Τοπικές Ειδήσεις

Μεταναστευτικό: Επιφυλακτικός ο Αλέξανδρος Κολιάδης για την τήρηση των συμφωνηθέντων από τα συναρμόδια υπουργεία

Για το θέμα του μεταναστευτικού, μετά και τη δρομολόγηση της δημιουργίας του χώρου προσωρινής φιλοξενίας των παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στη Ρόδο, πίσω από τα παλιά Σφαγεία στο λιμάνι της Ρόδου, μίλησε ο δήμαρχος Αλέξανδρος Κολιάδης στην εκπομπή του Τέρη Χατζηιωάννου στον Ρ/Σ «Κόσμος».
«Το θέμα που το λέμε επί δύο μήνες, είναι οργάνωσης και ανάληψης ευθυνών στο κομμάτι που στον καθένα αναλογεί. Δεν μπορεί ο Α’ ή ο Β’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης να προσπαθεί ν’ αναλάβει πρωτοβουλίες, να προσπαθεί να δώσει λύση, με εμπόδια στα αρμόδια υπουργεία. Το λέω αυτό γιατί κακά τα ψέματα. Αυτό που προτείναμε ή αυτό που πρότεινε πέρυσι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κι εμείς φέτος, τελικά φαίνεται ότι προς εκείνη την κατεύθυνση οδηγούμεθα, γιατί δεν υπάρχει και άλλος τρόπος να αλλάξει και αυτή η εικόνα που υπάρχει στην πόλη και στο νησί γενικά.
Καλή διάθεση πρέπει να υπάρχει στο να λύνονται τα προβλήματα. Εμείς από την πρώτη στιγμή προτείναμε μία λύση. Προτείναμε κάτι και δεν βρήκαμε μία απάντηση μιας άλλης λύσης και γι’ αυτό ήμουν και καυστικός πολλές φορές ή και λίγο σκληρός με τα λόγια μου και στους βουλευτές μας και στα υπουργεία. Εμείς πια, έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας», τόνισε σχετικά ο δήμαρχος.
Ο κ. Κολιάδης τόνισε ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η ασφάλεια των συμπολιτών μας: «Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Θα σας πω πολύ απλά ότι προσπαθούν οι μετανάστες να μετακινηθούν με τα πλοία της Βlue star ή με άλλες εταιρείες από μόνοι τους, βγάζοντας ένα ηλεκτρονικό εισιτήριο για να κινηθούν προς την ενδοχώρα ή προς άλλα νησιά. Από μόνοι τους και ανεξέλεγκτα. Αυτή η κατάσταση θέλει πολλή προσοχή, δεν γνωρίζουμε ποιοι μπαίνουν και ποιοι βγαίνουν, πού πάνε και τι σκοπό έχουν. Το δεύτερο βεβαίως έχει να κάνει με το ανθρωπιστικό κομμάτι. Έρχεται χειμώνας, θα έρθουν δύσκολες μέρες και δεν μπορούμε να βλέπουμε γυναικόπαιδα ή παρατημένα παιδιά στα πάρκα. Δεν το λέμε τώρα αυτό, το λέμε εδώ και δύο μήνες. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Τουλάχιστον η πρότασή μας είναι να βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι σε οργανωμένες σκηνές και όχι σε χαρτόκουτα, να υπάρχουν οι χημικές τουαλέτες, να φροντίζουμε την σίτισή τους πρωί, μεσημέρι, βράδυ κι ευχαριστώ τους ιδιώτες που είναι δίπλα μας και θα μας βοηθήσουν σε αυτό, όπως επίσης και τη φύλαξη. Είναι ξεκάθαρα πια τα βήματα πως πρέπει να είναι και προβληματίζομαι γιατί έπρεπε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο που ακόμη και σήμερα σε γραφείοκρατικό επίπεδο περιμένουμε από το ένα υπουργείο να δώσει την έγκριση στο άλλο ή τη γραπτή δήλωση στο άλλο υπουργείο, επιστολές έρχονται και φεύγουν, εισαγγελέας, λιμενάρχης, αστυνομία, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να φθάσουμε σε αυτό το σημείο», υποστήριξε ο δήμαρχος.
Επιπρόσθετα είπε ότι «αυτό που θέλαμε είναι ν’ αποδεσμευθεί το κέντρο και να πραγματοποιηθεί η ταυτοποίηση σε εκείνο το συγκεκριμένο χώρο, ώστε τις επόμενες 24 ώρες να μεταφερθούν οι άνθρωποι σε οργανωμένες δομές. Η λεπτομέρεια ποια είναι; Ότι από τη στιγμή που ταυτοποιείται κάποιος, είναι κρατούμενος, που σημαίνει ότι πρέπει να φυλάσσεται σε κάποιον χώρο».
Τέλος, ο δήμαρχος Ρόδου εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι αυτή την περίοδο δεν «έτρεξαν» οι διαδικασίες στο θέμα της μεταγωγής τους στις οργανωμένες δομές, εφόσον τώρα δεν υπάρχει η «δικαιολογία» από πλευράς των συναρμόδιων υπουργείων ότι δεν βρίσκουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια όπως συνέβαινε τους μήνες αιχμής, ενώ παράλληλα δηλώνει ότι θα περιμένει να δει στην πράξη αν οι υποσχέσεις για άμεση μετακίνηση των ανθρώπων αυτών θα γίνεται άμεσα, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί για παραμονή τους στο νησί ένα με δύο 24ωρα.
Ειδικότερα όπως τόνισε ο κ. Κολιάδης:
«Όσον αφορά τις δομές δεν έχει εξαντληθεί η χωρητικότητα και δεν υπάρχει κορεσμός. Δείξαμε μία κατανόηση τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, εφόσον δεν υπήρχε διαθέσιμο μεταφορικό μέσο, γιατί τα πλοία ήταν γεμάτα μέσα στην τουριστική σεζόν και δεν είχαν διαθέσιμα εισιτήρια. Τουλάχιστον αυτή ήταν η «δικαιολογία». Τώρα όμως που δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα και υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο, γιατί αυτή η καθυστέρηση. Η πρότασή μας για το χώρο του λιμανιού δεν ήταν καθόλου τυχαία. Έχουμε ακούσει πολλά και διάφορα, σας λέω λοιπόν, ότι ένα υπνωτήριο θα είναι, θα συγκεντρώνονται στο χώρο, θα γίνεται η ταυτοποίηση και το πολύ σε 48 ώρες θα γίνεται η μεταφορά τους από τη Ρόδο στις οργανωμένες δομές. Είναι και ένα μέτρο πίεσης. Αλλά θέλω να δω πώς θα το λειτουργήσουν αυτό και τα τρία αρμόδια υπουργεία και αν αυτό που μας είπανε ότι πραγματικά μέσα σε 24 ώρες ή 48 ώρες θα φεύγουν και θα μεταφέρονται στις δομές. Θα το δούμε στην πράξη αν ισχύει αυτό. Εδώ είμαστε. Ο λόγος από πλευράς μας που γίνεται στο λιμάνι είναι ξεκάθαρος. Δεν είναι κάτι μόνιμο, είναι σκηνές που στήνονται αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει υπερφόρτωση και μεγάλη μάζα κόσμου στα πάρκα. Και γι’ αυτό φροντίζουμε και στο ανθρωπιστικό κομμάτι που είναι βασικότατο, αλλά κυρίως τη γρήγορη μεταφορά τους στις δομές», είπε καταλήγοντας ο δήμαρχος του νησιού.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου