χώροι και τα ακριβά υλικά, αλλά οι υπηρεσίες και οι λεπτομέρειες που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία.
Η εμπειρία ξεκινάει από την αρχιτεκτονική, που ο επισκέπτης βλέπει και θαυμάζει, αλλά εκτείνεται και σε άλλα πράγματα που μπορεί να μην τα δει με την πρώτη ματιά αλλά σίγουρα θα τα νιώσει, όπως το μέγεθος μιας καρέκλας μέχρι την υφή ενός διακοσμητικού μαξιλαριού. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι πολύ σημαντική για μένα γιατί όταν πρόκειται για κάτι που ο επισκέπτης μπορεί να συσχετιστεί, μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στο πως βιώνει το χώρο. Οι έξτρα λεπτομέρειες, που δείχνουν ότι κάποιος σε έχει σκεφτεί και σε περιποιείται, αυτό είναι η εμπειρία φιλοξενίας. Σου προσφέρει ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι. Στην Ennismore, μελετάμε όλες αυτές τις λεπτομέρειες και βάσει ενός κεντρικού κόνσεπτ επιμελούμαστε ολιστικά μια εμπειρία φιλοξενίας.”
Πέραν αυτού, η δημιουργική ομάδα της Ennismore επιδιώκει συνεχώς να επανεφευρει κάποια δεδομένα της λειτουργίας των ξενοδοχείων, και να τα επαναπροσδιορίσει με σύγχρονους όρους. Μιλώντας για το εάν καλή φιλοξενία σημαίνει ακριβή φιλοξενία η Ιωάννα αναφέρει ότι το Τhe Hoxton δεν προσφέρει πρωινό, όπως πολλά ξενοδοχεία πλεον αλλά “ως επισκέπτης έχεις την επιλογή να σημειώσεις σε ένα μικρό καρτελάκι και σου αφήνουν το πρωί μια «complimentary breakfast bag», μια χάρτινη σακούλα που επίσης είναι σχεδιασμένη από εμάς, με ένα βασικό πρωινό, μπανάνα, χυμό και γιαούρτι. Το κόστος για αυτήν την υπηρεσία είναι μικρό, αλλά σαν πράξη, κάνει μεγάλη διαφορά για τον επισκέπτη.
Ακόμα και όταν δεν υπάρχει το ανάλογο budget πάντα σκεφτόμαστε, με ποιον τρόπο μπορούμε να προσφέρουμε μια υπηρεσία με καλύτερο, πιο αποτελεσματικό και λιγότερο δαπανηρό τρόπο; Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο σε μια εταιρεία σαν την Ennismore, γιατί διαφορετικά χάνεται η επικοινωνία designer-operator. Πιστεύω ότι με μια τέτοια δομή και σε συνδυασμό με την απαραίτητη έρευνα μπορεί να βρεθεί τρόπος ώστε οι παροχές και το service του χώρου φιλοξενίας, να γίνουν όσο το δυνατόν πιο οικονομικές, παραμένοντας μια εμπειρία design και αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε για το Noco, που θα είναι το budget hotel μας.
Συζητώντας για τα δεδομένα στην Ελλάδα, η Ιωάννα, η οποία ενθουσιάζεται όταν βλέπει σύγχρονα ελληνικά έργα όπως τα Casa Cook δημοσιευμένα σε περιοδικά, εντοπίζει πως οι κυρίαρχες τάσεις του εξωτερικού, για τη διαμόρφωση μιας ολιστικής εμπειρίας και του ανοίγματος των αστικών ξενοδοχείων σε ένα ευρύτερο κοινό, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σταδιακά και σε ελληνικά πρότζεκτ, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει μια ανάπτυξη στον ξενοδοχειακό τομέα που δεν υπήρχε πριν 6 -7 χρόνια.
Προσθέτει ακόμη πως “Σιγα σιγά κατανοούμε πως για τη δημιουργία επιτυχημένων hospitality projects χρειάζεται εξειδίκευση και συνεργασία; Ξεκινάει με τον αρχιτέκτονα αλλά χρειάζεσαι ειδικούς στο interior design, στο art curation, το styling, το branding κλπ.- τότε μόνο μπορείς να κάνεις κάτι πραγματικά εξαιρετικό, μονο έτσι δημιουργείς μοναδικά hospitality experiences.’
Η ομιλία της Ιωάννας Μητροπούλου στο 3ο Συνέδριο Αρχιτεκτονικής και Τουρισμού με τίτλο “Hospitality that inspires discovery: developing concepts, creating identities & mastering storytelling” θα ασχοληθεί με την αλλαγή στον τρόπο που ταξιδεύουμε και το πως αυτό μεταφράζεται σε μια εμπειρία, αλλά και πως αυτό για να είναι επιτυχημένο, θα πρέπει να αποτελεί μια ολιστική εμπειρία.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με προεγγραφή στο Eventora και επίδειξη της πρόσκλησης στην είσοδο της αίθουσας.