Η πλήρης ένταξη των τουρκικών μη επανδρωμένων UAV στον καθημερινό «επιχειρησιακό σχεδιασμό» του Αιγαίου και της περιοχής του συμπλέγματος Καστελόριζου προχωρά με γοργά βήματα, όπως προκύπτει τόσο από τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνει το ΓΕΕΘΑ αλλά και από μεμονωμένα μη ανακοινώσιμα συμβάντα.
«ANKA» και «BAYRAKTAR», οι δύο κύριοι τύποι UAV που κατασκευάζονται στην Τουρκία και διαθέτουν τα τελευταία χρόνια οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, περνούν σταδιακά, όπως εκτιμάται, από τη φάση της δοκιμής η οποία αφορούσε κυρίως θέματα ναυτιλίας, πτητικών δυνατοτήτων και επικοινωνιών, στην επιχειρησιακή αξιοποίησή τους τόσο στην Συρία, όσο και σε Αιγαίο- Κύπρο.
Τους πρώτους μήνες όταν εμφανίστηκαν τα τουρκικά UAV στο Αρχιπέλαγος πετούσαν σχεδόν πάντα μεμονωμένα και κατά μήκος των Τουρκικών ακτών, στην οριογραμμή, χωρίς να περνούν εντός του FIR Αθηνών. Σταδιακά άρχισαν να προχωρούν σε περιορισμένες παραβιάσεις του FIR Αθηνών αλλά και του Εθνικού Εναέριου χώρου κοντά στα Ελληνικά ακριτικά νησιά.
Επιχειρησιακή αναβάθμιση
Το τελευταίο διάστημα τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τα τουρκικά UAV πετούν όλο και πιο βαθιά στο Αιγαίο ειδικά όταν βρίσκονται σε εξέλιξη ασκήσεις του ναυτικού της Τουρκίας αλλά και του Ελληνικού Πολεμικού ναυτικού. Η Άγκυρα θέλοντας να δείξει την αναβαθμισμένη τεχνογνωσία της, αλλά και για να προκαλέσει ,εκτός από την χρήση UAV, έχει εφοδιάσει τις φρεγάτες με τετρακόπτερα- εξακόπτερα drones τα οποία στέλνει ακόμα και σε κοντινή απόσταση από τις Ελληνικές φρεγάτες.
Αυτό που έχει φανεί στις δυο τελευταίες εμφανίσεις των UAV’s, ΑΝΚΑ και BAYRAKTAR είναι να πετούν πλέον μαζί με τουρκικά μαχητικά είτε ως προπομποί, είτε ως «ακόλουθοι». Όμως η χθεσινή κίνηση τους όταν το ANKA πέταξε ενδιάμεσα των μαχητικών, προδίδει κάτι καινούριο που θέλουν να φέρουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο και το δοκίμασαν στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.
Το ANKA υπό την κάλυψη μιας εξάδας F-16 και παρότι στην περιοχή είχαν ήδη σπεύσει τα ελληνικά «γεράκια» προχώρησε σε υπέρπτηση πάνω από την ακριτική Ρω σε ύψος 20.000 ποδών.
Ήταν η πρώτη φορά που η Άγκυρα πέταξε Μη Επανδρωμένο-σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ-πάνω από ελληνικό κατοικημένο νησί.
Οι Τούρκοι επιτελείς, οι οποίοι εκτελούν την πάγια εντολή της Άγκυρας να αμφισβητούν την Ελληνική Εθνική κυριαρχία βάζουν πλέον για τα καλά στο παιχνίδι τα Μη Επανδρωμένα.
Τσεκάρουν όπως εκτιμάται όχι μόνο αντανακλαστικά και αντιδράσεις αλλά και περαιτέρω κρίσιμα στοιχεία σε θέματα επικοινωνιών. Προσομοιώνουν αποστολές με ταυτόχρονη χρησιμοποίηση όλων των ιπτάμενων μέσων που διαθέτουν μεταξύ των οποίων και τα μη επανδρωμένα. Επιπροσθέτως επιτυγχάνουν μια ακόμη πτήση «κορεσμού» των ελληνικών αεροσκαφών.
Τα τουρκικά UAV σχεδόν καθημερινά πετούν πάνω και από την Κυπριακή ΑΟΖ παρακολουθώντας όλα τα πλοία που κινούνται στην περιοχή. Δίνουν «ζωντανή» εικόνα και πληροφορίες στα κέντρα επιχειρήσεων από τα τουρκικά γεωτρύπανα και ερευνητικά αλλά και από τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία.
Και βέβαια το τουρκικό επιτελείο στηρίζει και ενισχύει με Μη Επανδρωμένα τα στρατεύματα εισβολής στα κουρδικά εδάφη της Συρίας.
Τουρκικά UAV’s λοιπόν ακόμα και ταυτόχρονα σε Αιγαίο, Καστελόριζο, Κύπρο και Συρία.
Ανακαλούν αξιωματικούς από το εξωτερικό
Ήδη στο μέτωπο της Συρίας κατά τις πρώτες ημέρες της εισβολής, η οποία «βαφτίστηκε» ως ΠΗΓΗ ΕΙΡΗΝΗΣ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φαίνεται ότι χρησιμοποιούν κατά κόρον τα UAV σε αποστολές αναγνώρισης,στοχοποίησης και κρούσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα τουρκικά UAV δεν είναι μόνο για επιτήρηση αφού οι Τούρκοι φρόντισαν να κάνουν τεχνολογικό άλμα και τώρα τα πετούν και οπλισμένα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το τουρκικό επιτελείο εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε στελέχη που έχουν ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται με τα Μη Επανδρωμένα UAV, ετοιμάζεται για ένα back up από το εξωτερικό με αριθμό Αξιωματικών. Πρόκειται κυρίως για κατώτερα και μεσαία στελέχη τα οποία υπηρετούν σε βάσεις ή επιτελεία του ΝΑΤΟ σε Ευρώπη και Αμερική.
Αυτό που κάνουν πλέον κάθε μέρα οι Τούρκοι επιτελείς είναι να εκπαιδεύουν όχι μόνο τα στελέχη τους να πετάνε μέσα από τους κλωβούς ναυτιλίας τα Μη Επανδρωμένα αλλά να προχωρούν στην διακλαδική χρησιμοποίηση των UAV για επιχειρησιακούς πλέον σκοπούς.
Με άλλα λόγια προσπαθούν να μιμηθούν τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ και να ενσωματώσουν τις ISR(Intelligence, surveillance and reconnaissance)επιχειρήσεις που προσφέρουν τα UAV στον ευρύτερο σχεδιασμό της πολεμικής τους μηχανής.
του Κώστα Σαρικά –