Τοπικές Ειδήσεις

Αύξηση των πασχόντων από διαβήτη στη χώρα σε τρεις δεκαετίες – 37.535 ασθενείς στο Νότιο Αιγαίο

Μία σταθερή αλλά συνεχή ετήσια αύξηση στον αριθμό των διαγνωσμένων περιστατικών με σακχαρώδη διαβήτη δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ» για την τετραετία 2021-2024, γεγονός που εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου αλλά και την αντιμετώπισή της.

Με τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να υπολογίζονται στους 1.242.340, οι νέοι ασθενείς ξεπερνούν τους 50.000 κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ).

Πιο αναλυτικά, μεταξύ των ετών 2021 και 2022, ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε κατά 60.436 άτομα, γεγονός που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μεταβολή της τάξεως του 5,66%. Κατά το διάστημα 2022–2023, η αύξηση συνεχίστηκε με ρυθμό 62.111 νέων περιπτώσεων, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 5,51%, ενώ , μεταξύ 2023 και 2024, παρατηρείται προσθήκη 52.628 νέων περιστατικών, σημειώνοντας ωστόσο μια ελαφρά μείωση στο ποσοστό αύξησης, το οποίο ανέρχεται στο 4,42%.

Τετραπλασιασμός διαβητικών σε 30 χρόνια
Μιλώντας για την μεγάλη εικόνα πίσω από την αύξηση των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα, ο Χρήστος Δαραμήλας, βιολόγος και Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ γυρίζει στο μακρινό 1997. «Τότε είχε πραγματοποιηθεί μία μελέτη σε επτά διαβητολογικά κέντρα της τότε εποχής στην Ελλάδα και είχε βγει ένα σύνολο 350.000 πασχόντων από διαβήτη στην Ελλάδα. Οπως καταλαβαίνετε αυτό το νούμερο έχει τετραπλασιαστεί μέσα σε ούτε 30 χρόνια», σημειώνει.

Παγκόσμιος συναγερμός
Τα παραπάνω νούμερα δεν προκαλούν εντύπωση αν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη εικόνα, καθώς όπως αναδεικνύει πρόσφατη διεθνή μελέτη περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαβήτη.

Συγκεκριμένα, η παγκόσμια ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Lancet διαπίστωσε ότι τα ποσοστά του διαβήτη στους ενήλικες διπλασιάστηκαν από περίπου 7% σε περίπου 14% μεταξύ 1990 και 2022, με τη μεγαλύτερη αύξηση να διαπιστώνεται στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω νούμερα, ο κ. Δαραμήλας σημειώνει πως τέτοιους αριθμούς η ιατρική κοινότητα είχε υπολογίσει πως θα υπάρχουν το 2035. «Το ότι ο πληθυσμός με διαβήτη ξεπερνά κατά δύο φορές τον πληθυσμό της Αμερικής και μάλιστα νωρίτερα από το αναμενόμενο αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος», προσθέτει.

Ανησυχητική αύξηση του διαβήτη τύπου 2
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη αύξηση των περιστατικών σακχαρώδη διαβήτη αφορά τον διαβήτη τύπου 2, ο οποίος παρουσίασε σημαντική αύξηση από 1.023.341 ασθενείς το 2021 σε 1.184.868 το 2024, δηλαδή αύξηση 161.527 ατόμων (περίπου 15,78%) σε τέσσερα χρόνια.

Την ίδια ώρα ο διαβήτης τύπου 1 παραμένει σχετικά σταθερός, καθώς ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε ήπια από 48.373 το 2021 σε 49.214 το 2024, καταγράφοντας μια αύξηση μόλις 841 ατόμων (περίπου 1,74%) μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Ανησυχητική αύξηση στα παιδιά
Σύμφωνα με την Εριφύλη Χατζηαγγελάκη, ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας-μεταβολικών νοσημάτων στην Β’ Παθολογική Κλινική, Μονάδα Ερευνας και Διαβητολογικό Κέντρο Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν», τα αίτια εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 είναι γνωστά. Το θέμα είναι αν ακολουθούνται τα μέτρα πρόληψης για τη μη εμφάνισή του. «Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνεται συνεχώς και τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο σε όλες τις χώρες. Η εμφάνισή του συνδέεται με την παχυσαρκία, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή», σχολιάζει.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σύμφωνα με τους ειδικούς είναι η εμφάνισή του στις μικρότερες ηλικίες. «Συνήθως ο διαβήτης τύπου 2 εμφανιζόταν μετά τα 45 έτη. Τώρα βλέπουμε παιδιά που έχουν διαβήτη από 9 ετών. Ειδικότερα, ενώ το 2008 τα παιδιά με διαβήτη τύπου 2 υπολογίζονταν στην Ελλάδα σε 15-20, τα τελευταία χρόνια γίνεται διάγνωση σε 150 περιστατικά ανά έτος», εξηγεί ο κ. Δαραμήλας.

Ποιοι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη
Σύμφωνα με την κα. Χατζηαγγελάκη, οι ομάδες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη είναι οι εξής:

Όσοι έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού με διαβήτη (μητέρα, πατέρα, αδέλφια).
Ανθρωποι που έχουν υπέρταση.
Όσοι έχουν δυσλιπιδαιμία.
Γυναίκες που έχουν γεννήσει παιδιά πάνω από 4 κιλά και είχαν διαβήτη κατά την κύηση.
« Όλοι οι παραπάνω θα πρέπει να έχουν κατά νου και να ελέγχουν το διαβήτη τους γιατί ο κίνδυνος ανάπτυξής του είναι πολύ μεγάλος», σχολιάζει.
1/3 των περιστατικών στην Αττική

Με την κακή διατροφή αλλά και τον γενικότερο τρόπο ζωής να συμβάλει στην πρόωρη εμφάνιση διαβήτη, η Αττική έχει την πρωτιά στα περιστατικά σύμφωνα με τα στοιχεία του 2023. Αναλυτικά, η Αττική καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό ασθενών, με 436.710 άτομα, γεγονός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 των συνολικών περιστατικών, πιθανώς λόγω του μεγάλου πληθυσμού της περιοχής.

Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία, με 205.604 ασθενείς, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Στις περιοχές με τον μικρότερο αριθμό περιστατικών βρίσκονται το Βόρειο Αιγαίο με 22.320 και τα Ιόνια Νησιά με 23.418 ασθενείς. Αλλες αξιοσημείωτες περιοχές περιλαμβάνουν την Κρήτη με 71.494, τη Θεσσαλία με 78.805 και τη Δυτική Ελλάδα με 74.221 ασθενείς. Στο Νότιο Αιγαίο σύμφωνα με το διαδραστικό χάρτη οι ασθενείς είναι 37.535.

Επιβάρυνση του ΕΣΥ
Με την αύξηση των περιστατικών διαβήτη να συνεπάγεται και την αύξηση του κόστους στο ΕΣΥ, η κ. Χατζηαγγελάκη τονίζει πως οι δαπάνες είναι πολύ περισσότερες όταν η πάθηση συνδέεται με άλλες επιπλοκές, δηλαδή με την εμφάνιση γάγγραινας, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας,καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, κ.α.

Πρέπει η Πολιτεία να επενδύσει στη μείωση εμφάνισης επιπλοκών στους ασθενείς με διαβήτη και κατ΄επέκταση στη γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση. Η δημιουργία εθνικού σχεδίου δράσης για τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και η θέσπιση προγραμμάτων πρόληψης, όπως γίνεται για τα καρδιαγγειακά, θα ήταν μία ουσιαστική αρχή.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Δαραμήλα, η αντιμετώπιση του διαβήτη απορροφά το ¼ του προϋπολογισμού της υγείας, καθώς αν η ετήσια δαπάνη κατά μέσο όρο για έναν άνθρωπο με διαβήτη τύπου 2 φτάνει τα 1.500 ευρώ, τότε σε περίπτωση επιπλοκών η δαπάνη με την οποία θα επιβαρυνθεί πολίτης και κράτος εκτινάσσεται σε κατά μέσο όρο 7.500 ευρώ ανά έτος.

Οι ειδικοί καταλήγουν πως για να αποφευχθεί αυτή η επιβάρυνση, πρέπει η Πολιτεία να επενδύσει στην μείωση εμφάνισης επιπλοκών στους ασθενείς με διαβήτη και κατ΄επέκταση στη γρήγορη και έγκαιρη διάγνωση. Η δημιουργία εθνικού σχεδίου δράσης για τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και η θέσπιση προγραμμάτων πρόληψης, όπως γίνεται για τα καρδιαγγειακά, θα ήταν μία ουσιαστική αρχή.

Πηγή : kathimerini.gr 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου