– Ολοκληρώθηκε χθες ο έλεγχος των 1.405 άκυρων ψηφοδελτίων – Αύριο αναμένεται η ανακήρυξη των αποτελεσμάτων από το Πρωτοδικείο Ρόδου ενώ ως την 3η Νοεμβρίου 2023 θα ασκηθούν ενστάσεις κατά του κύρους αυτής
Ξεκίνησε χθες και παραμένει άγνωστο πότε θα ολοκληρωθεί η επίδειξη και επανακαταμέτρηση στο σύνολο των ψηφοδελτίων στο νησί της Ρόδου σε ικανοποίηση του αιτήματος που υπέβαλε την Παρασκευή ο επικεφαλής της παρατάξεως «Με Δύναμη για τη Ρόδο» και δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης!
Ειδικότερα, έχουν συγκροτηθεί τέσσερα συνεργεία αποτελούμενα από μέλη των δύο παρατάξεων των κ.κ. Αντώνη Καμπουράκη και Αλέξανδρου Κολιάδη, τα οποία ολοκλήρωσαν την επανακαταμέτρηση των εναπομεινάντων άκυρων ψηφοδελτίων σε περίπου 40 εκλογικά τμήματα.
Αμέσως μετά ξεκίνησε, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, η επίδειξη και επανακαταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων του α΄γύρου στο σύνολο των εκλογικών τμημάτων της Ρόδου!
Οπως έγραψε η «δημοκρατική», ο κ Αντώνης Καμπουράκης επέμεινε στο αίτημά του για τον έλεγχο του συνόλου των ψηφοδελτίων και στα 224 εκλογικά τμήματα
Με επίκληση διατάξεων του Συντάγματος και του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας ο κ. Καμπουράκης επανήλθε προχθές με νέα αίτηση προς την διευθύνουσα Πρόεδρο του Πρωτοδικείου Ρόδου, στο αίτημά του για την επίδειξη και επανακαταμέτρηση του συνόλου των ψηφοδελτίων και στα 224 εκλογικά τμήματα του Δήμου Ρόδου.
Ο κ. Καμπουράκης είχε υποβάλει ανάλογο αίτημα στο δικαστήριο το οποίο απορρίφθηκε από την Πρόεδρο Πρωτοδικών και περιορίστηκε μόνο στον έλεγχο των 1.405 άκυρων ψηφοδελτίων.
Ο κ. Καμπουράκης κατέστησε με την αίτησή του σαφές ότι υφίστανται ασφυκτικές προθεσμίες για την κατάθεση ένστασης στο αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο και επειδή ο έλεγχος του εκλογικού υλικού αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκησή της (προκειμένου η ένσταση να είναι ειδική και ορισμένη, κατά εκλογικό τμήμα και αριθμό ψηφοδελτίου, όπως ορίζει ο νόμος), αιτήθηκε να οριστούν άμεσα ημερομηνίες για τη διενέργεια ελέγχου του συνόλου του εκλογικού υλικού σε όλα τα εκλογικά τμήματα (έγκυρα, άκυρα ψηφοδέλτια, Πρακτικά και Βιβλία Διαλογής ψήφων) στο Δήμο Ρόδου, όπως εκ του νόμου δικαιούται, προκειμένου να διαπιστώσει εάν παρατηρήθηκαν λάθη ή παραλείψεις κατά την διαδικασία διαλογής και καταμέτρησης των ψήφων, κατά την εκλογική διαδικασία της α΄ Κυριακής των δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023, ώστε να μπορέσει να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, ως υποψήφιος δήμαρχος που έχει έννομο συμφέρον.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία (Άρθρο 45 – Δικαίωμα ένστασης) ένσταση μπορεί να ασκήσει κάθε εκλογέας εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου, καθώς και ο υποψήφιος κατά τις εκλογές στον οικείο δήμο.
Η ένσταση στρέφεται κατά της απόφασης με την οποία ανακηρύσσονται ο επιτυχών συνδυασμός ή ο συνδυασμός του δημάρχου και οι λοιποί συνδυασμοί του δημοτικού συμβουλίου, καθώς και οι υποψήφιοι κάθε συνδυασμού που εκλέγονται ως τακτικοί ή αναπληρωματικοί, βάσει του σχετικού πίνακα των αποτελεσμάτων ο οποίος ενσωματώνεται σε αυτή.
Σκοπός της πρόβλεψης της δυνατότητας άσκησης ένστασης μόνο κατά της τελικής πράξης της εκλογικής διαδικασίας είναι η απλούστευση και επιτάχυνση της διαδικασίας εκδίκασης των ασκηθεισών από τους θεμελιώνοντες σχετικό έννομο συμφέρον ως άνω ενστάσεων.
Εξάλλου, οι τελευταίοι διατηρούν, τη δυνατότητα προβολής, με την ευκαιρία προσβολής της τελευταίας ως άνω απόφασης, πλημμελειών που τυχόν εμφιλοχώρησαν σε όλα τα προηγούμενα της εκλογικής διαδικασίας στάδια (ΣτΕ 2054/2011 7μ., 2586/2011, 1008/2015).
Ναι μεν οι διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας δεν προβλέπουν ρητώς ότι ο έχων έννομο συμφέρον να ασκήσει ένδικο βοήθημα στο πλαίσιο μιας εκλογικής διαφοράς έχει δικαίωμα προσβάσεως στο εκλογικό υλικό (ψηφοδέλτια, βιβλία πράξεων της εφορευτικής επιτροπής κ.λπ.), όμως από το σύνολο των διατάξεων που διέπουν την έννομη τάξη συνάγεται η αρχή της ελεύθερης προσβάσεως των διαδίκων στο υλικό της δίκης (πρβλ. ΣτΕ 3631/2002 7μ.).
Το δικαίωμα τούτο, το οποίο συνδέεται με τη λυσιτελή άσκηση του δικαιώματος άμυνας ερείδεται στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, καθώς και στην κατοχυρωμένη στο άρθρο 4 παρ. 1 του Συντάγματος αρχή της ισότητας των διαδίκων (αρχή της δικονομικής ισότητας).
Σύμφωνα και με το Ε.Δ.Δ.Α., η αρχή της ισότητας των όπλων απαιτεί να έχουν οι αιτούντες στη διάθεσή τους όλο το υλικό της δίκης, αλλιώς υπάρχει παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 1 της Ε.Σ.Δ.Α., που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.δ/τος 53/1974 (Α΄ 256).
Περαιτέρω, όσον αφορά ειδικότερα στο δικαίωμα προσβάσεως στο εκλογικό υλικό, εκτός του ό,τι τούτο συνιστά, κατά τα ανωτέρω, αναγκαίο και αυτονόητο περιεχόμενο του δικαιώματος παροχής δικαστικής προστασίας, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος, τείνει, επίσης, στη διαφύλαξη της ελεύθερης και ανόθευτης εκδηλώσεως της λαϊκής θελήσεως, ως εκφράσεως της λαϊκής κυριαρχίας, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α..
Τούτων έπεται ότι, ακόμη και εάν στην ειδική για τις εκλογικές διαφορές νομοθεσία δεν κατοχυρώνεται ρητώς αυτοτελές δικαίωμα προσβάσεως στο εκλογικό υλικό στους έχοντες έννομο συμφέρον να ασκήσουν ένδικο βοήθημα στο πλαίσιο μιας εκλογικής διαφοράς, η άρνηση προσβάσεως στα εν λόγω πρόσωπα δεν είναι σύμφωνη προς τις ως άνω συνταγματικές και υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις, στην περίπτωση που, εξαιτίας της, καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής η αναζήτηση αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.
Εκφράστηκε η άποψη ότι ενώ τα άκυρα ψηφοδέλτια είναι «χύμα» στους εκλογικούς σάκους και δεν καταγράφονται από τους δικαστικούς αντιπροσώπους παρά μόνο ως νούμερο, τα έγκυρα καταγράφονται ως προς τον αριθμό τους τόσο στα βιβλία διαλογής όσο και στο πρακτικό του ενώ ταυτόχρονα καταχωρούνται και στα tablet της singular του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο τρόπος καταγραφής των εγκύρων και του αριθμού αυτών κατά παράταξη γίνεται μάλιστα με αναφορά στους αριθμούς των φακέλων που υφίστανται εντός της κάλπης.
Θεωρητικά έτσι υφίστανται δικλίδες ασφαλείας αν και τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με τις υποψίες, την συνωμοσιολογία και γενικά την τοξικότητα και την δυσπιστία που εκδηλώνεται, έχουν επιβαρύνει σε τέτοιο βαθμό το κλίμα με αποτέλεσμα να υφίσταται γενική αμφισβήτησή εκατέρωθεν για τις προθέσεις και τους σκοπούς.