Μία στις δύο γυναίκες διακόπτει την καριέρα της για να μεγαλώσει το παιδί της. Αλλωστε, οι γονείς αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών μόνοι ή με τους παππούδες ή ακόμη και με τους φίλους. Αντίθετα, οι υπηρεσίες παιδικής φροντίδας χρησιμοποιούνται μόνο από περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά. Ειδικότερα, από την έρευνα της Ελληνικής Στατικής Αρχής για τον συνδυασμό οικογενειακής ζωής και εργασίας, που δημοσιοποιήθηκε χθες, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
• Το 31,9% των γονιών χρησιμοποιεί υπηρεσίες φροντίδας παιδιών μέχρι 14 ετών. Δηλαδή, δεν τα φροντίζουν οι ίδιοι, αλλά απευθύνονται σε σχετικές δομές.
• Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν χρησιμοποιούνται υπηρεσίες φροντίδας παιδιών είναι ότι τη φροντίδα τους αναλαμβάνουν οι γονείς ή ο σύντροφος του γονέα (48,7%). Σε πολλές περιπτώσεις η φροντίδα πραγματοποιείται από συγγενείς (κυρίως γιαγιάδες) ή φίλους (18,2%). Σε κάποιες περιπτώσεις αναφέρθηκε ότι τα παιδιά μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους (15,6%). Η υποστήριξη από συγγενείς και φίλους είναι πιο κοινή στους Ελληνες, ενώ η φροντίδα από τους ίδιους τους ερωτηθέντες ή τους συντρόφους είναι πιο συχνή μεταξύ των αλλοδαπών. Το κόστος των υπηρεσιών αναφέρεται ως λόγος, κυρίως, από άτομα νεότερης ηλικίας.
• Ενας στους τέσσερις δήλωσε ότι υπάρχουν παράγοντες που δυσκολεύουν ιδιαίτερα τη φροντίδα των παιδιών ή των συγγενών, ενώ το ποσοστό είναι σαφώς μεγαλύτερο για τις γυναίκες από τους άνδρες (29% και 22,2%, αντίστοιχα).
• Η κυριότερη δυσκολία είναι οι πολλές ώρες εργασίας, που αναφέρεται περισσότερο από τους άνδρες (42,1% έναντι 35,7% των γυναικών). Ακολουθούν το απρόβλεπτο ή δύσκολο ωράριο και η απαιτητική και εξαντλητική εργασία, την οποία αναφέρουν περισσότερο οι γυναίκες παρά οι άνδρες (24,6% και 17,9%, αντίστοιχα).
• Μία στις δύο γυναίκες, 49,7%, διακόπτει την καριέρα της για τα παιδιά. Το ποσοστό για τις γυναίκες είναι συντριπτικά μεγαλύτερο του 4% των ανδρών. Επίσης, το 10,9% των γυναικών δεν εργάστηκε για να φροντίσει τα παιδιά.
• Μεταξύ των ερωτηθέντων που διέκοψαν τη σταδιοδρομία τους για τη φροντίδα των παιδιών, το 29,7% σταμάτησε τη δουλειά του για διάστημα έως και 6 μηνών, ενώ, σωρευτικά, το ποσοστό που το έκανε μέχρι ένα έτος είναι περίπου 60,0%. Το 21,2% ανέφερε ότι σταμάτησε να εργάζεται για περισσότερο από δύο χρόνια.
• Ο συνδυασμός των αδειών μητρότητας / πατρότητας και γονικής άδειας είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος χρήσης των διαθέσιμων αδειών για τη φροντίδα και ανατροφή των παιδιών (35,3%). Το 19,3% χρησιμοποίησε μόνο άδεια μητρότητας ή πατρότητας, ενώ το 40,1% δεν χρησιμοποίησε κάποια άδεια.
• Η αλλαγή του ωραρίου εργασίας για λόγους φροντίδας είναι εμφανώς ευκολότερη από τη λήψη άδειας ολόκληρων ημερών (64,4% και 41,4%, αντίστοιχα). Γενικά, η ευελιξία στις ρυθμίσεις της εργασίας εμφανίζεται μεγαλύτερη για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες.