Ειδήσεις

Ψάχνουν «ασπίδα» για τους πλειστηριασμούς

Το ενδεχόμενο να παραταθεί για ένα εξάμηνο το μεταβατικό καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους».

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για διατάξεις που λήγουν στο τέλος του 2014 και προβλέπουν την απαγόρευση των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας υπό συγκεκριμένους όρους και με προϋπόθεση την καταβολή δόσης.
Η κυβέρνηση, λένε πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ζητήσει από την τρόικα την εξάμηνη παράταση, με επιχείρημα πως χρειάζεται χρόνο για την προετοιμασία του πτωχευτικού δικαίου των ιδιωτών. Εκεί, άλλωστε, θα συμπεριλάβει ρύθμιση που θα ισχύει μόνιμα για την προστασία της κύριας κατοικίας όχι μόνο από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών, αλλά και του Δημοσίου.
Πάντως πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης σημειώνουν ότι και χωρίς να παραταθεί το ισχύον καθεστώς η κύρια κατοικία προστατεύεται από τις ρυθμίσεις δανείων που προβλέπει ο Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών και θα ξεκινήσουν την 1η Ιανουαρίου του 2015, από τον νόμο Κατσέλη αλλά και από τις πρόσφατες διατάξεις του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
Πιο συγκεκριμένα, το καθεστώς (άρθρο 2 του Νόμου 4224/2013), για το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να παραταθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2015, προβλέπει την αναστολή των πλειστηριασμών της κύριας κατοικίας εφόσον:
1 Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
2 Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
3 Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας).
4 Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (εξαιρουμένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων) του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 15.000 ευρώ από το σύνολο των 270.000 ευρώ.
5 Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες καταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ και ίσες με το 20% για τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι η κύρια κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται από την 1η Ιανουαρίου του 2015 ακόμη κι αν δεν παραταθεί το άρθρο 2 του Νόμου 4224/2013. Κι αυτό επειδή οι τράπεζες, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας, θα ξεκινήσουν ρυθμίσεις δανείων. Οι συνεπείς δανειολήπτες δεν θα αντιμετωπίζουν κανέναν κίνδυνο.
Αλλά κι ο νόμος Κατσέλη προσφέρει προστασία. Από τότε που ο δανειολήπτης υποβάλλει αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσής του, θα πρέπει να καταβάλει ελάχιστη δόση που να μην είναι μικρότερη του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης.
Επιπλέον ο οφειλέτης έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, εφόσον του ζητηθεί η ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας να εξαιρέσει την κύρια κατοικία, εφόσον η αξία της ισούται με το αφορολόγητο όριο της κύριας κατοικίας, όπως αυτό ορίζεται από τις φορολογικές διατάξεις, προσαυξημένο κατά 50%. Με πιο απλά λόγια, για έναν άγαμο να μην είναι πάνω από 300.000 ευρώ και για έναν έγγαμο με δύο παιδιά να μην ξεπερνά τα 450.000 ευρώ.

‘Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου