Περισσότεροι από 300 ασθενείς περιθάλπονται σε τακτική βάση στο ογκολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, που επιτελεί σημαντικό έργο. Οι νεοπλασίες αποτελούν συχνό φαινόμενο και στη Ρόδο και η ανάγκη ύπαρξης του συγκεκριμένου τμήματος, είναι μεγάλη.
«Πάνω από 300 ασθενείς εξυπηρετούνται από την ογκολογική κλινική του νοσοκομείου μας. Αυτό δείχνει αφενός τις ανάγκες που υπάρχουν στην περιοχή μας και αφετέρου το έργο που προσφέρει αυτή η κλινική. Δείχνει αν μη τη άλλο την ανάγκη ύπαρξης αυτής της κλινικής, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των απαγορευτικών λόγω της πανδημίας που ίσχυαν περιορισμοί στις μετακινήσεις», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες με τον προϊστάμενο της ογκολογικής κλινικής κ. Δημήτρη Ματθαίο, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Γρηγόρης Ρουμάνης, ο οποίος συνεχάρη όλο το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό, που δίνει τον καλύτερο του εαυτό για να εξυπηρετήσει όσους έχουν ανάγκη.
Ο προϊστάμενος και επιστημονικά υπεύθυνος του ογκολογικού τμήματος του ΓΝΡ, κ. Ματθαίος δήλωσε ότι η φαινομενική αύξηση των νεοπλασιών στη Ρόδο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον οι ασθενείς μένουν στο νησί και εξυπηρετούνται από το Νοσοκομείο και δεν μεταβαίνουν στην Αθήνα ή αλλού για να υποβληθούν στις αναγκαίες θεραπείες. Σύμφωνα με τον κ. Ματθαίο, μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί 3.500 συνεδρίες χημειοθεραπείας στο νοσοκομείο.
«Η αναλογία των καρκίνων που αντιμετωπίζουμε στη Ρόδο και γενικώς στα Δωδεκάνησα δεν διαφέρει με τη συχνότητα των νεοπλασιών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η αύξηση του αριθμού των ασθενών που αντιμετωπίζουμε στο κέντρο μας, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς δεν μεταβαίνουν πλέον στην Αθήνα για θεραπείες, αλλά μένουν στο νησί. Πέρυσι ξεπεράσαμε τις 3.200 συνεδρίες χημειοθεραπείας και εκτιμούμε ότι στο τέλος της χρονιάς θα έχουμε περίπου 3.500 συνεδρίες. Δεχόμαστε επίσης γύρω στις 4.500 επισκέψεις ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία», δήλωσε ο προϊστάμενος της ογκολογικής κλινικής του ΓΝΡ, σημειώνοντας ότι οι νεοπλασίες αφορούν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν βέβαια ασθενείς και μικρότερων ηλικιών. Απαιτείται, σύμφωνα με τον κ. Ματθαίο να υπάρξει εθνικό μητρώο καταγραφής νεοπλασιών, όπως στο εξωτερικό, ώστε να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για τη συχνότητα των διαφόρων τύπων καρκίνων.
Σχετικά με τη μορφή της θεραπείας που εφαρμόζεται σε κάθε ασθενή, ο κ. Ματθαίος ανέφερε τα εξής: «Ζούμε την εποχή της εξατομικευμένης ιατρικής. Αυτή είναι η μεγάλη επανάσταση στην ογκολογία. Για να το πω πιο απλά, η θεραπεία ράβεται στα μέτρα του ασθενή, ως κουστούμι. Με διάφορα τεστ που έχουμε στη διάθεσή μας επιλέγουμε την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με τον ασθενή που έχουμε μπροστά μας κάθε φορά και το ιστορικό του» και συμπλήρωσε σχετικά με το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών ότι: «Τα ποσοστά επιβίωσής μας είναι εφάμιλλα της Ελλάδας με του εξωτερικού. Η επιβίωση των ογκολογικών ασθενών έχει αλλάξει ριζικά. Κάποια χρόνια πριν, η επιβίωση ασθενούς με μεταστατικό μελάνωμα δεν υπερέβαινε τους έξι μήνες και αυτή τη στιγμή έχουμε ασθενείς στη Ρόδο που ζουν περισσότερα από πέντε ή έξι χρόνια. Με όλα αυτά τα όπλα που δίνει η επιστήμη στα χέρια μας, μπορούμε να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του ασθενούς αλλά και να συμβάλουμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του, πράγμα εξίσου σημαντικό».
Και το ογκολογικό τμήμα του ΓΝΡ, όπως και οι άλλες κλινικές χρειάζεται ενίσχυση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κυρίως λόγω του αυξημένου αριθμού περιστατικών που διαχειρίζεται. «Όπως όλα τα τμήματα έτσι και στο δικό μας υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού και αυτό έχει να κάνει με το μεγάλο αριθμό ασθενών που εξυπηρετούμε. Ευελπιστούμε ότι με τις φιλότιμες προσπάθειες του διοικητή μας, τον οποίο ευχαριστούμε για τη συνεργασία, θα έχουμε κάποια ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Πράγματι είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί. Το ογκολογικό χρειάζεται ενίσχυση για να παρέχουμε ποιοτικές υπηρεσίες», είπε ο κ. Ματθαίος.
Τέλος, ο κ. Ματθαίος αναφέρθηκε στο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο για την Καινοτομία στην Ογκολογία που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το ογκολογικό τμήμα του Νοσοκομείου λέγοντας ότι: «Στις 15 και 16 Οκτωβρίου φιλοξενήσαμε ως διοργανωτές ένα διεθνές διαδικτυακό συνέδριο για την καινοτομία στην ογκολογία, όπου επιστήμονες από όλο τον κόσμο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις νέες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή».
Η κατάσταση με τον Covid-19
Σταθερά χαμηλός είναι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Προχθές ένας άνδρας γύρω στα 60 διεκομίσθη σε νοσοκομείο της Κρήτης ενώ νοσηλεύονται άλλα 10 άτομα χωρίς να είναι σοβαρή η κλινική τους εικόνα.
“Θα έλεγα ότι βρισκόμαστε σε καλή κατάσταση στη Ρόδο, εάν συνυπολογίσουμε και το πώς έχουν τα πράγματα σε επίπεδο χώρας. Νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή δέκα ασθενείς με κορωνοϊό στο νοσοκομείο μας, χωρίς να παρουσιάζει πρόβλημα η κατάσταση της υγείας τους. Ένας άνδρας ο οποίος είχε διασωληνωθεί διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Κρήτης, ενώ μία συμπολίτισσά μας η οποία είχε διασωληνωθεί επίσης, πλέον δεν νοσεί από Covid και μέσα τις επόμενες ημέρες θα αποσωληνωθεί”, είπε ο κ. Ρουμάνης.
Ο κ. Ρουμάνης είπε ακόμα ότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον για την θέση του ακτινολόγου που προκηρύχθηκε από το ΓΝΡ και πλέον βρίσκονται στη φάση αξιολόγησης οι αιτήσεις. Ανέφερε επίσης ότι επέστρεψαν περίπου 12 άτομα από το ανεμβολίαστο νοσηλευτικό-υγειονομικό προσωπικό που είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος (σ.σ. προσκόμισαν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιάστηκαν), ενώ προσελήφθησαν 16 άτομα με τρίμηνες συμβάσεις. Σταδιακά αναμένεται να καλυφθούν και τα υπόλοιπα κενά. Τέλος, είπε ότι το ιατρείο μαστού δουλεύει κανονικά, σύμφωνα με το πρόγραμμα της διευθύντριας κυρίας Σουλούνια.