Στο νεκροτομείο Ρόδου παραμένουν οι σοροί μεταναστών που …ξεβράζονται σε όλα τα Δωδεκάνησα. Κατά τη μετάβαση από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά, χάνονται ζωές στη θάλασσα ενώ συχνά οι συγγενείς των μεταναστών αναζητούν αγωνιωδώς στοιχεία για την τύχη τους. Ο συντονισμός της διαχείρισης των θυμάτων των ναυαγίων, η ταυτοποίηση των νεκρών αποτελούν μία μεγάλη πρόκληση στην οποία η Ρόδος έχει ανταποκριθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελώντας πρότυπο.
Καθώς ιατροδικαστική υπηρεσία υπάρχει μόνο στη Ρόδο, καλείται να διεκπεραιώσει την προβλεπόμενη διαδικασία νεκροψίας και νεκροτομής των σορών που συλλέγονται από όλα τα νησιά και που στη συνέχεια ενταφιάζονται στο δημοτικό κοιμητήριο.
Ο ενταφιασμός των θυμάτων των ναυαγίων γίνεται με σεβασμό και με τρόπο ώστε να είναι εφικτή η αναγνώριση και ταυτοποίησή τους από τους οικείους τους μελλοντικά, σε περίπτωση που χρειαστεί. Οι σοροί από τις οποίες λαμβάνεται δείγμα DNA τοποθετούνται σε ατομικούς τάφους (και όχι σε ομαδικούς όπως συνηθιζόταν πριν από κάποια χρόνια). Για κάθε νεκρό εκδίδεται ένας ξεχωριστός αριθμός πρωτοκόλλου από τον ιατροδικαστή που αναγράφεται σε μεταλλική ταμπέλα η οποία τοποθετείται στους τάφους.
Με τον τρόπο αυτό ένας Ιρανός ο οποίος είχε χάσει συγγενικά του πρόσωπα σε ναυάγιο στα Δωδεκάνησα, κατάφερε να τα εντοπίσει (με τη βοήθεια του δείγματος του DNA) προκειμένου να μεταφέρει τα οστά τους στην χώρα του. Επιπλέον, ένας Σύρος που είχε χάσει επίσης συγγενείς του σε ναυάγιο, εντόπισε τις σορούς τους στο κοιμητήριο και προέβη στις διαδικασίες για τη μεταφορά των οστών τους σε ευρωπαϊκή χώρα όπου διαμένει μόνιμα.
Η περίπτωση της Ρόδου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας και σήμερα σε Workshop που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Radisson Blu Hotel Athens από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, θα παρουσιαστούν από στελέχη του δήμου οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τον ενταφιασμό και την ταυτοποίηση των σορών. Τα στελέχη του δήμου Ρόδου και του κοιμητηρίου κατάφεραν σε συνεργασία με την ιατροδικαστική υπηρεσία να ανταποκριθούν σε ένα δύσκολο κοινωνικό φαινόμενο με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, διασφαλίζοντας τη δυνατότητα εξακρίβωσης της ταυτότητας των θανόντων και της ταυτοποίησης των σορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή στο νεκροτομείο που στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, υπάρχουν τέσσερις σοροί, όχι μόνο μεταναστών, αλλά και μοναχικών ανθρώπων που δεν έχουν συγγενείς ή ατόμων αγνώστων στοιχείων. Έπειτα από ένα εύλογο διάστημα που οι σοροί παραμένουν στα …αζήτητα, κινούνται οι διαδικασίες ταφής τους.
Ο μεταναστευτικές ροές παρουσιάζουν ύφεση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι περίπου 10 σοροί ετησίως καταλήγουν στο νεκροτομείο Ρόδου. Την περίοδο από το 2016 έως το 2022 το φαινόμενο παρουσίαζε έξαρση με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερος και ο αριθμός των ατόμων που πνίγονταν στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλη πίεση η ιατροδικαστική υπηρεσία. Από το 2016 μέχρι σήμερα, οι ταφές των σορών γίνονται ατομικά στο δημοτικό κοιμητήριο, ενώ η λήψη δείγματος DNA καθιστά εφικτή την ταυτοποίησή τους, παρακινώντας και άλλες περιοχές να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρόδου.
https://www.dimokratiki.gr/22-11-2023/sto-dimotiko-koimitirio-thavontai-oi-agnostis-taftotitas/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.