Ειδήσεις

Η βία κατά γυναικών «μπαίνει» στη Βουλή

Η σεξουαλική παρενόχληση και ο ορισμός της αποτελούν δημοφιλές θέμα της επικαιρότητας, καθώς καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας καταγγελίες διάσημων ηθοποιών –και όχι μόνον– του Χόλιγουντ που καταγγέλλουν συναδέλφους τους, εξίσου διάσημους, για βιασμό, παιδοφιλία και εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη με διάφορα ανταλλάγματα, όπως για παράδειγμα έναν τηλεοπτικό ή κινηματογραφικό ρόλο. Κορυφαίες περιπτώσεις καταγγελιών, που ενδεχομένως να «στοιχίσουν» στους καταγγελλομένους ως δράστες την καριέρα τους από εδώ και πέρα, αποτελούν αυτές εις βάρος του Κέβιν Σπέισι και του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, αλλά και εις βάρος του Ιταλού σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε, τον οποίον, ωστόσο, η Μόνικα Μπελούτσι έσπευσε να υπερασπιστεί, επιχειρώντας να ορίσει, σε κοινωνικό επίπεδο, τι εστί σεξουαλική παρενόχληση. «Πρέπει να ξεχωρίζουμε ανάμεσα σε βιασμό, εκβιασμό, παρενόχληση και μια κίνηση που αποτελεί, ουσιαστικά, έντονο φλερτ», είπε η Ιταλίδα σταρ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες εκ των καταγγελιών μπορεί να είναι υπερβολικές ή να γίνονται για λόγους δημοσιότητας.

Το θέμα της βίας και δη κατά των γυναικών είναι υπαρκτό σε κάθε περίπτωση, και στη χώρα μας, μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση (σ.σ. θα παραμείνει μέχρι την 1η Δεκεμβρίου), προβλέπονται η διεύρυνση των συμπεριφορών που αποτελούν, σε ποινικό επίπεδο, βία, καθώς και η αντιμετώπιση όλων των μορφών σεξουαλικής παρενόχλησης.

Μια συμπεριφορά που βάσει του προωθούμενου νομοσχεδίου ποινικοποιείται και στην Ελλάδα είναι το stalking, δηλαδή όταν κάποιος «χωρίς απειλή βίας ή άλλης παράνομης πράξης ή παράλειψης προκαλεί σε άλλον τρόμο ή ανησυχία με τη χρήση οποιουδήποτε τηλεπικοινωνιακού ή ηλεκτρονικού μέσου ή με επισκέψεις στο οικογενειακό, κοινωνικό ή έργασιακό περιβάλλον αυτού, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη βούλησή του».

Στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα εισέρχεται επίσης, μέσω του νομοσχεδίου, και ένα αδίκημα το οποίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες της Αφρικής, αυτό του ακρωτηριασμού (σ.σ. στην πλειονότητα των περιπτώσεων γεννητικών οργάνων). Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τιμωρείται με φυλάκιση «όποιος με πρόθεση κατέπεισε γυναίκα, ενήλικη ή ανήλικη, να προβεί σε πράξη ακρωτηριασμού ή αυτοακρωτηριασμού», ενώ το αδίκημα τιμωρείται και σε απόπειρα. Επίσης, ποινικά θα τιμωρείται εφεξής και ο εξαναγκασμός σε σύναψη γάμου, συμπεριφορά η οποία… καλά κρατεί και στις μέρες μας σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας.

Το νομοσχέδιο κυρώνει τη «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας», προσαρμόζοντας ανάλογα την ελληνική νομοθεσία. Η Σύμβαση επικυρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 2011 και ισχύει από το 2014, ωστόσο η χώρα μας, αν και την είχε υπογράψει, δεν την είχε επικυρώσει. Η Σύμβαση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη της βίας και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση των συμβαλλομένων κρατών να εξασφαλίσουν την κατάρτιση επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα βίας και την υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων για τους δράστες εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου