Ειδήσεις

Μ. Γκάγκα: Δεν μπορεί να δοθεί καλή φροντίδα με αυτά τα νούμερα αρρώστων…

Τι υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας για τις δυνατότητες του συστήματος και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, όταν οι θάλαμοι είναι «φορτωμένοι».

“Δεν μπορεί να δοθεί καλή φροντίδα σε αυτά τα νούμερα αρρώστων. Ό,τι και να κάνουμε θα υπάρχουν προβλήματα”.

Με τον τρόπο αυτό περιέγραψε την πολεμική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, λόγω της επιδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η κ. Γκάγκα κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και εισαγωγής. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο να μετατραπούν ξανά τα νοσοκομεία σε αντιμετώπιση αποκλειστικά περιστατικών CoViD, όπως είχε γίνει πέρυσι.

“Μπορούμε σαν Πολιτεία να πούμε ότι ο καρκινοπαθής που πρέπει να κάνει χειρουργείο δεν είναι επείγον και άρα δεν θα τον βάλουμε τώρα, γιατί πιεζόμαστε από έναν άρρωστο που έχει λοίμωξη;”, αναρωτήθηκε, για να σημειώσει: “Το κάναμε πέρυσι που δεν είχαμε τίποτα στα χέρια μας. Φέτος, έχουμε έναν τρόπο να προστατευτούμε. Εδώ και πολλούς μήνες, έχουμε έναν τρόπο να προστατευτούμε. Και νομίζω ότι είναι δίκαιο για όλους, πιστεύουμε όλοι ότι είναι δίκαιο για όλους να μπορεί να υπάρχει φροντίδα για όλους”.

Η αναπληρώτρια υπουργός υπογράμμισε πως πρέπει να μπουν κάποια όρια: “Τα κρεβάτια που έχουμε, έχουν διπλασιαστεί και από πέρυσι, αλλά εξακολουθούν να είναι ένας συγκεκριμένος αριθμός. Όπως κάθε σύστημα, έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών”.

Όπως είπε, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα είναι στις κοινές κλίνες νοσηλείας: “Στις κλινικές, και το έζησα 18 μήνες και μπορώ να σας το πω από προσωπική εμπειρία, μπορεί να χρειαστεί να έχεις τρεις διασωληνωμένους και τέσσερις ανθρώπους σε high flow. Που σημαίνει ότι πρέπει να είσαι από πάνω τους. Και οι κοινοί θάλαμοι νοσηλείας έχουν τρία, τέσσερα, πέντε κρεβάτια. Οι κλινικές μπορεί να έχουν πέντε θαλάμους. Δεν μπορούμε να έχουμε προσωπικό σε κάθε θάλαμο”.

Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα και για το προσωπικό που ζορίζεται πάρα πολύ: “Κάθε σύστημα έχει αντοχές. Δεν μπορούμε να κάνουμε τις αντοχές του Συστήματος επί 10”, επισήμανε, για να σημειώσει: “Πρέπει να φροντίζουμε να μην χρειάζεται αυτή η παραπάνω φροντίδα. Και μπορούμε να το κάνουμε, αν προσέχουμε, αν εμβολιαστούν”.

Οι νοσηλείες
Τόνισε πως πρέπει να κοιτάξουμε τι βοηθάει όλους μας και πώς μπορούμε οργανωμένα, τακτικά και σκεπτόμενοι ο ένας τον άλλον να προχωρήσουμε μπροστά σαν χώρα: “Βλέπουμε ότι πραγματικά η αύξηση είναι μεγάλη, τα κρούσματα είναι πολλά καθημερινά. Αυτό δεν μεταφράζεται στον ίδιο αριθμό νοσηλειών που μεταφραζόταν πέρυσι. Αυτό είναι σίγουρο. Και είναι και πολύ ευχάριστο αυτό. Δεν παύει, όμως, να είναι δύσκολο γιατί έχουμε πολλές εισαγωγές. Τα κρούσματα είναι πολλά”.

Οι εισαγωγές – είπε – είναι πολλές, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα, με το σύστημα να είναι πεπερασμένο: “Δεν μπορούμε να διπλασιάσουμε τα νοσοκομεία, ούτε το προσωπικό υπάρχει, ούτε η υποδομή υπάρχει”, ανέφερε.

Η αναπληρώτρια υπουργός σχολίασε πως η πανδημία έχει μεγάλη διάρκεια όλοι είναι κουρασμένοι: “Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να προφυλάξουμε και τον εαυτό μας και τους γύρω μας, τους γιατρούς και το υγειονομικό προσωπικό, που δουλεύει στα νοσοκομεία και δουλεύει πολύ καιρό χωρίς διάλειμμα, χωρίς άδειες. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό”, σημείωσε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου