Η Κυριακή ξημέρωσε για τον Αντώνη Σαμαρά με ένα βασικό δίλημμα: να κάνει την υπερβατική κίνηση για να αρθεί το αδιέξοδο ή να εμμείνει στην καθαρή λύση για την οποία μιλούσε τις τελευταίες ημέρες. Ο Πρωθυπουργός το πρωί της Κυριακής είχε αρχίσει δειλά-δειλά να συζητάει εναλλακτικά σενάρια και δεν επέμεινε δογματικά στο σχέδιο των «καθαρών λύσεων» – δηλαδή «ή εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατίας ή η χώρα οδηγείται ταχύτατα σε βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είχαν αρχίσει να διατυπώνονται διάφορες εισηγήσεις και ο ίδιος κατανοούσε ότι με το πολιτικό κλίμα να βαραίνει μετά από τις καταγγελίες Παύλου Χαϊκάλη για δήθεν χρηματισμό του και τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για το συγκεκριμένο θέμα, έπρεπε να αλλάξει την ατζέντα.
Η εκτίμηση που κυριαρχούσε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι η ατμόσφαιρα βάρυνε πάρα πολύ από τη μπόχα και τη δυσωδία του βρώμικου παρασκηνίου και άρα και να ήθελε κάποιος να ψηφίσει για τους δικούς του λόγους Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπήρχε ο φόβος να κατηγορηθεί για χρηματισμό.
Άρα, έπρεπε οπωσδήποτε να υπάρξουν πολιτικά ανταλλάγματα και να αναληφθούν πρωτοβουλίες από τον Πρωθυπουργό ώστε να έχουν και οι βουλευτές, ανεξάρτητοι, αλλά και κάποιοι από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ, στέρεα πολιτικά επιχειρήματα για να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Πρωθυπουργός είχε και κάποιες επαφές στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., όπου και του επισημάνθηκε από κεντρικά πρόσωπα της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ότι και ο ίδιος πρέπει να επιδείξει ευελιξία ώστε να αποτραπούν οι πρόωρες εκλογές.
Αναζητώντας διέξοδο από το «Χαϊκάλης-gate»
Ο Αντώνης Σαμαράς επιστρέφοντας το βράδυ της Παρασκευής στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες είχε να αντιμετωπίσει το νοσηρό κλίμα που δημιούργησε η υπόθεση «Χαϊκάλης – gate» και αναζητούσε μια κίνηση που θα άλλαζε τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς ενόψει της δεύτερης και τρίτης ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Η μόνη συζήτηση που έγινε «χαλαρά» το βράδυ της Παρασκευής και το Σάββατο ήταν να δοθεί μια υπόσχεση από τον Πρωθυπουργό ότι θα γίνουν εκλογές έως το τέλος του 2015, ενώ δεν συζητούσαν κανένα άλλο σενάριο, όπως π.χ. συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού.
Ο Αντώνης Σαμαράς από το απόγευμα του Σαββάτου έως τη μια το μεσημέρι της Κυριακής μίλησε αρκετές φορές τηλεφωνικά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και συζήτησαν τι πρέπει να γίνει.
Η πρόταση για «διεύρυνση της κυβέρνησης»
Στο τραπέζι είχε μπει και μια άλλη πρόταση που κατατέθηκε στον Πρωθυπουργό, αλλά δεν είχε αξιολογηθεί ότι έπρεπε να ανακοινωθεί πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία, καθώς η βασική σκέψη ήταν να δημοσιοποιηθεί πριν από την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία.
Αυτή η πρόταση αφορούσε τη διεύρυνση της κυβέρνησης με πρόσωπα, από χώρους πλην της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να δοθεί η εντύπωση πως οι δυο πολιτικοί αρχηγοί θέλουν και επιδιώκουν πραγματικά τη συναίνεση και τη συνεννόηση.
Ο κύβος ερρίφθη μιάμιση ώρα πριν από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού στις δύο το μεσημέρι της Κυριακής. Ο οδικός χάρτης ήταν συγκεκριμένος:
α) εκλογή συναινετικά του Προέδρου της Δημοκρατίας,
β) διεύρυνση της κυβέρνησης,
γ) συμφωνία με την τρόικα για το χρέος, ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης και
δ) ορισμός εκλογών προς το τέλος του 2015, πιθανότατα το Νοέμβριο.
Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προβεί στη συγκεκριμένη κίνηση με στόχο την άρση του αδιεξόδου και τη δημιουργία ευνοϊκότερων πολιτικών συνθηκών, ώστε να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη και κρίσιμη ψηφοφορία της 29ηςΔεκεμβρίου και να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές.
Μαξίμου: «Ο Σαμαράς έκανε υπέρβαση»
Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μιλάνε για «υπέρβαση του Πρωθυπουργού» καθώς ανοίγει την πόρτα της κυβέρνησης, μετά την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας σε ανεξάρτητους βουλευτές, αλλά και σε μέλη των Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ με τον ίδιο ως πρόεδρο του υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι τώρα αυξάνονται και οι πιθανότητες να εκλεγεί Πρόεδρος, καθώς απάντησε και θετικά στο αίτημα πολλών να δεσμευθεί για διεξαγωγή εκλογών εντός του 2015, αν και δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία.
Υπό τα νέα δεδομένα, εκτιμάται από το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα αλλάξει και η στάση πολλών ανεξαρτήτων βουλευτών και προβλέπουν ότι στη δεύτερη ψηφοφορία θα διευρυνθεί ο αριθμός των βουλευτών που θα ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα.
«Βλέπουν» άλλους 9 βουλευτές να ψηφίζουν Δήμα
Ήδη, καταγράφηκαν θετικές δηλώσεις των ανεξάρτητων Βασίλη Καπερνάρου και Βασίλη Οικονόμου, με τον δεύτερο να λέει ευθέως «ναι» και η κυβέρνηση ευελπιστεί να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα στη δεύτερη ψηφοφορία, οι Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Κώστας Γιοβανόπουλος, Μίκα Ιατρίδη και Γιώργος Κασαπίδης και οι πρώην χρυσαυγίτες, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Στάθης Μπούκουρας.
Για τους πιο μυημένους παραμένει ως τελευταία πολιτική κίνηση του Αντώνη Σαμαρά στη σκακιέρα, η αλλαγή του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και ο Πρωθυπουργός επιμένει σε όλους τους τόνους ότι θα παραμείνει έως το τέλος υποψήφιος ο Σταύρος Δήμας. Στην πολιτική όμως, όπως και στη ζωή, δεν λέει κανείς ποτέ. Εξάλλου έως το πρωί της Κυριακής ο Πρωθυπουργός ήταν υπέρμαχος των καθαρών λύσεων και το μεσημέρι έκανε ανοίγματα.