“Καμία φορά κάνουν λάθη και οι δημοσιογράφοι των Financial Times”, είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση Τσίπρα για τον ποινικό κώδικα και για τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε υποθέσεις διαφθοράς. Υποστήριξε ότι πολλά τραπεζικά στελέχη ταλαιπωρήθηκαν για χρόνια στα δικαστήρια για επιχειρηματικές αποφάσεις χορήγησης δανείων.
“Το δημοσίευμα ήταν λανθασμένο συμβαίνει αυτό μερικές φορές και στους δημοσιογράφους των Financial Times” σχολίασε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι το τρίμηνο αποτελεί προθεσμία μόνο για να σταλούν προς κρίση οι υποθέσεις που εκκρεμούν δεν είναι διάστημα για την εξέταση τους, η οποία όπως είπε θα γίνεται εντός 18 μηνών. Είπε επίσης ότι υπάρχει μεταβατική περίοδος εφαρμογής και για την ασυλία των τραπεζιτών.
Υποστήριξε πάντως ότι “οι τράπεζες ζουν στο χώρο της ιδιωτικής οικονομίας και κάθε παράβαση που διαπράττουν τα στελέχη της τράπεζας ενδιαφέρει πρωτίστως τα ίδια τα ιδρύματα” και πως “πολλά τραπεζικά στελέχη σύρθηκαν στα δικαστήρια, ταλαιπωρήθηκαν για χρόνια για αποφάσεις επιχειρηματικές που πήραν όπως χορήγηση δανείων, διότι το να χορηγήσει κάνεις ένα δάνειο είναι μία επιχειρηματική απόφαση”. Παρέπεμψε έτσι στις εσωτερικές διαδικασίες των τραπεζών και στον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ υποστήριξε ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι αυτή η τεράστια αποεπένδυση που την κρατά καθηλωμένη” διερωτώμενος “ποιο τραπεζικό στέλεχος σήμερα θα έχει το θάρρος να υπογράψει μία γενναία αναδιάρθρωση δανείων που θα σώσει μία επιχείρηση και θέσεις εργασίας” και κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με αυτά που κάνατε καταστρεφόντουσαν επιχειρήσεις και έμεναν άνεργοι εργαζόμενοι, επειδή οι τραπεζίτες φοβόντουσαν να υπογράψουν μία αναδιάρθρωση.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε υποκριτικό να “αναμασά”, όπως είπε, “ο κ.Τσίπρας την καραμέλα περί λευκών κολάρων” και πρόσθεσε: “Μας τους είπατε τώρα και μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων τους διακρίνεται από άλλους μπαχαλάκηδες. Εμείς θα θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδες και στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σε αυτή τη χώρα που εφαρμόζεται για όλους είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύνατοι. Εάν σας αρέσει. Εάν βλέπετε την εφαρμογή του νόμου ως εμπόδιο, να μας το πείτε”.
Κατέθεσε δε στα πρακτικά την 4η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά της Διαφθοράς και της GRECO που εγκαλούν όπως ανέφερε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε τη δωροδοκία σε απλό πλημμέλημα από βαρύ κακούργημα. “Μήπως δεν τα γνωρίζατε κ.Τσίπρα; Μήπως έγιναν ερήμην της δικιάς σας δηλωμένης βούλησης να πολεμήσετε τη διαφθορά; Αυτά κάνατε και αυτά διορθώνουμε με τους ποινικούς κώδικες” είπε ο πρωθυπουργος και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Προσέξτε λοιπόν τα λόγια σας όταν μιλάτε για λευκά κολάρα, μπορεί ενίοτε να είναι και λερωμένα και γραβάτα να μην φοράνε”.
Ως προς την αναθεώρηση του άρθρου 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών), ο κ.Μητσοτάκης αναρωτήθηκε εάν με την ερμηνευτική δήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε κάτι άλλο όπως η αναβίωση αδικημάτων για την οποία έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης. Και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει πως αυτό δεν καταλύει κάθε έννοια του κράτους δικαίου, διότι θα οδηγούσε -όπως υποστήριξε- πολύ απλά σε αναδρομική εφαρμογή ποινικού νόμου και θα διάβρωνε ένα θεμέλιο λίθο του δικαίου που ισχύει από το 17ο αιώνα.
“Σταματήστε κ.Τσίπρα αυτή την υποκρισία γύρω από την ευθύνη των υπουργών γιατί υπάρχει και ιστορία” είπε και υπενθύμισε ότι το Νοέμβριο του 2006 στην πρώτη του θητεία στη Βουλή μαζί με έξι συναδέλφους από τη Νέα Δημοκρατία και με τον κ.Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ τότε, είχαν υπογράψει πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 86. “Τη χαρακτηρίζαμε τότε διακομματικό εργαλείο ατιμωρησίας και ασυλίας των πολιτικών το οποίο δεν επιτρέπει την ενδελεχή έρευνα των εκλείψεων πράξεών τους. Πράγματι δεν είχε το θάρρος τότε το πολιτικό σύστημα ούτε το δικό μου κόμμα να κρίνει το άρθρο 86 αναθεωρητέο. Δεν είδα κανέναν βέβαια από την αριστερά τότε να υποστηρίζει την πρόταση μας. Κανείς δεν υπέγραψε από το δικό σας χώρο, ούτε ένας, αφήστε λοιπόν τους λεονταρισμούς”.
“Γιατί δε με ρωτάτε για τον αντικαπνιστικό- Προσωπικά δεδομένα οι λογαριασμοί επιχειρηματιών”
Στη δευτερολογία του ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος θα έχουν την ευκαιρία να το συζητήσουν και τη Δευτέρα, κάλεσε όμως το ΣΥΡΙΖΑ να προσκομίσει απόψεις έγκριτων συνταγματολόγων που συντάσσονται με την δική του προσέγγιση ότι η ερμηνευτική δήλωση για το άρθρο 86 είναι απαραίτητη, γιατί μέχρι στιγμής όπως είπε δεν έχει βρει συνταγματολόγους που να συμφωνούν.
Σημείωσε όσον αφορά στις υποθέσεις εγκλημάτων διαφθοράς ότι υπάρχει η δυνατότητα για μία σειρά προβληματικές υποθέσεις να κρατηθούν οι λογαριασμοί δεσμευμένοι και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα: “Με ρωτάτε ποιους αφορά. Δεν ξέρω ποιους αφορά, το ξέρετε εσείς; Να σας θυμίσω ότι είναι προσωπικά δεδομένα. Εάν τα ξέρετε εσείς και θέλετε χάριν του δημοσίου διαλόγου να τα προσκομίσετε στη Βουλή και έχετε υπόψη σας συγκεκριμένους επιχειρηματίες μπορεί να ευνοούνται, γιατί δεν τους ονοματίζετε την επόμενη φορά, να θυμηθούμε λίγο το ποιόν τους και να ανατρέξουμε στην ιστορία τους, να θυμηθούμε μήπως τυχόν είχαν προνομιακές σχέσεις μαζί σας”.
Ο κ.Μητσοτάκης μάλιστα έκανε… παρατήρηση στον κ.Τσίπρα γιατί δεν αξιοποίησε την “ώρα του πρωθυπουργού” για να ρωτήσει για την οικονομία, για το προσφυγικό, για τις παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτά απασχολούν τους πολίτες περισσότερο από τα ζητήματα που έθιξε. “Ως πρωθυπουργός το αγαπημένο σας θέμα ήταν η διαφθορά, η διαπλοκή, τα σκάνδαλα, τα δήθεν σκάνδαλα. Επανερχόσασταν σε όλα αυτά για να τραβήξετε με κάποιο τρόπο με μία διαχωριστική γραμμή του νέου ΣΥΡΙΖΑ με το παλιό κακό πολιτικό σύστημα” είπε δε και σχολίασε ότι αυτή η τακτική δε βγήκε σε καλό στον ΣΥΡΙΖΑ.
“Γυρίζετε στην κοιτίδα του 3% του ακραίου ΣΥΡΙΖΑ”
“Μην περιμένετε μετά από τέσσερα χρόνια που κυβερνήσατε τη χώρα να εμφανίζεστε ως οι αμόλυντοι, οι αριστεροί, τελείωσε αυτή η καραμέλα δεν περνάει άλλο” υποστήριξε επίσης ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα:
“Εάν εσείς θέλετε να μετατρέψετε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να το μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο”.
Δήλωσε μάλιστα ειρωνικά ότι καταλαβαίνει και συμπάσχει με τις “εσωτερικές αντιφάσεις” της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Δεν είναι εύκολο να διαπιστώνετε ότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές συμφωνούν με κεντρικές πολιτικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης” είπε και εκτίμησε μάλιστα “Μας διευκολύνετε με το να γυρίζετε στην κοιτίδα του 3% ενός ακραίου ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρχει πια, πρώτον γιατί είστε αξιωματική αντιπολίτευση πήρατε 32% και δεύτερον γιατί κυβερνήσατε 4,5 χρόνια και καταδικαστήκατε από τον Ελληνικό λαό”.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε πάντως την ελπίδα να συμφωνήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.