Από τον Μάρτιο – Απρίλιο αναμένεται να εξεταστεί η δυνατότητα λήψης μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος στον πρόσφατα κατατεθέντα προϋπολογισμό του 2021.
Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος εξήγησε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει τη δυνατότητα εφαρμογής μόνο έκτακτων μέτρων Covid και όχι μόνιμων παραμβάσεων, λόγω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της ρήτρας δαπανών.
Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το ενδεχόμενο υλοποίησης μόνιμων παρεμβάσεων, όπως η κατάργηση – μείωση του τέλους επιτηδεύματος ή άλλες φοροελαφρύνσεις, θα εξεταστεί από τον Μάρτιο ή Απρίλιο και μετέπειτα.
«Υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα να είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με τον προϋπολογισμό που έχει καταρτιστεί, μένει να το δούμε» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1».
Υπενθύμισε δε, ότι ο προϋπολογισμός του 2021 περιλαμβάνει μέτρα για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισεκατομμύρια είναι προδιαγεγραμμένα, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ τα εναπομείναντα 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα υπάρχουν εν είδει αποθεματικών μέτρων, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Εκτίμησε, παράλληλα, ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχιστούν οι αναστολές σύμβασης εργασίας, καθώς οι περιορισμοί θα διατηρηθούν σε ορισμένους κλάδους. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η στήριξη των εν λόγω υπαλλήλων θα συνεχιστεί.
Όσον αφορά τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, επανέλαβε ότι στόχος είναι, από την αρχή του νέου έτους, να αρχίσουν να τρέχουν τα επενδυτικά προγράμματα, με παράλληλη κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει ανάκαμψη της τάξης του 4,8%, καθώς και πρωτογενές έλλειμμα 3,88% του ΑΕΠ, λόγω των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, καθώς και των επιπτώσεων της βαθιάς ύφεσης του 2020 (10,5% του ΑΕΠ).