Μετά από έναν χρόνο επήλθε η συνεννόηση μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων στο θέμα της διαμόρφωση του προσωρινού καταυλισμού φιλοξενίας των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στη Ρόδο, σε χώρο περιφραγμένο, που έχει βρεθεί πίσω από τα παλιά σφαγεία της Ρόδου και προχωρούν οι διαδικασίες.
Eυελπιστούν να βάλουν τέλος στις απαράδεκτες εικόνες στο κέντρο της πόλης της Ρόδου, με τους εκατοντάδες μετανάστες να καταλαμβάνουν χώρους σε δημόσια κτίρια, όπως το περιφερειακό μέγαρο, πάρκα και πλατείες. Η έγκριση για να δοθεί ο χώρος ήρθε από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ τη φύλαξη θα αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ..
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μιλώντας στον Ρ/Σ «Κόσμος» τόνισε ότι επιτέλους επικράτησε η φωνή της λογικής και το θέμα που εδώ κι έναν χρόνο οφειλόταν στην ασυνεννοησία των αρμοδίων υπηρεσιών Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Αστυνομίας, επιλύεται, ώστε να εκλείψουν οι τριτοκοσμικές συνθήκες από το ιστορικό κέντρο της πόλης και αυτοί οι άνθρωποι να παραμένουν για 48 ώρες σε έναν διαμορφωμένο κατάλληλο χώρο.
Επιπλέον ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος κατήγγειλε για μία ακόμη φορά για δολιότητα συγκεκριμένους κύκλους της Ρόδου, που δεν έχουν καμία αγάπη για τον τόπο τους, αλλά θέλουν να διαδραματίσουν παραγοντικό ρόλο, με μοναδικό σκοπό να πλήξουν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ειδικότερα ο κ. Χατζημάρκος στις δηλώσεις του επισήμανε:
«Επικράτησε η φωνή της λογικής στο θέμα με τους μετανάστες, μετά από μια μάχη 12 μήνες και την προσωπική παρέμβαση δυο υπουργών, με τους οποίους είμαστε τρεις μέρες σε επικοινωνία. Το θέμα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και ένα χρόνο. Και γιατί το λέω αυτό; Γιατί ένα χρόνο τώρα επιμένω στο δημόσιο λόγο μου ότι το πρόβλημα ήταν η έλλειψη συνεννόησης μεταξύ λιμενικού και αστυνομίας ποιος έχει την ευθύνη φύλαξης αυτών των ανθρώπων από την ώρα που πάνε στον πρόχειρο χώρο παραμονής 24 ή 48 ώρες μέχρι να φύγουν από το νησί. Που είναι η Τ.Α. να βάλει πλάτη; Η Αυτοδιοίκηση ήταν πάντα εδώ και πάντα έβαζε πλάτη πέρα από κάθε αρμοδιότητα, αλλά μην φθάσουμε σε σημείο να λέμε ότι η Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος ή η Περιφέρεια, θα κάνουν και τη φύλαξη κρατουμένων, γιατί για κρατούμενους μιλάμε ή για την ταυτοποίηση. Γίνεται η ταυτοποίησή τους και αμέσως μετά δρομολογείται η μεταφορά τους. Μια μέρα μπορεί να μην έχει θέση στο πλοίο αν είναι μέσα στη σεζόν, επίσης μπορεί να μην υπάρχει επάρκεια αξιωματικών για τη μεταγωγή τους.
Για αρκετούς λόγους αυτό μπορεί να κρατήσει από μία έως τρεις μέρες. Αυτές τις ημέρες που θα είναι; Θα είναι σε πάρκα ή πλατείες ή κάτω από δημόσια κτίρια που έχουν κάνει κατάληψη; Όπως και όχι τυχαία ήταν το κτίριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που τελεί υπό κατάληψη αρκετές μέρες. Αυτό προσβάλλει και τον πολιτισμό μας. Αυτό πρέπει να γίνει οργανωμένα γιατί είναι κρατούμενοι. Να είναι κάπου που να μπορούν να υπάρχουν και οι στοιχειώδεις ανθρώπινες συνθήκες. Χημικές τουαλέτες έχουν παραγγελθεί και από τον Δήμου και από μας για να τοποθετηθούν εκεί, να υπάρχουν σκηνές, να μην έχεις παιδάκι εκτεθειμένα έξω στις καιρικές συνθήκες.
Όλο αυτό το είχαμε σχεδιάσει, το είχαμε αποφασίσει από πέρυσι. Εγώ πέρυσι διαπίστωσα στο παρασκήνιο ότι τελικά το πρόβλημα ήταν η διένεξη μεταξύ Λιμενικού και Αστυνομίας για το ποιος θα φυλάει αυτό τον προσωρινό χώρο και φέτος χρειάστηκε να πάει ο δήμαρχος στον ίδιο χώρο για να κάνει την ίδια διευθέτηση εκεί και ξαναεπενέβη το Λ.Σ. και είπε όχι εδώ. Υπήρξε μία διένεξη μεταξύ τους, τουλάχιστον αυτό είχα διαπιστώσει εγώ, στο ποιος φυλάει αυτό τον χώρο. Αυτό που είχα πει από πέρυσι εγώ είναι ότι δεν μπορεί να καταλήξει στο τέλος ότι φυλάμε εμείς αυτό τον χώρο.
Για να τελειώνει αυτή η καραμέλα και αυτό το παραμύθι, δεν μπορεί το κέντρο της πόλης να έχει την εικόνα που έχει, δεν μπορεί και το κτίριο της Περιφέρειας να είναι στοχοποιημένο όχι από τους δουλέμπορους, μετανάστες ή πρόσφυγες, αλλά από κάποιους τοπικούς εδώ, γιατί αυτοί τους καθοδηγούσαν και μας τα έλεγαν οι ίδιοι (πρόσφυγες και μετανάστες). Είναι άνθρωποι που κινούνται στο παραγοντικό θα έλεγα, για να κάνουν αυτά που κάνουν στο διαδίκτυο και να βγαίνουν και να λένε «δείτε τους πόσο ανίκανοι είναι». Οι άνθρωποι είναι δόλιοι μέχρι εκεί που δεν πάει, η δολιότητά τους δεν έχει όριο. Δεν έχουν καμία αγάπη για τον τόπο τους. Εμάς δε μας ενδιαφέρει η αναμέτρηση με αυτούς. Εμείς τις πολιτικές μας διαφορές τις λύνουμε πολιτικά. Μέσα σε μία δημοκρατία, η οποία έχει κανόνες και η οποία έχει και διαδικασίες. Με υγιή δημόσιο διάλογο και όχι με ψέματα, συκοφαντίες ή κατασκευασμένες πλεκτάνες. Η ουσία είναι ότι χθες λύθηκε το θέμα».
Ο κ. Χατζημάρκος πρόσθεσε επίσης ότι «Ήταν ξεκάθαρος χθες ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ότι προφανώς η Αστυνομία θα αναλάβει τη φύλαξη αυτού του χώρου και του είπα στη συνομιλία μας να υπάρξουν οι αντίστοιχες επικοινωνίες με τον υπουργό Ναυτιλίας και τον Δήμαρχο Ρόδου.
Δεν ξέρω και πόσοι είναι αυτή τη στιγμή οι πρόσφυγες και μετανάστες πάνω στο νησί. Πρέπει να μπει τάξη, να υπάρχει νοικοκύρεμα. Η δικλείδα ασφαλείας είναι καταρχήν οι ίδιες οι δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, που ξεκαθάρισε προ ημερών ότι έχουμε χωρητικότητα σε οργανωμένους χώρους που είναι σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Όχι μόνο στην Κω και στη Λέρο, αλλά και στη Μαλακάσα και στην βόρεια Ελλάδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση την παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία. Η χώρα θέλει να είναι εντάξει απέναντι στην Ε.Ε., η οποία αντλεί και πόρους για τη διαχείριση όλου αυτού του ζητήματος. Δεν έχει κανείς κανένα κίνητρο να φερθεί διαφορετικά, στον βαθμό που οι ροές εξελίσσονται πτωτικά και ελπίζουμε από δω και πέρα να πέσουν οι ροές», σημείωσε καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης.