Ειδήσεις

«Άνθρακες» η σύνοδος του Καΐρου για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς – Xωρίς κοινή ανακοίνωση

Περισσότεροι από 30 ηγέτες και εκπρόσωποι αραβικών και ευρωπαϊκών χωρών συγκεντρώθηκαν στο Κάιρο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διπλωματική λύση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Φιάσκο αποδείχθηκε η σύνοδος και φρούδες δυστυχώς, οι ελπίδες: Στη διεθνή διάσκεψη που οργάνωσε ο αιγύπτιος πρόεδρος, Αλ Σίσι, δεν έγινε δυνατό να εκδοθεί ούτε καν κοινή ανακοίνωση, πιστοποιώντας την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τον πόλεμο. Ενώ τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ, οι δυτικές χώρες εξέφρασαν κυρίως πιο μετριοπαθείς στόχους, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα, κατήγγειλε, όπως ονόμασε, την «παγκόσμια σιωπή για τις επιθέσεις του Ισραήλ» και προέτρεψε για μια δίκαιη προσέγγιση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. «Το μήνυμα που ακούει ο αραβικός κόσμος είναι ότι οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν μικρότερη σημασία από των Ισραηλινών», είπε ο Αμπντάλα.

Οι αραβικές χώρες που μετείχαν δεν ήταν δυνατό να καταδικάσουν τη Χαμάς χωρίς να χρησιμοποιήσουν την ίδια έκφραση για το Ισραήλ. Το σκεπτικό ήταν το αντίθετο για τους δυτικούς ηγέτες.

Αγεφύρωτες διαφορές
Οι Ευρωπαίοι εστίασαν πάνω απ’ όλα στην ανάγκη να καταδικάσουν τη Χαμάς και να διακρίνουν την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης από αυτή των Παλαιστινίων. Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν πάντως οικονομική βοήθεια για τη Λωρίδα της Γάζας, όπως και η Ιαπωνία και ο Καναδάς.

Στο άλλο στρατόπεδο, η Ιορδανία μίλησε για «εγκλήματα πολέμου» από το Ισραήλ, η Λιβύη για «κατοχή», η Τουρκία κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «χτυπά νοσοκομεία» κι ο ιρακινός πρωθυπουργός, Αλ Σουντάνι, έκανε  λόγο για «γενοκτονία» των Παλαιστινίων.

Διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συνομιλίες δήλωσαν στη «Ναυτεμπορική» πως δεν είναι  αισιόδοξοι για μια σημαντική ανατροπή: « Το Ισραήλ προετοιμάζει χερσαία εισβολή στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς, χωρίς όμως να υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο για το τι θα ακολουθήσει μετά στη Γάζα», τόνισαν στη «Ναυτεμπορική».

Τελικά, οι διπλωματικές προσπάθειες για μια τελική διακήρυξη αποδείχθηκαν μάταιες. Όπως παραδέχθηκε πικρόχολα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τουλάχιστον «ακούσαμε ο ένας τον άλλον».

Η αποτυχία της διάσκεψης ήταν πάντως αναμενόμενη. Χωρίς την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, η όποια συζήτηση ήταν μόνο περί διαγραμμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ και ζωτικός παράγοντας σε όλες τις προηγούμενες ειρηνευτικές προσπάθειες στην περιοχή, έστειλαν μόνο τον επιτετραμμένο στο Κάιρο, που δεν μίλησε δημόσια στη συνάντηση.

Ο ρόλος της Αιγύπτου
Τελικά, υπήρξε μόνο η δήλωση της αιγυπτιακής προεδρίας: Η Αίγυπτος, διαβάζουμε στο σημείωμα, «προσπάθησε να οικοδομήσει μια διεθνή συναίνεση που υπερβαίνει πολιτισμούς, φυλές, θρησκείες και πολιτικές θέσεις, ο πυρήνας της οποίας αποτελείται από τις αξίες της ανθρωπότητας και τη συλλογική της συνείδηση ​​που απορρίπτει τη βία, την τρομοκρατία και η παράνομη δολοφονία ανθρώπινων όντων». Επίσης, «καλεί για τον τερματισμό του συνεχιζόμενου πολέμου που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αθώων πολιτών, τόσο από την παλαιστινιακή, όσο και από την ισραηλινή πλευρά».

Η ειρηνευτική σύνοδος του Καΐρου για την κρίση στη Μέση Ανατολή βοήθησε απλά τον Αλ Σίσι να πετύχει μερικούς στόχους: δίνει στην Αίγυπτο τη δυνατότητα να έχει έναν διαπραγματευτικό ρόλο που κινδύνευε να χάσει από τις χώρες του Κόλπου.

Ο Αλ Σίσι προέτρεψε  τους άλλους ηγέτες «να εργαστούν μαζί για έναν νέο οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής κρίσης», αλλά και να «γίνουν διαπραγματεύσεις που θα ανοίγουν τον δρόμο για μια λύση δύο κρατών». Η ιδέα αυτή ήταν βέβαια κοινή στις περισσότερες παρεμβάσεις, αν και με διαφορετικούς τόνους και κλασικές διακρίσεις. Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν εάν αυτή η σύνοδος κορυφής είναι το σημείο εκκίνησης για μια λύση. Και εάν η Αίγυπτος θα μπορέσει να διατηρήσει τον διαπραγματευτικό της ρόλο.

Λίγο πάντως πριν από την έναρξη της συνόδου του Καΐρου, 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν από το πέρασμα της Ράφα στη Γάζα. Σταγόνα στον ωκεανό για τον αποκλεισμένο θύλακα με 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους. Όταν πριν από τον πόλεμο περνούσαν καθημερινά στη Γάζα περίπου 450 φορτηγά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου