Ειδήσεις

Εντονότατες αντιδράσεις φορέων και τάξεων για τα νέα μέτρα- Δηλώσεις προς την “δ”

Eντονος προβληματισμός επικρατεί και στην Ρόδο με αφορμή την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού που προβλέπει μια σειρά από νέα μέτρα αλλά και «φοροκαταιγίδα». Αγρότες, οινοπαραγωγοί, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αλλά και μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πλήττονται βάναυσα με συνέπεια, αφενός να βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται δραματικά και αφετέρου να καλούνται να πληρώσουν κι άλλους φόρους. Στην «δημοκρατική» μίλησαν εκπρόσωποι από τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται άμεσα, σε τοπικό επίπεδο, όπου εκτός από τα νέα μέτρα ήρθε να προστεθεί και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, που ισχύει από τον Οκτώβριο.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Ο πρώτος τη τάξει τομέας που πλήττεται συνεχώς από τα μέτρα και την φορολογία είναι οι συνταξιούχοι. Στην Ρόδο και στα υπόλοιπα νησιά η ευπαθής αυτή ομάδα μετρά συνεχώς απώλειες. Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου Νομού Δωδεκανήσου κ. Νίκος Παπαεμμανουήλ: «Από όσο όλοι γνωρίζουμε, οι συνταξιούχοι είναι τα ‘υποζύγια’ που σήκωσαν τα βάρη και τις αδικίες των Μνημόνων. Είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται έως και 60% ενώ χάθηκαν τα δώρα και τα επιδόματα. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι τιμές σε πολλά προϊόντα αλλά και στα φάρμακα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι κυβερνήσεις είναι ότι οι συνταξιούχοι είναι ένας βασικός συνδετικός κρίκος της κοινωνίας αφού συντηρούν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, τις οικογένειές τους και πολλές φορές τα μέλη που είναι άνεργοι. Όσο κόβουν από τις συντάξεις, τόσο πλήττουν τα εισοδήματα της ελληνικής οικογένειας, αφού ο συνταξιούχος είναι ουσιαστικά που την συντηρεί. Η κατάσταση χειροτερεύει και η κυβέρνηση αυτή απλά συμβάλλει στην εξόντωση των ανθρώπων που εργάστηκαν και πλήρωναν για να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη στα γηρατειά τους. Ήδη το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχει ξεκινήσει περικοπές στα μερίσματα και δεν ξέρουμε αν συνεχιστούν. Οι συνταξιούχοι στη Ρόδο και στα νησιά ήδη περνούν άσχημα».

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο δεύτερος τομέας που πλήττεται άμεσα από τα νέα μέτρα, είναι ο πρωτογενής. Στην Ρόδο οι αγρότες δεν έχουν ακόμη προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις αν και όπως δήλωναν, περίμεναν τα δουν τα νέα μέτρα. Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Μιχάλης Λουλούς, αγρότης: «Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν ότι θα έβρισκε ισοδύναμα και θα προστάτευε το εισόδημα των αγροτών. Μιλούσε για δίκαιη κατανομή βαρών αλλά επιβάλλει συνεχώς νέα μέτρα και πολύ βαριά φορολογία. Τα μέτρα για τους αγρότες είναι δυσβάσταχτα και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και στην εξόντωση των αγροτών κυρίως των νησιωτών. Μας φορολογούν με τον υψηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη και αυξάνουν συνεχώς την προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά, την στιγμή που σε ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος της φορολόγησης είναι 4-12% χωρίς προκαταβολή για την επόμενη χρονιά. Καθίσταται πλέον αδύνατον να συνεχίσει έτσι ο πρωτογενής τομέας. Δεν θα μπορέσει να είναι παραγωγικός την στιγμή που θα δουλεύει μόνον για να πληρώνει φόρους. Να προσθέσω ότι οι επιδοτήσεις που αναλογούν σε κάθε αγρότη δεν έχουν ακόμη καταβληθεί με συνέπεια να μην μπορούμε να κάνουμε αγορές προϊόντων. Και σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί στους Ροδίτες αγρότες η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που σημαίνει ότι τα αγροτικά εφόδια επιβαρύνονται με πάνω από 14% σε τιμές. Τι άλλο να πούμε; Με την ψήφιση των νέων μέτρων ο πρωτογενής τομέας απειλείται με πλήρη εξόντωση».

ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

Έντονος προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των οινοπαραγωγών με τους νέους φόρους και κυρίως με αφορμή το πρόσφατο μέτρο επιβολής του φόρου στο κρασί. Στην ΚΑΪΡ τα πράγματα είναι ήδη πολύ ανησυχητικά με την διοίκηση της και τους παραγωγούς, να εκφράζουν αγανάκτηση αφού απευθύνονται συνεχώς εις ώτα μη ακουόντων και σε τοπικό επίπεδο, παραθέτοντας τα επιχειρήματα του κλάδου, όπως εκφράζονται και από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου: «Μπροστά στην μαζική, έντονη και δικαιολογημένη αντίδραση της οινοποιίας και των συναφών παραγωγικών κλάδων της Χώρας αλλά και μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου, η Κυβέρνηση δηλώνει πώς θα επανεξετάσει, σε ένδειξη καλής θέλησης, την μείωση κατά το ήμισυ του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στο κρασί. Θα πρέπει να σημειώσουμε σχετικά ότι: 1. Η επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί είναι κατακριτέα επί της αρχής, καθώς δεν αναγνωρίζει την πολιτιστική ιδιαιτερότητα αυτού του γεωργικού προϊόντος, εξομοιώνοντας το με άλλα προϊόντα. 2. Εύλογα αναρωτιέται κανείς ποιο θα ήταν το δημοσιονομικό όφελος από την επιβολή ενός φόρου, το μέγεθος του οποίου θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της Χώρας (πωλώ δε μάλλον εφόσον θα επιβληθεί μειωμένος). 3. Αντίθετα, ακόμα και κατά το ήμισυ μειωμένος (έναντι της αρχικής πρόβλεψης) ο σχετικός Ε.Φ.Κ. θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους ευαίσθητους κλάδους της οινοποιίας, της αμπελουργίας και του τουρισμού, ενώ θα ενθαρρύνει την λαθραία παραγωγή και διακίνηση του κρασιού. 4. Ακόμα και η επιβολή Ε.Φ.Κ. ενός λεπτού του ευρώ σημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης φορολογικής αποθήκης. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των οινοποιείων της Χώρας αδυνατεί να αντεπεξέλθει στο κόστος που απαιτείται για την δημιουργία και την διαχείριση φορολογικής αποθήκης. 5. Με την επιβολή Ε.Φ.Κ., το κρασί θα στοχοποιηθεί πλέον ως το εύκολο θύμα, με αποτέλεσμα να είναι θέμα χρόνου η περαιτέρω αύξηση του σχετικού συντελεστή. Για τους λόγους αυτούς έχουμε καλέσει την Κυβέρνηση να αποσύρει τη σχετική πρόταση και τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους έναντι του τόπου, της ιστορίας του, του παραγωγικού του ιστού και του πολιτισμού του». Να σημειωθεί πάντως ότι στη Ρόδο, η διοίκηση της ΚΑΪΡ και οι παραγωγοί ετοιμάζονται για συνελεύσεις και δυναμικές αντιδράσεις αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν ακουστεί τα αιτήματα, ενώ σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε και η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ 30%».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΟΔΟΥ

Ο κλάδος των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα είναι ο κλάδος με τις μεγάλες απώλειες ενώ με τα νέα μέτρα έρχεται να προστεθεί και ο δημόσιος τομέας. Ομιλώντας προς την «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας, τόνισε: «Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι σε όλα αυτά που μας επιβάλλουν συνεχώς με νέα μέτρα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και νέους φόρους. Το τρίτο αυτό Μνημόνιο περιλαμβάνει τα μέτρα των δύο προηγούμενων. Αυτές οι πολιτικές πλήττουν αποκλειστικά τους εργαζόμενους και τους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανοίγει τον δρόμο για ομαδικές απολύσεις, για κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για μειώσεις μισθών. Υπάρχουν ακόμη απλήρωτοι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα νοσοκομεία κ.λπ. Τελικά δεν βγαίνει πλέον ο λογαριασμός με τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί και ο εργαζόμενος δεν ξέρει τι του ξημερώνει σε αυτή την χώρα».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου