Ειδήσεις

Μηνύματα Κ. Μητσοτάκη σε Γεννηματά και Θεοδωράκη

Ορίζοντας την έννοια του “νέου πατριωτισμού” ως το σημείο-κλειδί μίας οπτικής που θέτει στην προμετωπίδα της την αλήθεια, ξεπερνά παλαιές διαχωριστικές γραμμές και τάσσεται απέναντι στην “ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέπεμψε χθες ακόμα ένα μήνυμα συστράτευσης. Σκηνικό αποτέλεσε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου με τίτλο: “Το νησί που φεύγει, 121+1 κείμενα για την κρίση”, η οποία εξελίχθηκε σε τέμπο ιδιαίτερων πολιτικών συμβολισμών, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου πελαγοδρομεί ανάμεσα στη…Σκύλλα της αξιολόγησης και στη…Χάρυβδη των ανοιχτών θεμάτων της καθημερινότητας. Στο πάνελ, πέρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρίσκονταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Φόντο αποτέλεσαν οι διεργασίες στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και η σεναριολογία περί πολιτικού φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χαριλάου Τρικούπη. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής στις αναφορές του, όταν και, ουσιαστικά, κάλεσε τόσο την κ. Γεννηματά, όσο και τον κ. Θεοδωράκη να λάβουν θέση στο δίλημμα περί “μεταρρυθμιστών” και “λαϊκιστών”, που ο ίδιος κρατάει δυναμικά στο προσκήνιο.

“Είναι γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία έλαχε ο κλήρος να ηγηθεί αυτής της πανστρατιάς. Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε καταλύτες της. Γιατί και εμείς αλλάζουμε και μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Είναι όμως απαραίτητη και η συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που στέκονται απέναντι στην ανευθυνότητα και τον τυχοδιωκτισμό της σημερινής κυβέρνησης. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια ουδέτερης στάσης και πολιτικής ίσων αποστάσεων. Διότι ένα είναι βέβαιο: Το διακύβευμα υπερβαίνει τον καθένα από εμάς ατομικά και το ζητούμενο είναι να μη μας υπερβεί και συλλογικά”, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με τη στρατηγική της δημιουργίας ενός συμπαγούς μετώπου έναντι της κυβέρνησης των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου να έρχεται, εκ νέου, στο προσκήνιο και στο momentum της οδού Πειραιώς. Εάν το ερώτημα είναι κατά πόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να φέρει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών της σε αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, τότε η απάντηση είναι ένα διαυγές “ναι”. Η δημιουργία ενός μετώπου, που θα στριμώξει, εν αρχή, το οικοδόμημα της Κουμουνδούρου και του κόμματος Καμμένου εντός της Βουλής φαίνεται να ορίζει τις κινήσεις της οδού Πειραιώς, ενώ έρχεται να…κουμπώσει επικοινωνιακά με τη συνεχή αποτύπωση της ανάγκης για πολιτική αλλαγή στη χώρα, μέσα από την πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.

Πέριξ των μηνυμάτων που έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στο κεντρικό γαλάζιο στρατηγείο του Μοσχάτου δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης της Αθήνας από τους επικεφαλής των θεσμών. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο περιθώριο της παραλαβής των καθηκόντων του εκπροσώπου του κόμματος από τον κ. Κουμουτσάκο στον κ. Κικίλια, εξέφραζαν ανησυχία και μείζονα ερωτηματικά όσον αφορά στο ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου. “Η χώρα χρειάζεται συνολικό restart. Χρειάζεται μία κυβέρνηση που να μιλάει τη γλώσσα των επενδυτών και όχι των συνιστωσών…Δεν είμαστε αισιόδοξοι. Φοβόμαστε πως θα χαθεί και αυτή η ημερομηνία”, επεσήμαναν οι γαλάζιοι, ενώ όσον αφορά στις εσωτερικές αλλαγές τόνιζαν πως στόχος ήταν να καταστεί η αντιπολίτευση του κόμματος πιο αποτελεσματική και να στηριχθεί η σχέση κάθε τομέα με το πρόγραμμα της παράταξης. “Το σχήμα που ανακοινώθηκε δε δεσμεύει τον κ. Μητσοτάκη ούτε ως προς τα πρόσωπα που θα αξιοποιήσει ούτε ως προς την οργάνωση του δικού του κυβερνητικού σχήματος…Κρίναμε πως το προηγούμενο καθεστώς των συντονιστών δεν προχώρησε με τα βήματα που έπρεπε να προχωρήσει. Με στόχο, λοιπόν, την εντατικοποίηση της αντιπολιτευτικής μας δράσης προχωρήσαμε στην ανάληψη των συγκεκριμένων αποφάσεων. Με τομεάρχες, οι οποίοι θα παρακολουθούν ξεχωριστά το κάθε υπουργείο και οι οποίοι θα συνδράμουν στην υλοποίηση και στο σχηματισμό του κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό βρίσκεται σε συνεχή επεξεργασία…Η οργάνωση μίας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας θα είναι σίγουρα διαφορετική. Ένα πολύ μικρότερο σχήμα. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και πρόσωπα εξωκοινοβουλευτικά. Πλέον, περιμένουμε πολλή δουλειά από τους νέους τομεάρχες. Και δε θα γίνουν αποδεκτά φαινόμενα αυταρέσκειας. Οι δημοσκοπήσεις είναι θετικές, αλλά δεν επαναπαυόμαστε”, ανέφεραν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου